Handige AI-tools, meer vertrouwen in de journalistiek en het bezorgmoment van mailtjes inplannen
Het vertrouwen in de journalistiek vergroten hoeft niet ingewikkeld te zijn. Uit onderzoek van het Center for Media Engagement en Trusting News blijkt dat ‘trust nuggets’ goed kunnen helpen. Wat dat zijn lees je in deze nieuwsbrief. Met daarin ook een tip die je uitlegt hoe je zelf bepaalt wanneer je mailtjes worden bezorgd en tien AI-tools waar,ee je meteen aan de slag kunt. Veel leesplezier.
Hoe ‘trust nuggets’ je journalistiek beter maken
Ik ben groot fan van rubrieken waarin hoofdredacties hun keuzes uitleggen. Zulke rubrieken dwingen de redactie na te denken over haar keuzes en nemen bezoekers van een nieuwsmedium daarin mee. En dat is niet alleen interessant, het is volgens onderzoek ook goed voor het vertrouwen in de journalistiek.
Maar hoe goed dat kijkje in de keuken al is, het kan altijd nog beter, blijkt uit onderzoek dat het Center for Media Engagement in 2019 samen deed met Trusting News. Daarbij keken onderzoekers naar het effect dat ‘verantwoordingskaders’ hadden op het vertrouwen dat consumenten in een nieuwssite hadden. In zo’n kader vertelt een redactie hoe een journalistiek verhaal tot stand is gekomen.
Verhalen die waren voorzien van zo’n ‘trust nugget’ werden in de regel transparanter, informatiever, geloofwaardiger, accurater en minder bevooroordeeld gevonden dan dezelfde verhalen zónder uitleg over het maakproces.
Ondanks de positieve effecten, zien we zulke verantwoordingskaders nog maar weinig bij Nederlandse media. Als media online al uiteenzetten hoe verhalen tot leven zijn gekomen, blijft dat sporadisch. Op de journalistieke verantwoordingspagina van de NOS zit er regelmatig maanden tussen de bijdragen. En bij De Correspondent zijn de verantwoordingen vaak te uitgebreid voor wie even snel wil weten waarom de redactie doet wat ze doet.
En dat terwijl verantwoording afleggen niet zo ingewikkeld hoeft te zijn, benadrukte het team van Trusting News onlangs tijdens de jaarlijkse onderzoeksjournalistieke conferentie IRE. Voor een verslaggever is het een kleine moeite om in een paar regels op te schrijven waarom hij/zij/x een onderzoek is gestart en hoe hij/zij/x een verhaal aanvliegt. Dat zou geen uitzondering moeten zijn, maar de standaard.
Je mails altijd bovenaan de inbox van de ontvanger? Zo doe je dat
Wanneer je ‘s avonds laat een mail stuurt, is de kans groot dat hij in de ochtend alweer een stuk omlaag is gezakt in de inbox van de ontvanger. Wil je dat voorkomen, dan kun je de verzending van de mail inplannen. Een paar jaar geleden had je daar nog specifieke tools voor nodig, zoals Mailbutler en Boomerang. Maar inmiddels hebben zowel Gmail als Outlook deze mogelijkheid ingebouwd. In deze video laat ik je bij allebei deze mailprogramma’s zien, hoe je een mail inplant, zodat deze op een later tijdstip wordt verstuurd.
10x AI-tools waar je echt wat aan hebt
Een voorwerp uit een foto of video gummen, hoeft niet moeilijk te zijn. Dat liet ik je eerder in deze nieuwsbrief al zien. Met artificial intelligence (AI) wordt dat weggummen een eitje. Maar er zijn nog talloze andere kleine klusjes waar kunstmatige intelligentie je bij kan helpen. Op internet zijn talloze tools te vinden die bijvoorbeeld aan de hand van tekst afbeeldingen kunnen maken, je kunnen helpen je writer’s block te overwinnen en objecten in voorwerpen kunnen herkennen. Tech-kenner Tessa Davis zette tien van die tools op een rij. Lekker om in te grasduinen.
Ook de moeite waard:
In vijf jaar tijd groeide Tis Hier Geen Hotel uit van een website met grappige stukjes naar een breed merk met boeken, sociale media en een theatershow. Maar ondanks dat blijft een belangrijkste les: ‘Je kunt niet alles doen.’
Hoe archiveer je het internet? Een paar maanden terug ging ik voor Quest langs bij de KB, om te zien hoe ze daar websites archiveren. Te lezen via Blendle (of in de papieren editie)
Mark Zuckerberg is een matig bestuurder en Donald Trump is nog steeds de president van de Verenigde Staten. Zomaar wat voorbeelden van uitingen die Blenderbot, een chatbot van Facebook, uit zijn mouw schudt. En chatrobots met kunstmatige intelligentie vliegen wel vaker uit de bocht, schreef mijn collega Lars op
Pointer-journalist Jerry Vermanen geeft een ‘crash course’ datajournalistiek in de tweede aflevering van de podcast ‘De VOGIN Statafel’. De eerste aflevering, over OSINT, is overigens ook een aanrader
90 procent van de Britse jongeren zet wanneer de tv aangaat geen traditionele zender meer op. In plaats daarvan is het volgens onderzoek van Ofcom streaming wat de klok slaat
Er is veel aandacht voor TikTok (ook in mijn nieuwsbrief), maar in de Verenigde Staten zitten jongeren juist veel meer op YouTube
Lekker verdienen: sommige populaire Amerikaanse podcasts laten gasten betalen voor een plekje aan de tafel. En dat levert ze soms wel tienduizenden dollars per gast op