Handig! Een tool die automatisch artikelen voor je samenvat
Als je nog niet van Clubhouse hebt gehoord, dan heb je wat gemist. Het sociale medium is sinds een paar weken ook in Nederland helemaal hot. En hoewel ik doorgaans sceptisch ben over weer een zoveelste sociaal platform, voegt Clubhouse wel écht iets toe. Wat Clubhouse is en hoe het werkt lees je in deze nieuwsbrief. Met daarin ook een tool die automatisch teksten samenvat en een handige zoektip. Veel leesplezier.
Iedereen zijn eigen online clubje
Een schot in de roos. Zo kan ik Clubhouse het best omschrijven, een sociaal netwerk dat helemaal op audio is gericht. Gebruikers van Clubhouse kunnen in de iPhone-app (er is nog geen app voor Android) digitale kamers openen, waarin ze lezingen geven of gesprekken voeren over een onderwerp naar keuze.
Andere gebruikers kunnen gratis meeluisteren. Afhankelijk van de voorkeur van degene die de kamer heeft geopend, is een bijeenkomst voor iedereen toegankelijk of – net als bij een offline clubhuis – alleen voor genodigden.
Als gebruiker loop je als het ware een live podcast binnen, waar je in sommige gevallen ook aan bij kunt dragen. Bijeenkomsten worden niet opgenomen. Alles is live. Al zijn er natuurlijk altijd knappe koppen die daar iets op verzinnen (gesprekken live-streamen op YouTube en daar opslaan bijvoorbeeld).
De grote kracht van Clubhouse is de mogelijkheid tot geslotenheid. Als gebruiker bepaal je zelf wie je toelaat in je clubje. Journalisten kunnen Clubhouse bijvoorbeeld inzetten om lezers bij te praten over de totstandkoming van een verhaal. En politieke partijen kunnen de app op hun beurt gebruiken om met hun achterban te spreken, zonder dat ze overladen worden met de digitale bagger die zo synoniem is geworden met sociale netwerken als Twitter.
Ironisch genoeg zorgt juist de geslotenheid van Clubhouse ervoor dat debatten met meer openheid kunnen worden gevoerd, mits gespreksleiders kritiek kunnen verdragen. Waar Twitter vaak wordt vergeleken met het dorpsplein waar alles wat je zegt door iedereen kan worden gehoord, is Clubhouse als een veilige woonkamer. En dat gaat denk ik heel groot worden.
Zo vat je automatisch tekst samen
Wanneer ik online research doe voor een verhaal, maak ik vaak kleine samenvattingen van onderzoeken en artikelen die ik wil gebruiken. Maar sinds kort heb ik dat proces deels geautomatiseerd, met Remark. Deze app werkt vooral vooral goed met Engelstalige tekst, maar kan ook aardig met Nederlandstalig artikelen uit de voeten.
Remark maakt gebruik van een techniek die natural language processing heet. Deze vorm van kunstmatige intelligentie leert computers taal te begrijpen en wordt ook gebruikt bij automatische vertalingen, spraakherkenning en het voorspellen wat het volgende woord is dat je in zal typen als je een appje verstuurd. In de video hierboven laat ik je zien hoe Remark werkt.
Wie linkt waar naartoe?
Dat je met Google het web af kunt speuren naar PDF-bestanden door ‘filetype:pdf’ toe te voegen aan je zoekopdracht, dat wist je vast al wel. En dat je met dezelfde zoekmachine informatie binnen een website kunt opzoeken ongetwijfeld ook (zo niet: voeg dan ‘site:’ toe aan je zoekopdracht, gevolgd door de url van de website die je wil doorzoeken). Maar in één klap zien naar welke andere pagina's een website linkt, dat kan Google dan weer niet.
De zoekmachine van Microsoft, Bing, kan dat wél. En dat kan verdraaid handig zijn als je bijvoorbeeld de waarde van een online bron wil beoordelen. Een site die alleen maar linkt naar websites met complottheorieën, kun je zo snel afdoen als minder geschikte bron. Uitproberen? Ga naar Bing.com en typ ‘linkfromdomain:’ gevolgd door de website die je onderzoeken. Hier een klein voorbeeldje.
Deze linkjes zijn ook nog de moeite waard:
Voor het modeblad Glamour zijn evenementen belangrijk. Maar in het coronatijdperk is evenementen organiseren knap lastig. In de rubriek ‘Online Lessen’ vertelt hoofdredactrice Anke de Jong hoe Glamour evenementen heeft gedigitaliseerd
Twitter wil dit jaar nog een functie lanceren waarmee gebruikers donaties kunnen ontvangen van hun volgers. Dat kan een interessant verdienmodel zijn voor (freelance) journalisten
Het Netwerk Mediawijsheid heeft een nieuwe website gelanceerd die kennis over nepnieuws moet vergroten. De website isdatechtzo.nl bevat tips om desinformatie te herkennen en informatie over de werking van nepnieuws
Ik schreef al eerder over Trollrensics, een bedrijf dat desinformatienetwerken in kaart brengt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat die technologie nu ook gebruiken om nepaccounts die berichten rondom de aankomende Tweede Kamerverkiezingen verspreiden te onderzoeken