Frits van Exter, Jop de Vrieze en Jan Keulen over jouw cruciale beroep. Plus adviezen van Marcel van Roosmalen
Journalisten staan op de lijst van cruciale beroepen. Alleen als de mensen op dat overzicht hun werk kunnen doen, functioneert de maatschappij. Wij staan erop samen met onder meer de gezondheidszorg, het vervoer en het onderwijs. Hopelijk is dat op termijn een positief effect van de corona crisis: dat we als maatschappij de cruciale beroepen beter behandelen. Tot die tijd is het devies: blijf gezond! Welkom bij de nieuwsbrief over een cruciaal beroep.
En zo ben je ineens een paniekzaaier voor sommige mensen
Hoe houd je de balans in tijden van crisis? Moet je als goed wetenschapsjournalist een zo kritisch mogelijke houding aannemen, of vooral de keuzes en afwegingen van het RIVM en het kabinet duiden en uitleggen? En hoe ga je om met de kritiek op je werk in spannende tijden? Overpeinzingen van biomedisch wetenschapper en journalist Jop de Vrieze.
Journalistiek een cruciaal beroep. Let op: adel verplicht
Mooi dat de journalistiek op de lijst met cruciale beroepen staat, maar adel verplicht, schrijft Frits van Exter in zijn column De Mores. 'Het gaat om evenwicht, de goede toon, het doseren, het negeren van veel ruis en een goed luisterend oor. Journalisten zijn waakhond, maar ze liggen niet aan de ketting en ze lopen ook niet los in het wilde weg te blaffen en te bijten'.
Marcel van Roosmalen heeft het beste met ons voor
‘Goed schrijven. En van jezelf een merk maken. Het werkt enorm als je ook op tv of de radio komt. Je moet meteen overal een mening over hebben, want met alleen leuk geschreven verhaaltjes red je het niet.’ Een welgemeend advies van Marcel van Roosmalen aan collega-freelancers in een gesprek met Boudewijn Geels. Hij heeft er meer: 'Je moet je eigen verhalen maken zonder je iets aan te trekken van of anderen dat goed of slecht vinden. Het gaat uiteindelijk om jezelf en om een paar lezers die zich daarin herkennen.’ Lees ze allemaal hier. Hij zegt ook nog iets over hoe het is om in tijden van crisis in Wormer te wonen.
Nog even over de crisis: tips om nepnieuws te omzeilen
Lang voordat we geteisterd werden door corona, hadden we te maken met het desinformatie-virus. De combinatie van die twee plagen kan dodelijk zijn, heel soms vermakelijk en het levert wellicht ook nieuwe inzichten op. Jan Douwe Keulen neemt ons mee langs de randen van de afgrond en trekt ons er op het juiste moment bij vandaan.
Ook op Twitter ben en blijf je journalist
In een paar tekens op Twitter kunnen je misschien niet altijd even genuanceerd zijn. Gooi er dan maar een draadje tegen aan. Het past een journalist in elk geval niet om zonder onderbouwing een beschuldiging te uiten. Ook al is die onderbouwing eerder elders al gegeven en ook nog eens door jezelf. Dat oordeelde de Raad voor de Journalistiek en Frits van Exter duidt de uitspraak. Ook op Twitter ben en blijf je een journalist.
Tot slot: We zitten bijna allemaal thuis te werken. Dan kun je wel wat afleiding gebruiken. Altijd al een cursus storytelling of datajournalistiek willen doen, maar steeds geen tijd? Dit hét moment om trainingen te volgen. Online natuurlijk. Jolan Douwes, loopbaanadviseur en journalist, peilt bij opleidingsinstituten die gericht zijn op de media, hoe ze hun aanbod aanpassen.