Gesprekken met gevoelige informatie transcriberen? Deze tool helpt je erbij
Een krantenuitgever die abonnees van de ene krant gratis toegang geeft tot al zijn andere kranten, is dat goed of slecht nieuws? Het antwoord op die vraag zal afhangen van je perspectief. Maar vanuit de uitgever gezien is het wél slim. Waarom ik dat vind, lees je in deze nieuwsbrief. Met daarin ook een transcriptietool die ideaal is voor het uitschrijven van gesprekken met gevoelige informatie, een mini-tooltip en een AI die op basis van tekst prima ‘talkshowgesprekken’ kan maken. Veel leesplezier.
Alles voor iedereen: een bijzonder slimme zet van DPG Media
Kannibalisme! Een middelvinger naar de merken! Dit gaat ze abonnees kosten! De reacties op DPG Media’s nieuwe dienst – waarbij abonnees van de ene krant online gratis toegang krijgen tot verhalen uit alle andere kranten – waren tijdens een van onze recente redactievergaderingen niet mals. Natuurlijk: voor lezers is het fijn. Maar voor de kranten?
Mijn onderbuik snapt die reacties. Geef je abonnees gratis toegang tot verhalen uit andere kranten, dan loopt de abonneeteller onvermijdelijk een stukje terug. Een lezer die én de Volkskrant in de bus krijgt én het Brabants Dagblad, gaat voor één van die twee niet meer betalen als hij die krant online gratis kan lezen. Eén van de Villamedia-collega’s trok om die reden meteen de stekker uit een van zijn abonnementen.
Maar zo heel veel abonnees gaat de nieuwe dienst DPG Media niet kosten. Los van bij vakidioten als wijzelf, is het aantal huishoudens met meerdere krantenabonnementen gering. En zolang DPG Media de verhalen van de verschillende kranten binnen de eigen merkomgeving van die kranten aanbiedt, is er voor de merkherkenning ook weinig aan de hand. In plaats daarvan biedt de nieuwe dienst juist kansen voor DPG Media. Door abonnees méér goede journalistiek te geven, geef je ze meer waar voor hun geld.
Maar ‘online’ is hier het sleutelwoord. Print is duur, het verspreiden van de papieren krant is soms een kink in de kabel en online levert meer data op, constateerde collega Joost Ramaer onlangs ook in een (mooi) pleidooi voor print. Maar de groep lezers die echt niet zonder print kan, wordt met de jaren kleiner. Juist die print-abonnees wil je als uitgever naar online zien te krijgen.
Hoe doe je dat beter dan ze lokken met gratis verhalen uit kwaliteitskranten waar ze niet eens voor hoeven te betalen? DPG Media’s nieuwe dienst heeft de potentie om onder een deel van de lezers een gedragsverandering te veroorzaken, waarbij ze steeds vaker óók even online kijken wat er nog te lezen valt. De papieren krant blijft daardoor naar verloop van tijd misschien zelfs steeds vaker ongeopend op de koffietafel liggen. Totdat hij bij een deel van de lezers helemaal verdwijnt en een groep print-abonnees is veranderd in online-abonnees. Vanuit het oogpunt van de uitgeverij een bijzonder slimme zet.
Net even anders transcriberen
Wat transcriptiesoftware betreft is Good Tape, dat ik een paar weken eerder besprak in deze videoreeks, de allerbeste. Maar de begin dit jaar verschenen app MacWhisper doet bijna niet voor Good Tape onder én biedt een aantal fijne voordelen.
De belangrijkste van die voordelen: bij MacWhisper wordt de transcriptie niet op een server in het buitenland gedaan, maar op je eigen computer. Ook fijn: MacWhisper kan ook gesprekken meeluisteren en transcriberen. Daardoor kan de tool ook gebruikt worden in combinatie met vergadersoftware als Teams en Zoom. MacWhisper is, zoals de naam je misschien al doet vermoeden, alleen beschikbaar voor Apple-computers. In deze video laat ik je zien hoe MacWhisper werkt.
Mini-Tooltip!
Nu ik het hierboven toch over GoodTape heb: die transcriptietool kent nog een heel ander handig trucje. Hij kan namelijk niet alleen gesprekken transcriberen, maar ook rechtstreeks vertalen. Kies je bij het uploaden van je opname voor een andere taal dan die waarin het gesprek is gevoerd, dan rolt er meteen een vertaling van het transcript uit. Handig!
Laat AI pronken met je veren
‘Niet geïrriteerd twitteren’, hield ik mezelf eind januari voor, toen ik zag hoe de talkshow Jinek aandacht schonk aan de malaise rondom Quest. In de betreffende uitzending vroeg Eva Jinek een tv-presentator uit te leggen wat er nou allemaal speelde bij het populairwetenschappelijke tijdschrift. De presentator lepelde precies op wat hij had gelezen in de verhalen die de Volkskrant en Villamedia (met hard werken) hadden uitgezocht. Maar bracht het alsof hij het zelf allemaal had ontdekt.
Het past binnen het model van showrubrieken en talkshows. Vraag een tv-bekendheid met een vlotte babbel zich in te lezen in onderwerp X, en laat hem in je uitzending vertellen wat ‘hij heeft ontdekt’. Dat model kan binnenkort misschien wel in de prullenbak. Want wat zo’n babbelende tv-bekendheid kan, kan kunstmatige intelligentie inmiddels ook. De Nederlandse start-up XS2Content kan kunstmatige intelligentie een tekst laten omschrijven tot een gesprek tussen twee personen, én twee stemmen dat gesprek vervolgens ook laten voorlezen.
Op verzoek deed XS2Content dat met een van mijn recente columns. Het resultaat, dat je hier kunt beluisteren, klinkt nog een beetje houterig en ‘computerstemmerig’ (het product is nog in ontwikkeling). Maar met de rasse schreden waarin kunstmatige intelligentie zich ontwikkelt, wordt dat laatste waarschijnlijk snel beter. En kunnen we het pronken met andermans veren in de toekomst gewoon aan de computer overlaten.
Ook de moeite waard:
We hebben nog amper kunnen wennen aan de kunstmatige intelligentie GPT-3.5 en krijgen nu al te maken met zijn opvolger. Volgens Bart Brouwers, hoogleraar bij de Rijksuniversiteit Groningen, is GPT-4 een goudmijn voor de journalistiek
Ik heb altijd een zwak gehad voor Bright. Het technologieplatform was altijd heel goed in het belichten van de mooie kanten van technologie. Eigenaar RTL zette het merk onlangs in de etalage
Grote Amerikaanse nieuwsmedia zijn boos op OpenAI. De partij achter ChatGPT heeft grote hoeveelheden journalistiek werk gebruikt om zijn chatbot te trainen. En nu willen de nieuwsmedia (ergens logisch) geld zien
Moeten we wel willen dat iedereen een Chinees sociaal medium (lees: TikTok) op zijn smartphone heeft? In België en Groot-Brittannië zijn ze daar niet zo blij mee. TikTok is er verboden op zakelijke apparaten
De sportwebsite Voetbal.nl gaat samen met DPG Media geautomatiseerde verslagen maken van wedstrijden van teams in het amateurvoetbal
Hoe maken nieuwsredacties werk van diversiteit en inclusie? Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek maakte een rondje langs redacties