Follow The Money is een blijvertje en waar een afwezige vader al niet goed voor kan zijn
Goedemorgen en welkom bij de nieuwsbrief over jouw vak. Met daarin aandacht voor een bijzonder resultaat: Follow The Money heeft na tien jaar voldoende abonnees en groei om te durven zeggen dat het lek boven is. Dat is bijzonder om meer dan een reden. Het aantal nieuwe mediabedrijven, dat een plek weet te veroveren op de overvolle markt, is klein. En FTM doet het ook nog eens met keiharde onderzoeksjournalistiek. Verhalen van 3000 woorden en meer. Reden genoeg om de aanvoerders aan het woord te laten. Mar er is meer in deze nieuwsbrief. Wat zoal? kwestie van even naar beneden scrollen.
Fotograaf Marwan Magroun: ‘Niet alle vaders zijn slecht’
Marwan Magroun groeide op in afwezigheid van zijn vader. Maar niet alle mannen met een migratieachtergrond zijn zo, ontdekte hij. De Rotterdamse fotograaf begon een project over zorgzame vaders met een kind en won er de Paul Peters Fotoprijs mee. Frits Baarda ging bij hem langs. Wat die ontmoeting opleverde, lees je hier. Plus de foto's van Magroun.
Essay van Josse de Voogd: ‘De media worden geplaagd door institutioneel Randstadisme’
Media, vaak gelegen in de Randstad, kijken in hun analyses te vaak niet verder dan de eigen achtertuin. Dit leidt tot misverstanden en wakkert tegenstellingen aan. Dat stelt politiek geograaf Josse de Voogd in dit essay, dat hij schreef voor stichting KIM, het forum voor reflectie en journalistiek.
Stoer, een journalistiek platform uit de grond stampen
Een mijlpaal. Met meer dan 25.000 betalende leden is Follow The Money definitief uit de startup fase. Het wordt langzaamaan een echt bedrijf. Investeringen kunnen inmiddels uit de inkomsten worden betaald en er is zelfs iets meer geld voor het personeel. Oprichters Arne van der Wal en Eric Smit vertellen het verhaal samen met uitgever Jan-Willem Sanders.
Journalistiek in coronatijd: Van waardering naar wantrouwen
Applaus voor zorgmedewerkers. Boodschappen doen voor oudjes die de deur niet uit durven. Spontane optredens in de voortuin van verzorgingstehuizen. De journalistiek was erbij, zelfs tijdens de eerste, zwaarste uren van de pandemie. Bijna een jaar later: belegering van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch door relschoppers. Plundering van winkels in Eindhoven-station. ME bestoken met vuurwerk en stenen. Golfballen en keien om journalisten te weren. Hoe is het de journalistiek vergaan in coronatijd? Wat zijn opvallendste uitkomsten van het onderzoek naar corona en journalistiek werk dat Villamedia en Fontys Hogeschool Journalistiek in 2020 hebben uitgevoerd? Welke reacties van collega’s en stagiairs die in de frontlinie stonden van 15 maart 2020 tot 15 februari 2021 zijn daarop op te tekenen?
Een nieuwe podcast over een oud onderwerp: waar betaalt een freelancer de huur van? — www.villamedia.nl
In de nieuwe podcast #freelanceleven verkennen PhD-onderzoeker Erwin van ‘t Hof en freelance journalist Menno van den Bos het dagelijks leven van freelance journalisten in Nederland. Is het voor jou ook zon met af en toe een wolkje? Hier kun je luisteren naar de eerste aflevering.
Bladenmaker Arjun Chadha: ‘Ik begon me te ergeren aan de vluchtigheid van het internet’
Print dood? Arjun Chadha weet wel beter. In 2019 lanceerde de van oorsprong strategisch econoom eigenhandig Get Familiar Magazine, een independent magazine waarin hiphop en de invloed ervan centraal staan. Eind december kreeg hij daar een Mercur award voor BeLOFte van het Jaar voor. ‘Het klinkt heel romantisch, maar het is hard werken.’
Personalia. Gestopt, iets nieuws of echt gestopt
Leontine van den Bos stopt als hoofdredacteur Margriet
Eline Huisman naar Parijs voor de Volkskrant
Harold Rimmelzwaan en Yael de Haan bestuurslid SvdJ
Peter Jansen, hoofdredacteur De Gelderlander, neemt afscheid