Fidan Ekiz over journalistiek; hoe ga je om met klagers en het debat tussen Van den Heuvel en Meijering
Goedemorgen en welkom bij de nieuwsbrief over jouw vak. Met daarin een interview met Fidan Ekiz over de rol van de journalistiek maar ook die van de individuele journalist. Frits van Exter vraagt begrip voor mensen die klagen op de journalistiek (ook al houdt het een keer op) en in de herhaling het debat tussen John van den Heuvel en advocaat Nico Meijering. Omdat het weer actueel is.
Fidan Ekiz: ‘Ook journalisten moeten wel solidair zijn met de juiste mensen’
Ook een journalist moet uiteindelijk kleur bekennen. Je kunt wel eindeloos toeschouwer van het debat willen zijn, maar het gaat er ook om waar je staat. Wie je steunt, en wie niet. Maar Fidan is ook een vrouw van het midden, van in gesprek gaan en naar elkaar luisteren. Een paar jaar geleden werd dat nog 'thee drinken' genoemd. Boudewijn Geels ging langs bij Fidan Ekiz. 'Toch gebeurt er in het “midden” ook van alles. We hebben nu vrouwen met een migrantenachtergrond als Nadia Ezzeroili, Shirin Musa, Aylin Bilic en Elif Isitman die zich op een goede manier in het debat mengen. Ook Nausicaa Marbe schrijft prima columns. Ze valt links én rechts aan, is volkomen fair. Net als Bart Nijman van GeenStijl in zijn columns voor Nieuwe Revu. Erdal Balci vind ik ook goed.’ Lees hier het hele verhaal.
Advertorial: SmartOcto: Meer impact met data
(Advertorial) Het Nederlandse (!) SmartOcto.com is het enige systeem ter wereld dat journalisten helpt goede verhalen digitaal aan de man te brengen.
Unieke algoritmes zorgen voor begrijpelijke tips op het niveau van teasers, artikelen en video’s en met de nieuwe feature Tentacles kunnen zelfs koppen worden getest.
Geen wonder dat de redacties van De Persgroep, Nu.nl, Villamedia en regionale omroepen er dagelijks mee werken. Kijk op SmartOcto.com voor meer informatie en vraag een demo aan!
SmartOcto: Smartify your Story
Weer actueel: het debat tussen John van den Heuvel en Nico Meijering
De dreiging van een aanslag op het leven van Telegraaf-verslaggever John van den Heuvel wordt er niet minder op. Deze week werd bekend dat hij niet langer de live uitzendingen van RTL Boulevard kan bezoeken. Op een vast tijdstip op een vaste plek opduiken is voor hem te gevaarlijk. Het deed mij terug denken aan het debat dat wij in februari organiseerde tussen Van den Heuvel en advocaat Nico Meijering, die veel zware criminelen verdedigt. Dat ging onder meer over de rol van de journalistiek en hoe Meijering daar mee omgaat.
Laten we even kijken naar een fragment uit het debat:
Van den Heuvel: ‘Het is niet primair het doel van de journalistiek om misdrijven op te lossen. Maar soms kan informatie zo van belang zijn dat je met zo’n bron overlegt of die informatie niet ook bij de politie terecht moet komen. Zie jij me dan als een verlengstuk van de politie en justitie?’
Meijering: ‘Nee, maar als jij een zaak helpt oplossen, kan er toch gedacht worden dat jij als een soort verlengstuk werkt?’
Het duurde even voordat de implicaties van de woorden van Meijering bij mij doordrongen en ik de woede van Van den Heuvel begreep die hij elders in het debat verwoordt. Meijering stelt slechts vragen, constateert slechts 'dat het een gedachte kan zijn'. En zegt daarmee impliciet tegen zijn criminele klanten: pas op voor journalisten.
Daarmee zeg en schrijf ik niet dat Meijerink criminelen ophitst tegen journalisten. Maar ik kan mij wel voorstellen dat het gedacht kan worden. En dat Van den Heuvel zich minder veilig voelt als top-advocaten de overeenkomsten tussen journalisten en politie zwaarder benadrukken dan de verschillen. Lees het verslag van het hele debat hier.
Sorry, maar iedereen mag klagen
Ook redacties die de Raad voor de Journalistiek een warm hart toedragen, verzuchten wel eens: moeten jullie elke klacht serieus nemen? Het korte antwoord is: ja, schrijft Frits van Exter in zijn column op Villamedia. Hij weidt uit over de kunst en het nut van het geduld. Maar niets menselijks is een journalist vreemd. Dus dat het je soms teveel wordt, kan Frits zich ook weer voorstellen. Lees zijn betoog hier.
Rinske Bijl handelde spontaan als vriend, niet als journalist. Daar heeft ze van geleerd
Voor een lang verhalend artikel is een goede relatie met je hoofdpersoon essentieel. Maar je kan hier ook te ver in gaan, ondervond freelance journalist Rinske Bijl. In een persoonlijk verhaal vertelt ze hier wat ze ervan heeft geleerd. Ze weet nu dat een goede relatie vooral betekent dat je heel eerlijk bent over je rol als journalist.
Lessen voor de pers: 'Maak van bevolkingspolitiek geen taboe-onderwerp’
Hij zette het – volgens sommigen gevaarlijke – thema van bevolkingspolitiek weer op de agenda. Jan Latten was altijd de demograaf van het CBS, maar nu is hij vrijdenker. Hij vindt dat de journalistiek een onderwerp als bevolkingsgroei wel wat rationeler zou kunnen benaderen. Raymond Krul ging bij hem langs om te horen wat Latten voor boodschap heeft voor journalistiek Nederland.