Hebben we nog nieuwsredacteuren in de toekomst?
De banen liggen momenteel voor het oprapen, ook in de journalistiek, schrijft Nick Kivits in zijn analyse over de krapte van de arbeidsmarkt. Dat is goed nieuws, als je adjunct-hoofdredacteur van NRC Elske Schouten hoort praten. Zij ziet bij haar eigen krant een groeiend aantal open plekken, met name in de onderzoeksredactie. Fijn, meer werk dus.
Maar algemeen secretaris van de NVJ Th0mas Bruning en René Sommer, hoofdredacteur Journalistiek bij KRO-NCRV, denken dat er ook minder leuke factoren een rol kunnen spelen. Bijvoorbeeld de toegenomen intimidatie van journalisten en het vertrek van freelancers naar beter betaald werk.
Stel dat alle bovenstaande oorzaken kloppen. Zien we hierin dan de eerste tekenen van een sector waarin iedereen onderzoeksjournalist wil worden, maar steeds minder mensen te porren zijn voor reguliere nieuwsdiensten of het verslaan van demonstraties?
Naast de analyse van Nick lees je in deze Loopbaan Nieuwsbrief ook waarom Emma Curvers de nieuwe mediaverslaggever bij de Volkskrant is geworden en wie er recent nog meer een overstap hebben gemaakt.
Ook ben ik even het archief ingedoken om het interview van Raymond Krul en zijn dochter Liv op te duikelen. Een must read voor iedereen die een studie journalistiek overweegt (en voor hun ouders natuurlijk).
Emma Curvers neemt lichte dingen graag serieus'
‘Ik moet het eerst nog allemaal waarmaken’, zegt Emma Curvers bescheiden over haar ambities als nieuwe mediaverslaggever bij de Volkskrant. Van op haar handen zitten kun je Curvers niet beschuldigen: ze is al jaren columnist en tv-recensent bij de Volkskrant en werkt ondertussen ook nog aan een derde boek. Voor de krant schrijft Curvers al vaak over media en internet: mediaverslaggever is een logische volgende stap.
Krapte op de journalistieke arbeidsmarkt: 'Waar blijft iedereen?'
De banen liggen voor het oprapen: per honderd werklozen waren er in het eerste kwartaal van het jaar 133 banen beschikbaar. Ook in de journalistiek heerst krapte. 'Het aantrekken van de juiste nieuwe journalisten is een kwestie van verleiden geworden.'
Transfer Thursday: Menno Tamminga stopt bij NRC en twee pensionado’s
Een rustig weekje in media transfer-land. We telden slechts drie overstappers. Maar ook twee pensionado's. Eén daarvan is Menno Tamminga, die stopt na 28 jaar trouwe dienst bij NRC. Hij gaat met pensioen. Joost Bastmeijer begint als Afrika-correspondent bij de Volkskrant en Jeroen Snel (EO) gaat radio maken.
Ruben Leter won Tegel voor verslag Capitool-bestorming: ‘Het was belangrijk dat wij daar waren’
RTL-verslaggever Ruben Leter (29) kreeg onlangs, samen met zijn collega’s Erik Mouthaan en David Elings een Tegel voor hun verslag van de Capitool-bestorming die in januari 2021 in Washington plaatsvond. Leter is inmiddels als verslaggever binnenland werkzaam voor RTL. Maar die ene dag in januari zal zijn journalistieke carrière voor altijd blijven kenmerken.
Kamilla Leupen, van jongste bediende tot hoofdredacteur van Het Parool
Ze kwam 22 jaar geleden binnen als jongste bediende (stagiair) bij Het Parool en ging er nooit meer weg. Inmiddels is ze sinds anderhalf jaar hoofdredacteur. Toch heeft Kamilla Leupen nooit aan carrièreplanning gedaan. ‘Wat ik doe, wil ik goed doen. Daarna zie ik wel weer.’
Liv Krul tegen haar vader Raymond: Hoe zie je eigenlijk mijn toekomst voor je pap? 'Uh, geen idee eigenlijk?'
Raymond Krul (47) zit al zeker twintig jaar in het vak. Dochter Liv Krul (19) koos er in 2018 voor haar vader achterna te gaan. Ze startte een studie journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Vader dolblij. Maar een jaar later liet ze de journalistiek alweer achter zich en gaat ze studeren aan een universiteit. Waarom? Een tweegesprek.