Grote onderwerpen klein maken en dichtbij brengen
Wil je naar informatie zoeken, dan ben je allang niet meer exclusief aangewezen op het geschreven woord. ‘Visueel zoeken’ laat je de wereld om je heen doorzoeken aan de hand van foto’s. De beste tool daarvoor is Google Lens. In deze nieuwsbrief laat ik je zien wat je daar als journalist aan hebt. Daarnaast vertel ik je over een indrukwekkende robotredacteur (en temper ik meteen je verwachtingen), geef ik je nog een handige mini-tooltip en lees je hoe astronaut André Kuipers in zijn recente documentairereeks grote onderwerpen klein maakt. Veel leesplezier.
Iedere redactie aan de robotredacteur
Het innovatieplatform Innovation Origins heeft sinds een tijd een bijzondere nieuwe medewerker: Laio. Dat is een door kunstmatige intelligentie aangedreven nieuwsredacteur. Laio gaat zelfstandig op zoek naar nieuwsverhalen over innovatie en technologie, pitcht die aan de redactie en tikt ze na goedkeuring zelf op.
De afgelopen maanden tikte Laio onder andere (Engelstalige) stukken over het herkennen van zeldzame ziektes met draagbare technologie en het automatiseren van huishoudelijk werk. En voor wie meer wil weten over Laio zelf, schreef de robot ook een stuk over robotjournalistiek, waarin ze zichzelf voorstelde.
De inzet van redacteuren als Laio is een nieuwe stap in de robotjournalistiek. Hoewel het idee van de robotjournalist al zeker twintig jaar rondgaat, zien we pas sinds een paar jaar ook in Nederland zinvolle toepassingen, onder andere bij de NOS, RTL Nieuws en NU.nl. Dankzij de rappe ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, kunnen we alleen maar meer Laio-achtige robotredacteuren verwachten.
Een prachtige ontwikkeling, als je het mij vraagt. Nieuws verzamelen uit andere bronnen voelt vaak als corvee. De tijd die daarin gaat zitten, kunnen we veel beter besteden. Juist door het nieuws meer los te laten (iets wat we ook bij Villamedia de laatste maanden steeds meer zijn gaan doen, zodat we meer de diepte in kunnen), blijft er tijd over voor het échte journalistieke graafwerk.
De vrije hand moet je zo’n robotredacteur niet geven. Dat doet Innovation Origins dan ook niet met Laio. Robotredacteuren zijn wat dat betreft een soort stagiairs, al zijn ze minder breed inzetbaar dan stagiairs van vlees en bloed. Of, zoals Laio het zelf zegt: ‘Machines kunnen nauwkeuriger en uitgebreider zijn dan verslaggevers, maar het zijn mensen die verhalen vertellen.’
De wereld doorzoeken met Google Lens
In onze huidige wereld is bijna alles direct opzoekbaar. Dat is nog makkelijker geworden dankzij de opkomst van ‘visueel zoeken’ de afgelopen jaren. Met die techniek zoek je niet op tekst, maar op beeld. En zo kun je ook de analoge wereld om je heen digitaal doorzoekbaar maken. De gratis tool Google Lens is daar een kei in. Nieuw is die tool niet: hij bestaat al sinds 2017. Maar de afgelopen jaren kwamen er steeds meer functionaliteiten bij. In deze video laat ik je zien hoe die tool werkt.
De ruimte vanuit je achtertuin
Als ruimtevaartgek heb ik astronaut André Kuipers inmiddels zo vaak gesproken en zien optreden, dat hij me nog weinig dingen kan vertellen die ik nog niet wist. Toch ben ik lyrisch over zijn nieuwe documentairereeks Ruimteschip Aarde. Speciaal voor die reeks ontwikkelde het journalistieke team van KRO-NCRV en het Amsterdamse mediabedrijf Scenery een tool, die de onderwerpen uit de documentairereeks heel dicht naar de kijker toebrengen. Die tool laat gebruikers aan de hand van satellietdata zien hoe groen het in hun buurt is, of ze droge voeten houden bij hevige regenval, hoe vervuild de lucht is in hun straat en hoeveel sterren ze vanuit hun achtertuin kunnen zien (in mijn eigen straat 1729, bij de Villamedia-redactie slechts 223). Een hele goede manier om onderwerpen die ver van het bed lijken klein te maken.
Mini-tooltip!
Wanneer ik nieuwe tools uitprobeer en daarvoor een mailadres moet achterlaten, maak ik vaak gebruik van tijdelijke mailadressen. De gratis tool AnonAddy laat je snel zulke tijdelijke mailadressen aanmaken. De mailadressen zijn eigen ‘forwarders’, die mails kunnen doorsturen naar je reguliere inbox. Krijg je teveel spam binnen op het aangemaakte adres? Dan zet je de forwarder met een paar klikken uit.
Ook de moeite waard:
Een follow-up op mijn column van twee weken terug: nadat EenVandaag eerst zijn publiek vroeg om lezersvragen in te sturen, start het programma binnenkort met een interactieteam van zes personen, dat rechtstreeks het gesprek aan moet gaan met kijkers
Heb je de transcriptietool Good Tape al geprobeerd? (Zo niet, doen hoor!) Mijn collega Rutger sprak de ceo van het Deense bedrijf dat de tool bouwde
Streamingdienst NLZIET is deze maand begonnen met het opknippen van journaals in hoofdstukken. Gebruikers die het NOS Journaal en RTL Nieuws terugkijken via de dienst, kunnen zo snel naar het gewenste onderwerp springen
Financial Times maakte een prachtige productie die met verschillende vertelvormen laat zien hoe luxueuze gebouwen in de Turkse stad Antiochië een dodelijke gevangenis werden tijdens de recente reeks aardbevingen
Lezers die een abonnement hebben op één krant van DPG Media, kunnen sinds 20 februari online ook verhalen lezen uit alle andere krantentitels van de uitgeverij
Het verdienmodel van de papieren krant kraakt in zijn voegen, vindt Mediahuis-CEO Gert Ysebaert. Einde van een tijdperk?