Heeft geld vragen voor je persoonlijke nieuwsbrief nut?
Ho, rustig maar! We zijn niet van plan om je geld te gaan vragen voor deze nieuwsbrief. Maar de betaalde nieuwsbrief is in de journalistiek wél in opkomst. Of je daar een beetje goed mee kunt boeren lees je hieronder. Ook handig deze week: een tool waarmee je interactieve beelden maakt en een website die je laat speuren in gemeenteraadsstukken.
Geld vragen voor je nieuwsbrief
Alleen de feiten. Dat is de belofte die de Amerikaanse journalisten Jake Sherman, Anna Palmer, en John Bresnahan begin januari deden bij de lancering van Punchbowl News. De start-up van de drie voormalig Politico-journalisten brengt politiek nieuws en verspreidt dat middels een dagelijkse podcast en drie nieuwsbrieven. Eén van die dagelijkse nieuwsbrieven is gratis. Wie de andere twee wil ontvangen, moet daarvoor 30 dollar per maand neertellen.
De betaalde nieuwsbrief is nog steeds een relatief klein fenomeen in de journalistiek. Maar met name in de Verenigde Staten liep het aantal in 2019 en 2020 aardig op. Onder andere tech-verslaggever Casey Newton, cultuurjournalist Anne Helen Peterson en politiek journalist Matt Taibbi begonnen hun eigen betaalde nieuwsbrief op Substack. Substack biedt de techniek, tegen 10 procent van het geld dat de journalisten met hun nieuwsbrief verdienen.
In Nederland zijn er vooralsnog weinig journalisten die opteren voor een betaalde nieuwsbrief. Ook de in 2018 betaalde variant van De Medianieuwsbrief van Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth stopte na drie maanden alweer. Ze waren er wellicht wat te vroeg bij, maar de verhalen die ze brachten (nieuws over de media) waren ook niet uniek genoeg.
En uniek zijn is een harde eis als je mensen de knip wil laten trekken. Niemand gaat betalen voor nieuws dat je ergens anders voor nop kunt lezen. Daarnaast moet je autoriteit zijn op een gebied en trekken mensen sneller de knip als je een niche bedient. Ik ben benieuwd wanneer we de eerste grote successen gaan zien in Nederland.
Interactief beeld maken met Genially
Internet is bovenal een medium dat drijft op interactie. Toch zijn veel journalistieke producties op het web alles behalve interactief. Met de tool Genially maak je interactieve beeldverhalen, maar ook infographics, social media posts en handleidingen. In deze video laat ik je zien hoe Genially werkt.
Digitaal speuren door gemeenteraadsstukken
Op lokaal niveau zoeken naar overheidsdocumenten is op zijn zachtst gezegd frustrerend. Waar de archieven van de landelijke overheid nog wel redelijk goed doorzoekbaar zijn, is dat bij websites van gemeenten regelmatig een crime. Het afgelopen oktober gelanceerde project Open Archivaris van vaste nieuwsbrieflezer Guido Leenders probeert het doorzoeken van die documenten makkelijker te maken. De website indexeert documenten van lokale overheden en maakt ze doorzoekbaar met behulp van optical character recognition (OCR). Zo zijn ook ingescande documenten en afbeeldingen doorzoekbaar. Open Archivaris bevat inmiddels zo’n twee miljoen documenten. Het project is nog jong en zéker nog niet klaar, maar wat mij betreft het uitproberen waard (en check vooral dan ook even deze zoektips).
Deze linkjes zijn ook nog de moeite waard:
Wordt er in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart desinformatie verspreid op sociale media? En zo ja, waar komt die vandaan? Kieskijker wil dat in kaart gaan brengen
De ene berichten-app is de andere niet. Wil je liever niet dat grote techbedrijven je data verzamelen (zoals WhatsApp doet)? Met dit overzicht van Patrick Loonstra vergelijk je snel berichten-apps met elkaar. Succes met kiezen!
Na de bestorming van het Capitool weerden zowel Facebook als Twitter de inmiddels oud-president Donald Trump van hun platformen. Naast lof oogstten de techbedrijven ook kritiek, dat leidde tot een discussie over hun macht
Om nog even bij die bestorming te blijven: ProPublica zette video’s die Capitool-bestormers op het sociale medium Parler plaatsten op chronologische volgorde. Een bijzondere kijk in de bestorming
In navolging van mijn column van twee weken terug: deze kunstmatige intelligentie maakt foto’s op basis van tekst die je invoert
Al wat ouder, maar nog immer relevant: First Draft News maakte een gratis stappenplan om beelden en nieuws op sociale media te verifiëren
En tot slot nog iets waar ik heel erg trots op ben: de afgelopen maanden dook ik in de voorwaarden die media voorleggen aan hun freelancers en bracht ik in kaart wat opdrachtgevers van hun freelancers willen. Die analyse lees je gratis op zowel Villamedia als op mijn eigen website Freelancevoorwaarden.nl.