Handen wassen en deze nieuwsbrief lezen. Villamedia biedt eerste hulp bij journalistieke vragen
Goedemorgen en welkom bij de nieuwsbrief over jouw vak. Met uitgebreid aandacht voor het internationale avontuur van The/De Correspondent, een mooi interview over hoe het er achter de schermen aan toegaat bij Jinek en Op1 en Lisanne van Sadelhoff vertelt hoe je schrijft als het pijn doet. En er is meer. Hoe zo meer? Lees even door en je merkt het snel genoeg. Spoiler alert: denk aan een virus.
Goed weekeinde alvast!
Judit Neurink over de (minder) mooie kanten van het correspondentschap
We trappen af met een verhaal van en over Judit Neurink, correspondent in Irak. Ze stopt ermee. Verkast naar Athene. Ze legt uit waarom. In drie woorden: de slechte tarieven. Naar haar verhalen is voldoende vraag. Maar betalen, ho maar. Lees hier het verhaal over haar correspondentschap in Irak en over de vele ballen die je dan in de lucht dient te houden.
Hoe kalm kun je over paniek berichten? Frits van Exter geeft raad
Hoe ga je als journalist om met de vele tegenstrijdigheden bij de berichtgeving over een dreigende pandemie? Het helpt als je meldt wat je niet weet, adviseert Frits van Exter. Daar laat hij het niet bij. Voor eerste hulp in geval van paniek, klik je hier.
Welke voorzorgsmaatregelen neem je als journalist?
Nu de berichtgeving in balans is met dank aan Frits van Exter komt de eigen veiligheid en die van de redactie in beeld. Peter ter Velde, buitenland- en veiligheidscoördinator bij de NOS en projecteider Persveilig.nl, weet raadt. Hij begint met handen wassen, maar er is zoveel meer dat je kunt en moet doen. Zijn tips zijn komen neer op algemene preventiemaatregelen en extra coördinatie, aandacht en advies, op de redactie, maar met name ook voor journalisten die op reis gaan. Lees hier zijn verhaal.
Lisanne van Sadelhoff: ‘Ineens schreef ik over mezelf - en mijn verdriet’
Lisanne van Sadelhoff schreef columns en een boek over het verlies van haar moeder. Nu ‘Je bent jong en je rouwt wat’ uit is, beseft ze dat ze niet de enige journalist is die haar eigen ellende voor een groter verhaal inzet. Waarom doen we dit? En: is die ik-journalistiek wel professioneel? Lees hier haar verhaal.
Gaat dat zo achter de schermen bij Jinek en Op1. Ja, zo gaat dat
Rachel Franse werkt al vijftien jaar als nieuwsredacteur voor talkshows en vindt nu het wiel opnieuw uit als eindredacteur van de NPO talkshow Op1. Met Villamedia praat ze over de talkshowoorlog, manipuleren, workaholics en Eva Jinek: ‘Misschien wint ze het wel, maar dan hebben wij wel iets te geks neergezet.’
De Correspondent is een avontuur dat zijn gelijke in de wereld niet kent
Een platform dat zich niet richt op het nieuws, maar op wat er wel gebeurt in de wereld. Maar tegelijk wel datzelfde nieuws nodig heeft om bekend te worden. Over die paradox schreef Leendert van der Valk een prachtig boek, waar je hier meer over leest. Voor Villamedia dook Frans Oremus in de eerste maanden van de internationale variant van De Correspondent. Hoe gaat het nu met The Correspondent? Lees het stuk van Frans en je bent weer bij.
Nu je er toch bent, zou je ook deze stukken even moeten lezen:
Matthijs Valent: solidariteit en bewustwording belangrijkste winst van stakingsdag NRC-freelancers
Reisfotograaf Thijs Heslenfeld start artikel 12 procedure in zaak tegen fotocensuur Facebook