En toen was er opeens een door AI-gedreven Nederlandse sportwebsite
Ik zag ooit een button met de tekst: 'Stel je voor er komt oorlog en niemand gaat er naar toe.' Toen Mediahuis een door AI-gedreven sportwebsite lanceerde, moest ik weer aan die button denken.
“Mediahuis Nederland lanceert vandaag Resport.nl: een volledig door AI-gedreven sportnieuwssite. Een combinatie van ANP-sportberichten en het ChatGPT4-algoritme zorgt voor een volledige website met doorlopende berichtgeving.”
Het persbericht dat half augustus verscheen was iets futuristischer dan de guidelines van Mediahuis toelaten. Daarom stelde een woordvoerder van de uitgever in gesprek met Villamedia het ‘volledig door AI-gedreven’-aspect direct bij: “Het kan zonder tussenkomst van de mens, maar wij hebben te allen tijde een ervaren redacteur die een check doet op betrouwbaarheid en kwaliteit. Zoals geformuleerd in ons AI-framework en de zogeheten ‘human loop’ die daarin wordt benoemd: er blijft altijd een mens betrokken. Zo ook bij Resport.”
Oh zo, het kán zonder tussenkomst van de mens. Maar er zit in dit geval altijd een mens bij. Maar die gaat pas wat doen als het stukkie al op de website staat? Wie gaat er dan over de selectie van de berichten? Toch weer even het persbericht lezen.
“Voor de input van de artikelen is gekozen voor een betrouwbare basis van persbureau ANP. Deze basis is uitgebreid met specifieke AI-functionaliteiten. Zo is ChatGPT verantwoordelijk voor nieuwe en pakkende koppen bij de tekst; een homepage-kop en een kop die goed werkt op social media. Ook zorgt AI ervoor dat de artikelen in de juiste categorieën worden gezet, worden voorzien van de juiste tags en een SEO-proof url krijgen. In een volgende fase, waar nu aan wordt gewerkt, worden de artikelen onder meer verrijkt met biografieën over de desbetreffende sporter(s), klassementen en trivia-achtige achtergronden.”
Dus in het ideale geval zit een ‘ervaren redacteur’ er eigenlijk bij als Homer Simpson in de kerncentrale van Springfield: als het misgaat, drukt hij op de rode knop.
Ik kom cynischer over dan ik in relatie tot dit experiment van Mediahuis ben. Ik voel juist ontzettend veel nieuwsgierigheid naar het wel of niet slagen van Resport en welke lessen Mediahuis eruit zal halen. Maar wat me wel echt heeft verbaasd is dat niemand in mijn professionele omgeving eventuele zorgen of verbazing heeft geuit. Waar zijn de ‘zie je wel dat AI mijn werk inpikt’- en de ‘zo’n vaart zal het met AI niet lopen’-collega’s?
Weet Mediahuis gewoon iedereen gerust te stellen of is de aandacht voor AI-innovaties binnen de journalistiek volledig aan het verslappen? Die vragen brengen me terug bij de button, waar ik het aan het begin van deze nieuwsbrief over had. Als soldaten niet naar een oorlog gaan, is er geen oorlog. Wie als journalist diezelfde houding denkt in te nemen ten opzichte van AI, zal het nog zwaar krijgen. De opmars van AI binnen ons vak gaat met een noodtempo door, ook als je besluit om ‘niet te gaan’.
‘Hoe AI de messias in mij wakker kuste’
Op de redactie van Villamedia wordt natuurlijk ook wel gerommeld met AI. Niet zo spannend als bij Mediahuis, maar zeker het vermelden waard. Je leest hier hoe we ons eigen experiment zijn gestart.
Een nieuwe Wederhoor
Ten slotte wil ik jullie alvast vertellen dat we binnenkort een nieuwe aflevering van onze podcast Wederhoor opnemen. Dit keer een gesprek over de Europese AI-act, het dilemma tussen burgers tegen AI beschermen of hen juist erin te onderwijzen, auteursrechtenkwesties rondom ChatGPT en nog veel meer.
Onze gasten zijn dit keer journalist en AI-specialist Laurens Vreekamp en Europarlementariër Digitalisering en Interne Markt Kim van de Sparrentak.
Lees dit ook nog even:
De ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie (AI) gaan razendsnel. Hobbelen journalistiekopleidingen achter deze ontwikkelingen aan? Of sprinten ze mee? Villamedia maakte een rondgang langs de vier journalistiekopleidingen in Utrecht, Tilburg, Ede en Zwolle en de master journalistiek en media aan de UvA, en vroeg hoe AI in hun curriculum een plek krijgt.
Een Duitse start-up rond generatieve kunstmatige intelligentie is volgens technologietitel Wired potentieel het Europese antwoord op vergelijkbare projecten van Google (Bard) en OpenAI, bekend van ChatGPT. Aleph Alpha uit Heidelberg richt zich momenteel op specialistische toepassingen zoals het samenvatten van financiële rapporten en de bouw van expertise-vraagbaken.
Mensen hebben zo'n fascinatie voor robots, dat het voor journalisten verleidelijk is om menselijke emoties aan AI-modellen toe te schrijven. Dat helpt niet bij het informeren van het publiek over wat de techniek écht kan. Dat stelt onderzoeksjournalist Garance Burke, een van de auteurs van de vorige maand gepubliceerde AI-regels door persbureau Associated Press (AP).