Frontberichten, jezelf filmen en aan de slag met 360-gradenvideo
Als je de afgelopen weken Frontberichten gemist hebt, doe je er goed aan het programma nog eens terug te kijken. Het is namelijk een schoolvoorbeeld van goede crowdsourcing. Waarom ik dat vind lees je in deze nieuwsbrief. Met daarin ook een tool waarmee je tegelijkertijd jezelf en je scherm filmt én tips over het inzetten van 360-gradenvideo’s.
Hét schoolvoorbeeld van goede crowdsourcing
De afgelopen weken zat ik iedere avond om 22.00 uur aan mijn scherm gekluisterd voor het meest indringende programma op de Nederlandse televisie. In Frontberichten gaven hulpverleners een update over hun leven en werk tijdens de coronacrisis. Niet gefilmd door cameraploegen, maar in door hen zelf met smartphones opgenomen vlogs.
Frontberichten is een schoolvoorbeeld van crowdsourcing, het inzetten van het publiek ten gunste van een journalistieke productie. Hoewel de roep voor dat soort journalistiek al jaren luider wordt (de Amerikaanse hoogleraar Jay Rosen stelt zelfs dat de kwaliteit van journalistiek in toenemende mate zal afhangen van bijdragen van het publiek), wordt het nog nog altijd relatief weinig toegepast. En dat is zonde, want ook buiten Frontberichten laat crowdsourcing zijn waarde goed zien.
Bijvoorbeeld bij NU.nl. Sinds de nieuwssite zijn reactieplatform NUjij in 2018 weer nieuw leven inblies, leveren reacties van gebruikers inzichten op die leiden tot nieuwe verhalen. Dat is waarde die je op geen enkele andere manier zo makkelijk toevoegt. ‘Het is eigenlijk heel bizar dat ik nog hoofdredacteur ben,’ aldus hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman in Spraakmakers, ‘want ermee stoppen was het meest domme ding dat ik had kunnen doen’.
De kracht van de manier waarop Frontberichten en NU.nl (maar ook The Guardian en De Correspondent) crowdfunding inzetten zit hem in eenvoud. Wie werkzaam was in een kritisch beroep en wat te melden had, kon bij Frontberichten gewoon een vlog insturen via de programma-website. Het enige dat de redactie hoefde te doen was vlogs selecteren en achter elkaar monteren in een journaal. Een geniaal idee hoeft niet ingewikkeld te zijn.
Tegelijk jezelf en je scherm filmen doe je zo
Je scherm filmen werkt prima met een programma als QuickTime. Maar als je tegelijkertijd ook jezelf wil filmen, dan heb je andere tools nodig. Een van die tools is de Google Chrome-plugin Vidyard. Met die tool bepaal je zelf of je je hele scherm of een tabblad filmt én of je zelf zichtbaar en hoorbaar wil zijn in een opname. Vidyard is gratis, al moet je voor sommige opties een abonnement afsluiten. In deze video laat ik je zien hoe Vidyard werkt.
Door de ogen van een ander werkt minder goed
Wil je aan de slag gaan met 360-gradenvideo? Zorg er dan voor dat de kijker het verhaal beleeft door op afstand naar de hoofdpersoon te kijken. Want dan slaat de kijker informatie veel beter op en raakt hij meer emotioneel betrokken dan wanneer hij het verhaal bekijkt vanuit de ogen van de hoofdpersoon. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken die journalist Britt Henneken doorspitte voor haar afstuderen. Ze schreef een uitgebreid en heel lezenswaardig verhaal over haar bevinden op De Nieuwe Reporter. ‘Een verhaal beleven vanuit de derde persoon schept een duidelijker beeld dan het beleven vanuit de eerste persoon.’
Deze artikelen zijn ook nog de moeite waard:
Een maand geleden leek het erop dat Google het op Android-telefoons weer mogelijk zou maken telefoongesprekken op te nemen. Maar die mogelijkheid is nu alweer geschrapt. Grr.
Voice cloning is techniek waarbij je iemands stem namaakt met een computer. Die digitale stem kun je vervolgens alles laten zeggen wat je wil. Voor een artikel in KIJK liet ik mijn eigen stem klonen
Plagiaatwebsites kopiëren vrijwel volledige nieuwssites om advertentie-opbrengsten binnen te harken. Om te laten zien hoe makkelijk dat gaat bouwde een Amerikaanse journalist zelf zo’n website
Twitter is begonnen met het testen van een nieuwe functie, waarbij gebruikers kunnen kiezen wie er wel en niet mag reageren op tweets
Hoe check je of beelden die je op internet tegenkomt betrouwbaar zijn? Experts en nieuwscheckers Michaël Opgenhaffen en Peter Burger zetten negen tips op een rij
Wil je nog meer weten over het verifiëren van berichten en foto's die je online tegenkomt? Dan helpt het Verification Handbook je op weg. Alexander Pleijter besprak het boek op Villamedia
Schaamteloze zelfpromotie: het ruimtevaartboek dat ik in 2014 schreef staat nu geheel (en gratis, maar doneren mag) op het web, bij wijze van experiment met een nieuw verdienmodel.
De afgelopen vier weken vroegen we je om feedback op onze zaterdagse nieuwsbrief. De resultaten maakten ons blij. 92 procent van de respondenten leest deze nieuwsbrief graag en 72 procent van jullie vindt de persoonlijke tone of voice fijn. Heb je de enquête ingevuld? Dan willen we je daar bij deze hartelijk voor bedanken.