En dan nu een nieuwsbrief waar je wat aan hebt
Goedemorgen! Welkom bij deze nieuwe nieuwsbrief van Villamedia. Het journalistieke werkveld verandert continu en wij helpen je graag die veranderingen een beetje bij te houden. Elke twee weken geef ik tips en trucs over innovatie. Mijn collega Dolf Rogmans wisselt dat op de andere zaterdagen af met nieuwsbrief om je loopbaan bij de tijd te houden en een nieuwsbrief over het journalistieke vak. Onderaan deze nieuwsbrief kun je met een duimpje omhoog (of naar beneden) je mening geven. Veel leesplezier en een super weekeinde gewenst!
Blankspot zoekt actief samenwerking met lezers op
Lezers laten reageren op je stukken? Dat is in Nederland steeds vaker passé. Reacties cureren kost teveel tijd, is te duur en er komt een hoop bagger binnen, is het credo. Daarom willen steeds meer media – van het AD tot het Brabants Dagblad – hun reactiemogelijkheden dichtgooien. Opvallend, want het Zweedse Blankspot laat zien dat lezers actief bij producties betrekken juist wél zin heeft. De door voormalig buitenlandcorrespondent Martin Schibbye opgerichte site stampt voor iedere productie een Facebook-groep uit de grond, waar verslaggevers, hun bronnen, onderzoekers en andere betrokkenen kunnen discussiëren. Daarnaast staan verslaggevers continu in contact met hun volgers. Ze hebben eigen nieuwsbrieven en nodigen lezers op de dag van publicatie op kantoor uit voor discussies (die via livestreams te volgen zijn). Iedere verslaggever spendeert de helft van zijn tijd aan zijn volgers. Dat levert op zijn beurt niet alleen input voor verhalen op maar ook de financiële donaties waar het gratis beschikbare platform op draait. “Het publiek is de grootste kennisbron, maar die blijft meestal onbenut”, aldus Schibbye in een fijn interview met het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. “Terwijl ze veel meer weten dan wij ooit op eigen houtje kunnen uitvogelen.”
Zo hengel je snel mailadressen binnen
Je kent dat wel: je bent lekker bezig met een verhaal, maar kunt net niet dat mailadres van die ene bron vinden. Met de Chrome-extensie Snov.io hoeft dat geen probleem te zijn. De gratis plugin (hier te downloaden) laat je met een paar muisklikken hele websites leegtrekken. Weet je bij welke organisatie de bron die je zoekt werkt? Surf naar de website van de organisatie, klik op de Snov.io-plugin en voila: een lijst met mailadressen die bij die url hoort. Weet je niet wie je precies nodig hebt? Dan haal je met Snov.io ook mailadressen binnen van LinkedIn. In deze video laat ik je stap voor stap zien hoe je dat doet. En voor alle internetters die het web niet verkennen via Chrome heb ik nog een handige extra tip.
Quartz bouwt volg-apps voor Slack
Dat bots (software die automatisch een taak uitvoert) handig kunnen zijn, dat bewees Quartz eerder dit jaar nog eens. Vlak na de uitbraak van de gijzelsoftware WannaCry sleutelde het Amerikaanse nieuwsmedium een handige Twitter-bot (@actual_ransom) in elkaar, die in real-time bijhield wanneer slachtoffers van WannaCry over de brug kwamen met het geëiste losgeld. Quartz wilde met zijn Twitter-bot in kaart brengen hoeveel geld de hackers met hun gijzelsoftware verdienden. Twaalf weken na de eerste uitbraak leverde die bot opnieuw nieuws op, toen hij opmerkte dat de hackers hun digitale portemonnee – met daarin al het losgeld – leegden. Zulke handige software, die houd je voor jezelf natuurlijk. Behalve als je Quartz heet. Tijdens de Online News Association-conferentie die begin oktober plaatsvond in Washington, presenteert Quartz een aantal tools voor chatdienst Slack. Met die tools kunnen journalisten zelf bots opzetten die pagina's of data volgen. Wat je daar aan hebt? Misdaadverslaggevers kunnen met dergelijke bots de websites van lokale politiebureaus volgen en berichten ontvangen als er nieuwe informatie wordt gepost. Financiële journalisten kunnen op hun beurt de pagina's waar bedrijven financiële verslagen publiceren in de gaten te houden zonder ze dagelijks af te speuren. En nog veel meer. Vele ogen maken licht werk. Lees meer bij Niemanlab.
En tot slot nog wat leesvoer voor het weekeinde. Het regent morgen toch. Geniet er van!
Google voert – net als Facebook – tests uit met een abonnementendienst voor uitgevers
Medium gaat auteurs betalen: hoe meer applaus, hoe meer euro's
Drie toffe VR-producties die je nú moet bekijken
De meest bijzondere online producties van de Nederlandse media afgelopen zomer
Heb je tips, opmerkingen of commentaar, mail dan naar redactie@villamedia.nl.