Gewobd worden. Het kan ook jou overkomen. En hoe dezelfde feiten tot een ander oordeel leiden
Goedemorgen en welkom in het nieuwe jaar waarin journalistiek nog steeds het mooiste vak is. En terwijl Eva Jinek vast geniet van de kijkcijfers van gisteravond (1,7 miljoen) doen wij het met een paar mooie verhalen over journalistiek. De eerste is al meteen een pittige, maar relevant. Ook jouw correspondentie met overheidsorganen kan gewobd wordt. Kortom, vrij naar Pauw, we zijn begonnen!
Ook jouw contact met de overheid kan openbaar worden
Ik had er nog nooit bij stilgestaan, maar het kan dus. Dat jouw correspondentie met een overheidsorgaan ook openbaar kan worden via een Wob-verzoek. Jaarlijks worden meer dan tien journalisten op die manier ongewild betrokken in een Wob-procedure. Freelancer Peter Louwerse maakte dat mee. Voor hem liep de zaak met een sisser af, maar hij bleef met vragen zitten. Met Wob-specialist Roger Vleugels en media-advocaat Ron Lamme duikt hij in de ingewikkelde materie. Die de moeite waard is om tot je te nemen.
Dezelfde feiten; een heel ander oordeel
NRC mag de naam mag noemen van een hoogleraar in een artikel over zijn vertrek van de Universiteit van Amsterdam wegens grensoverschrijdende gedragingen. Er waren twee rechtszaken voor nodig om dat helder te krijgen. In kort geding verloor de krant nog, in hoger beroep werd de overwinning binnengesleept. Frits van Exter analyseert hoe twee rechters op basis van dezelfde feiten toch anders oordelen.
Een verhaal over trekken en duwen, volhouden en antwoord krijgen
Journalistiek is vragen stellen, de antwoorden checken en dan weer vragen stellen. Trekken, duwen, volhouden en als het even mee zit er achter komen wat er aan de hand is. Voorbeeld? Het verhaal van Zembla-collega's Norbert Reintjes en Ton van der Ham. Zij doken in de verkoop van de koninklijke kunstcollectie aan de overheid. Dat leverde nieuws op. De weg daar naar toe was nou niet de eenvoudigste. Hun verhaal lees je hier.
Maakt een robot ook de journalistiek veiliger?
Frits van Exter denkt met je mee over dilemma’s in de journalistiek. Dit keer: kan een algoritme ook mores hebben? Dat is geen denkbeeldig dilemma. Want met gepaste trots meldde de medewerker van RTL Nieuws op 14 november dat de nieuwste collega productiever is dan alle anderen bij elkaar. De redactierobot kan in een oogwenk meer dan 2400 unieke en onberispelijke berichten produceren over de verkeersveiligheid in alle woonplaatsen. Maar leidt dat ook tot veilige journalistiek?
Over de kracht van samenwerken
Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Als dat ooit waar was dan wel in het onderzoek van Trouw en RTL Nieuws naar de misstanden bij de Belastingdienst. Villamedia vond het meer dan voldoende aanleiding om Jan Kleinnijenhuis en Pieter Klein uit te roepen tot Journalist van het Jaar 2019. Het interview dat Linda Nab met ze hield leest als een handleiding voor goede journalistiek. Het gaat over samenwerken en natuurlijk over volhouden. En vooral over maatvoering. Je mag, nee moet boos worden, maar het nooit persoonlijk opvatten. Het gaat uiteindelijk om het verhaal.