Er valt nog zoveel te leren: NRC, NOS, AD en Parool helpen je een handje
Zo aan het eind van het jaar kijken we natuurlijk allemaal graag terug. Maar met innovatie kijk je doorgaans juist vooruit! Daarom verzamelde ik de afgelopen weken weer mooie trends, nuttige tools en spannende startups. Mooi om over na te denken (en uit te proberen) in het nieuwe jaar. Veel leesplezier en rustig aan met de oliebollen. Tips of opmerkingen? Klik onderaan op het duimpje omhoog.
De lessen uit vijf keer 'De online lessen van...'
Sinds een paar weken tik ik een nieuwe rubriek vol waarin ik redactiechefs vraag naar ervaringen met online first publiceren. En de eerste vijf edities van 'De online lessen van…' (Ik ga er nog veel meer maken. Heb je wat te melden? Doe onderop een duimpje omhoog en laat de tip achter) staan vol goede tips. Een van de belangrijkste lessen komt van Wieland van Dijk, chef online van NRC. Neem de tijd bij het overgaan naar online first publiceren en houdt koers, zegt hij. Rommel in de keuken hoort erbij. “Voordat je eten in een restaurant op tafel komt, ziet het er ook niet uit.”
Ook belangrijk volgens Van Dijk: durf te experimenteren. En trek je conclusies wanneer iets niét werkt. Melvin Captein van NOS op 3 beaamt dat. Hij vindt dat iedere redactie moet experimenteren. Verder hamert hij op focus. “Minder publiceren, maar wát je publiceert meer diepgang geven.” Precies dat is wat Het Parool sinds twee jaar doet. “We zijn online echt volle bak op Amsterdam gaan zitten en laten zaken als binnenlands nieuws vaker zitten”, vertelde managing editor online Wilma Haan me. “Maar in de krant komen dat soort verhalen wél terug.”
Keuzes maken dus. Dat kan hem ook zitten in je strategie, hield AD-chef online Jaap van Zessen me voor. De krant knalt, samen met de regiokranten van ADR Nieuwsmedia, dagelijks 600 berichten het web op. “Data kan je veel leren over het gedrag van je lezer. Het moet ons laten zien wanneer en wáár we welk stuk het best kunnen brengen. Is dat op onze eigen website, of bijvoorbeeld op Facebook?” Ook de NOS maakt die afweging, zeker wanneer ze live verslag willen doen, stelt plaatsvervangend chef NOS 24 Gerard de Kloet. Of Facebook daardoor niet te veel macht krijgt? “We zijn tot zekere hoogte afhankelijk, maar leren tegelijkertijd veel over wat wel werkt met live video en wat niet. Mij lijkt het interessant om uit te zoeken hoe we die lessen en ervaringen kunnen vertalen naar onze eigen platformen.”
Wijze lessen dus. Doe er je voordeel mee in het nieuwe jaar.
Waar las ik dat ook al weer? En hup, al gevonden
Ken je dat? Je zit midden in een artikel of productie en kunt jezelf niet meer herinneren waar je dat ene citaat of dat ene belangrijke cijfer ook alweer gezien hebt. Dat je het online gelezen hebt weet je zeker, maar waar…? Mij overkwam dat regelmatig, totdat ik WorldBrain leerde kennen. Dat is een plugin die je laat zoeken in de tekst van websites die je in de afgelopen 90 dagen hebt bezocht. De plugin (hij werkt in Chrome, Firefox, Vivaldi en Opera) heeft websites 15 seconden na je bezoek geïndexeerd en spit desgewenst ook al je bookmarks voor je door. Je hele zoekgeschiedenis erin laten opnemen kost wel aardig wat tijd (in mijn geval zo'n vijf uur), maar gaat volledig automatisch. Meer weten? In mijn video hierboven zie je WorldBrain in actie.
Ierse startup leest je de les
Met de opkomst van slimme speakers als Amazon Alexa en Google Home kon je er donder op zeggen dat er een app zou komen die dergelijke speakers het nieuws uit de kranten voor laat lezen. Twee Ierse twintigers, Gareth Hickey en Shane Ennis, bouwden de afgelopen jaren zo'n app, en hoewel hij alleen nog Engels spreekt, is het idee en de uitwerking indrukwekkend.
Voor News Over Audio (NOA) gingen Hickey en Ennis samenwerkingen aan met verschillende media, waaronder The Independent, The Financial Times, The Irish Times en Bloomberg, en in 2018 moet het aantal aangesloten media verdubbelen.
NOA lijkt in alles op een audioboek, maar dan voor nieuws. Mediapartners sturen artikelen naar een professionele voorlezer (daarvan zijn er nu vijf), die de tekst inspreekt. Luisteren is gratis, maar bij meer dan vier artikelen per dag wordt gebruikers gevraagd te upgraden naar een abonnement (8 euro per maand).
NOA is sinds december te koppelen met Alexa. Oprichters Hickey en Ennis zien een toekomst voor zich waarin gebruikers hun slimme speakers bij het ontbijt de belangrijkste artikelen uit de krant laten voorlezen, zodat ze goed geïnformeerd op pad gaan. En aangezien ook steeds meer auto's slim worden, 'lees' je de krant straks gewoon onderweg. Heb je meteen wat te doen tijdens je dagelijks file.
Deze artikelen vielen me onlangs ook nog op:
• De journalistieke podcast wordt groot, schreef ik een paar weken geleden al. De NVJ organiseerde een bijeenkomst over podcasts en maakte daar – lekker meta – een toffe podcast van.
• Over meta gesproken: nieuwsbrievendienst Revue (waar ik deze nieuwsbrief mee verstuur) richt zijn pijlen op uitgevers. Je leest er hier meer over.
• Google strooide weer met centen in zijn Digital News Initiative. Vijf Nederlandse projecten deden een greep in de zak geld, van het FD tot Katalysis.
• Zoekmachine-expert Henk van Ess deed de Duitse zender ZDF uit de doeken hoe je neptweets herkent. Hoe je dat doet zou iedereen moeten weten.
• Twitter maakt het makkelijker om 'draadjes' te volgen én te maken. En dat werd ook hoog tijd.
• Het digitale archief Delpher werd eerder deze maand uitgebreid en bevat nu talloze naoorlogse edities van Trouw, de Volkskrant en Het Parool. Heerlijk om in te grasduinen.
• Deze maand was het een jaar geleden dat Facebook de handen ineen sloeg met een aantal partners, in een poging nepnieuws te bestrijden. The Poynter Institute maakte de balans op.
• Facebook gaat het zogenoemde 'engagement bating' aanpakken. Plaatst je redactie nu nog regelmatig berichten als “Wie herken jij in dit artikel?” of “Like dit artikel als je je hierin herkent”, moet een andere tactiek gaan zoeken.
PS: Innoveren is vaak bloed zweet en tranen. Alexander Klöpping van Blendle weet dat inmiddels ook. Komend voorjaar heeft hij weer extra geld nodig om nog een tijdje te werken aan definitief succes.
Voorzichtig met vuurwerk en graag tot volgend jaar!