Henk Blanken over de dood; Sheila Sitalsing over jouw vrijheid en Peter ter Velde over jouw veiligheid
Goedemorgen! Dit is de nieuwsbrief over jouw vak. Henk Blanken vertelt over het correspondentschap Dood & Aftakeling, jouw veiligheid en onafhankelijkheid zijn in het geding, maar de redding blijkt nabij en de laatste reorganisatie bij Vrij Nederland is een feit. Frits van Exter en huisarts Anneke Tromp hebben adviezen voor je in petto. Kortom: we zijn begonnen!
Je wordt niet zomaar correspondent dood & aftakeling
Hij was een hyperambitieuze journalist, een tough guy. Tot het lot zijn middelvinger naar hem opstak: Parkinson. Nu schrijft Henk Blanken (59) over dood en aftakeling. Hij gebruikt zijn laatste krachten ook om journalisten beter te leren schrijven. Omdat het leuk én nodig is. Boudewijn Geels gaat in gesprek met een maniakale zoeker naar de Perfecte Zin.
Hoe blijf je radicaal onafhankelijk?
Het onderwerp van de Persvrijheidslezing door Sheila Sitalsing: hoe blijf je als journalist radicaal onafhankelijk? Dat heeft natuurlijk met jezelf te maken. Je zult uiteindelijk je eigen grenzen moet bewaken. Maar de omgeving doet er ook toe. Die moet veilig zijn. En je moet in staat worden gesteld een fatsoenlijk inkomen te verdienen met journalistiek zodat je niet allerlei nevenactiviteiten nodig hebt om rond te komen. En laat dat nou juist steeds vaker een probleem zijn. Dat gevaar voor de persvrijheid mag niet worden onderschat. Lees daarom haar verhaal.
Vrij Nederland is bezig met de laatste reorganisatie
Er werken nog tien mensen bij het ooit roemruchte weekblad Vrij Nederland. Inmiddels worden nog 16 nummers per jaar gemaakt en dat gaat naar tien. Het aantal werknemers naar maximaal drie. Een overzicht van het probleem, de oplossing en drie varianten.
Op zoek naar praktische adviezen voor de toekomst
Het Stimuleringsfonds geeft twintig jonge denkers een jaar lang de kans om na de denken over de toekomst van de journalistiek. Ze gaan gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen. Wel een beetje praktisch. Want ‘mediabedrijven zitten niet te wachten op weer een bakje consultants.’ En je hoeft geen hardcore journalist te zijn om iets te vinden over de toekomst van de journalistiek, blijkt bij een bijeenkomst van de denktank.
Frits van Exter over de 'tendentieuze media'
Een veelgehoorde klacht is dat ‘de’ media tendentieus zijn. Maar wanneer ben je dat ook echt en hoe kun je het vermijden? Frits van Exter besluit zijn column met: Blablablabla’, klinkt jolig, maar als dat de weergave is van het wederhoor op een ernstige beschuldiging is het tendentieus. Zijn hele column lees je hier.
Lessen voor de Pers: Anneke Tromp over het verlies van haar man
Eerst verloor ze haar man, huisarts Nico Tromp, daarna moest ze met lede ogen aanzien hoe er van alles over haar man en zijn handelen geschreven en gezegd werd. Het ergste van alles vindt Anneke Tromp dat de discussie over terminale zorg er in haar ogen geen centimeter mee vooruit is gekomen. ‘Hoe verder journalisten van het onderwerp af staan, hoe groter de onzin die ze schrijven.’ Raymond Krul ging voor Lessen voor de Pers langs bij Anneke Tromp.
Hoe veilig kun jij je werk doen?
De helft (!) van de vrouwelijke journalisten heeft te maken (gehad) met bedreigingen, intimidaties of geweld in het kader van hun werk. Met name freelancers en/of journalisten met een migratieachtergrond zijn kwetsbaar. Blijkt uit onderzoek. En voor alle journalisten geldt: we zijn op steeds minder plekken welkom. Van rechts tot links worden we weggejaagd. Betoogt Peter ter Velde die er ook onderzoek naar deed en er een plan van aanpak voor maakte. Of we willen of niet, het moet op de agenda. Hoe veilig kun jij je werk doen en wat doe je er aan als dat in het gedrang komt? Bewustwording is de eerste stap, meent Ter Velde en dan volgen trainingen en aanpakken die hap. Aangifte doen dus. Via de website persveilig.nl word je op de hoogte gehouden van wat er speelt en aan kan worden gedaan.
Wat als journalisten elkaar de maat gaan nemen?
Frits Barend publiceerde op 30 maart op de opiniepagina van Het Parool een ‘aanklacht in acht bedrijven’ tegen de op 9 mei gepromoveerde journalist en historicus Ad van Liempt. Een rel is geboren. Een reconstructie: check je een aanklacht voordat je hem publiceert? En wat als er van de aanklacht weinig overblijft?
En dat tot slot nog even dit. Zoals eerder betoogd in deze nieuwsbrief worden journalisten nog wel eens tendentieus genoemd. Het programma ZEMBLA heeft daar ook wel eens last van. In het geval van LTO Nederland komt die opmerking nadat ze eerst uitgebreid geweigerd hebben mee te werken aan de uitzending. Dus voerde ZEMBLA een factcheck uit op de factcheck van LTO.