Foto’s van mensen die helemaal niet bestaan (en hoe je ze herkent)
Goedemorgen. Vandaag trap ik niet alleen mijn 37e rondje om onze zon af, maar beginnen we ook met een nieuw nieuwsbrievenjaar! En de eerste editie die nu voor je ligt zit weer lekker vol. Zo geef ik je wat tips om mensengezichten die door kunstmatige intelligentie zijn gemaakt te herkennen, laat ik je een tool zien waarmee je Twitter-draadjes vooruit plant én vertel ik je over een mooi voorbeeld van het inzetten van journalistieke games. Veel leesplezier!
Een internet vol nepmensen
Journalisten die enigszins actief zijn op sociale media, krijgen al snel te maken met trollen. Nepprofielen die vooral bedoeld zijn om lekker te fulmineren of uit te halen naar anderen. Een groot deel daarvan is makkelijk te herkennen aan willekeurige cijferreeksen in de accountnaam en profielfoto’s van voorwerpen. Maar lastiger wordt het als op die profielfoto’s mensen staan die er overtuigend echt uitzien, maar dat niet zijn.
Kunstmatige intelligentie kan zulke levensechte gezichten al een tijd lang in een handomdraai voor je in elkaar zetten. En dat hoeft niet eens duur te zijn: op Generated.Photos koop je voor nog geen drie dollar twintig automatisch gegenereerde gezichten. Met een keuzemenu kies je zelf hoe de persoon eruit moet zien: jong, oud, zwart, wit, man, vrouw, blond, grijs… Wie zelfs geen drie dollar kan missen, kan ook met een gratis account aan de slag of een gezicht van ThisPersonDoestNotExist plukken.
De kunstmatige intelligentie die zulke nepgezichten maakt – de zogenoemde generative adversarial networks (GANs) – is goed, maar niet perfect, liet The New York Times onlangs zien. De krant bouwde zélf een systeem dat niet-bestaande gezichten tevoorschijn kan toveren en ontdekte dat GANs vaak nog fouten maken op detailniveau. En die kennis kun je gebruiken om je eigen trollen te ontmaskeren.
Vermoed je dat een profiel een door kunstmatige intelligentie gemaakte foto gebruikt, let dan dus vooral op accessoires. Twee oorbellen in dezelfde foto’s kunnen net wat van elkaar verschillen en brillen hebben regelmatig twee totaal andere pootjes. Ook een wazige achtergrond kan erop duiden dat je te maken hebt met iemand die eigenlijk niet echt is. Tenminste… totdat GANs leren hoe ze ook die foutjes glad kunnen strijken.
Twitter-draadjes vooruit plannen doe je zo
Wie berichten op Twitter wilde inplannen om ze op een later moment te publiceren, was lange tijd aangewezen op externe tools. Hoewel Twitter het plannen van tweets sinds maart vorig jaar ook zelf toelaat, was het nog niet mogelijk om zogenoemde ‘draadjes’ vooruit te plannen. Met de gratis tool Typefully, die ik voor het eerst leerde kennen dankzij de nieuwsbrief van Fast Moving Targets, kan dat wel. In deze video laat ik je zien hoe Typefully werkt.
Virtuele varkensboer voor één dag
Varkensboeren die hun stal willen vernieuwen om in 2024 aan nieuwe milieuregels te voldoen, komen voor lastige keuzes te staan. Moet je nou wel of niet proberen de prijs van je vlees te verhogen om de kosten voor die vernieuwingen eruit te halen? Stap je over op biologisch boeren? Bouw je er juist een megastal bij? Of stop je met boeren? Met de journalistieke game Boer met Kiespijn laat Omroep Brabant niet alleen zien welke keuzes boeren moeten maken, maar laat de omroep de speler ook zelf ervaren hoe lastig het kan zijn om die knopen door te hakken. Het verhaal en de dilemma’s in de game zijn gebaseerd op interviews met tientallen Brabantse boeren. Een mooi voorbeeld van hoe een journalistieke game helpt informatie beter over te brengen.
Deze linkjes zijn ook nog de moeite waard:
Door de uitbraak van het coronavirus moest de maritieme krant Schuttevaer zijn evenementen in rap tempo ombouwen tot online events. Hoofdredacteur René Quist vertelt erover in mijn rubriek Online Lessen
Twitter heeft na onderzoek van Pointer 90 Nederlandse account verwijderd die complottheorieën over de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben verspreid
Wat gaat 2021 ons brengen op het gebied van voice-technieken? Voicebot vroeg het aan vijftig knappe koppen
Google heeft nieuwe technologie ontwikkeld die webpagina’s kan omvormen tot video
Iets wat ik graag eens van dichtbij zou gaan bekijken nadat de coronamaatregelen zijn versoepeld: het Nederlandse Here We Holo maakt kasten waarmee je een hologram van jezelf kan oproepen dat bijvoorbeeld een presentatie kan geven
Toen ik half december terugreed van een presentatie over freelancevoorwaarden zat ik ineens in zak en as omdat Google Maps eruit lag. Die storing laat zien hoe afhankelijk we zijn geworden van Google, bepleit Laurens Verhagen. De column is al iets ouder al, maar nog steeds het lezen waard.
Anderhalf decennium geleden had niemand kunnen bevatten dat we zo verknocht zouden raken aan smartphones. Maar wat komt er ná de smartphone?
The Washington Post gaat op advertentievlak al enige tijd de strijd aan met Google en Facebook en ontwikkelde zijn eigen advertentietools