Goed nieuws over het minimumtarief; Pieter Klein over de wob en het succes van de regionale krant
Goedemorgen en welkom bij de nieuwsbrief over jouw vak. Om met de deur in huis te vallen: er is goed nieuws over de onderhandelingen over het minimumtarief voor freelancers. DPG Media heeft een minimum tarief van 22,25 euro ingevoerd op basis van 150 procent van het laagste cao-loon, met zelfs indexatie als het cao-loon stijgt. Het slechte nieuws is dat de rekensom (nog) niet hoger uitkomt. Als de NVJ hetzelfde sommetje maakt, komt er ineens 32 euro uit. Dus liet de vakorganisatie haar leden deze week weten dat er geen schot in de onderhandelingen zit. De werkgevers reageerden dat er potverdorie nog gewoon gepraat wordt en ze graag een akkoord zouden willen sluiten. Dus ik noteer: minimumtarief is binnen. Indexatie is binnen. Het minimum zal wel ergens tussen de 22 en 32 euro uitkomen. Want 1 ding is zeker: van 22,25 euro per uur kun je geen freelance praktijk draaiende houden. Wordt vervolgd, heet dat geloof ik. Per saldo vind ik dat goed nieuws. Ondertussen in deze nieuwsbrief even geen berichten over geweld tegen journalisten, ondanks dat het op dat front maar niet rustig wil worden. Wel een mooi interview met Corine de Vries en Pieter Klein vertelt over het nut van wobben. Een mooi weekeinde!
Corine de Vries leidt een krant met herwonnen zelfvertrouwen
Het was een raar jaar, maar je hoort de hoofdredacteur van de westelijke regionale dagbladen van Mediahuis niet klagen. Corine de Vries over oude littekens, nieuw optimisme en het door haar zo verfoeide Calimero-complex van de regio. ‘We hebben 170.000 abonnees. Dat is meer dan Trouw, Het Parool en het FD bij elkaar. Dan zeg ik: waar is Calimero dan?’
Verdienen met je podcast. hoe doe je dat?
Iedereen kan vandaag nog een podcast beginnen. Maar kun je er ook de huur mee betalen? Het helpt in ieder geval als je een beetje commercieel bent ingesteld. Auteur Stan Putman merkt wel dat het makkelijker is de vraag te beantwoorden hoe je geen geld verdient met een podcast ;-).
Pieter Klein (RTL): ‘Wobben maakt je een betere journalist’
De Wob (Wet openbaarheid van bestuur) is een van de gereedschappen die onderzoeksjournalisten ter beschikking staan bij de uitoefening van hun vak. In een serie interviews voor de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) vertellen journalisten over hun dagelijkse Wob-praktijk. In deze aflevering Pieter Klein van RTL Nieuws, die de beginnende Wobber op weg helpt met praktische tips en trucs.
‘Als er thema’s zijn die minder gelezen worden, zetten we ze aan de kant’
Naast de adverteerder, staat de lezer steeds meer centraal bij Vastgoedmarkt. Het vakblad voor de commerciële vastgoedsector meet continu welke thema’s de doelgroep interessant vindt, vertelt hoofdredacteur Servaas van der Laan. Nu is er bijvoorbeeld meer aandacht voor thema’s als de toekomst van het kantoor. ‘Het hele thuiswerkexperiment in coronatijd heeft zijn weerslag op kantorenvastgoed’.
Een goedmakertje om een rectificatie te voorkomen?
Frits van Exter leest een uitspraak van de Raad voor de Journalistiek terug waarin een caféhouder zich beklaagt over een onjuist artikel in de krant. Hij wil een rectificatie. De redactie biedt een interview aan waarin de klager wel recht wordt gedaan. Is dat journalistiek slim? Want de lezer is toch niet geholpen met een-tweetjes? Oordeel vooral zelf.