Eindelijk! Gadgets waarmee je telefoongesprekken opneemt
Wie me langer volgt weet dat ik al jaren zoek naar een goede manier om telefonische interviews op te nemen. Apps die beloven dat te doen zijn er genoeg. Maar iets beloven en het waarmaken zijn twee totaal verschillende dingen. Gelukkig zijn er wel fysieke gadgets waarmee je gesprekken vastlegt. In deze nieuwsbrief vertel ik je welke dat zijn. Daarnaast vertel ik je over een tool waarmee je (ook Nederlandstalige) audio monteert met behulp van een tekstverwerker én vertel ik je over de potentie van dao’s. Veel leesplezier.
In de toekomst worden we misschien allemaal baas van ‘de krant’
De bitcoin heeft in de afgelopen twaalf maanden zo’n beetje de helft van zijn waarde verloren. En ook de markt voor NFT’s stortte afgelopen zomer helemaal in. Wie rond die tijd tienduizenden tot honderdduizenden euro’s neer had geteld voor een echtheidscertificaat van een digitaal werk, zag de waarde van die investering snel verdampen.
Dat de werelden van virtuele valuta en digitale bewijsbriefjes volatiel zijn, wil echter niet zeggen dat de techniek achter die tech-hypes ook bij het grof vuil kan. Want de blockchain, een netwerk van computers dat in een gezamenlijke boekhouding bijhoudt wie waarvan eigenaar is, heeft zeker potentie. Ook voor de media.
De blockchain is een van de belangrijkste bouwstenen voor Web3, een mogelijk toekomstige vorm van ons internet. Waar belangrijke diensten op het huidige internet eigendom zijn van bedrijven als Meta en Google, is Web3 decentraal. Gebruikers blijven er zelf eigenaar van hun data en van de content die ze maken.
Dat laatste is interessant voor (zelfstandige) journalisten. Waar makers nu gewoon één keer betaald krijgen voor hun werk, kunnen ze bij Web3 per publicatie telkens een beetje meer eigenaar worden van de organisatie waar ze publiceren. De ‘stukjes bedrijf’ die makers en gebruikers bij zo’n zogeheten DAO (decentralized autonomous organization) krijgen zijn niet alleen geld waard, maar vertegenwoordigen ook stemrecht.
Stel je een digitale krant voor, waarbij de grote winsten bij succes niet doorstromen naar een kleine groep aandeelhouders maar naar de makers. En waar de makers ook mede de koers mogen bepalen. De eerste experimenten op dat vlak bestaan inmiddels een klein jaartje en over resultaten is nog weinig bekend. Maar de kansen spatten ervan af! Een ontwikkeling om in de gaten te houden.
Nederlandstalige audio monteren in een tekstverwerker
Drie jaar geleden wees ik jullie al op Descript. Dat is een tool waarmee je audio en video monteert, door te knippen en plakken in tekst. Waar Descript toen alleen nog overweg kon met Engels, laat de tool je inmiddels ook Nederlandse audio monteren. In deze video laat ik je zien hoe dat werkt.
Met deze gadgets neem je telefoongesprekken op
Telefonisch interviews opnemen gaat sinds de invoering van de Europese privacywet GDPR steeds lastiger. Met name bij smartphones die gebruik maken van Google’s besturingssysteem Android is een gesprek vastleggen een bijna onmogelijke opgave. Maar wat met software niet kan, kan met de juiste hardware gelukkig nog wel. De afgelopen weken testte ik vier van zulke gadgets: de Cenix Top-10, de Voicebird, de Voicebird Mini en de Call Recorder Pico. Welke van die vier het beste uit de test kwam, lees je hier (als je tenminste lid bent van Villamedia).
Ook de moeite waard:
Een paar maanden geleden liet ik je al zien hoe je met de tool Runway voorwerpen uit video’s gumt. Inmiddels werkt Runway aan een nieuwe toffe tool: video’s genereren op basis van tekst. En dat ziet er echt heel tof uit
Interessant onderzoek: de Nationale Nieuwsapp Monitor concludeert dat consumenten met een hoger inkomen ook meer nieuwsapps gebruiken
Een prachtig project van Pointer: de redactie leerde een computer tinderen, om zo nepprofielen op te sporen. En zoals vaker legt de redactie heel helder uit hoe ze dat heeft gedaan
Hoe ervaart een inwoner van Rusland het nieuws? De Russische YouTuber Niki Proshin documenteert dat van binnenuit
Podcast-platform Podimo pakt prachtige partij poen
De NOS biedt in haar nieuwsapp nu ook een lettertype aan dat speciaal bedoeld is voor mensen met dyslexie. Dat lettertype maakt het lezen van tekst voor hen een stuk makkelijker
De Volkskrant ging uitgebreid aan de slag met kunstmatige intelligentie die op basis van tekst afbeeldingen kan maken en vroeg aan lezers: welke van deze afbeeldingen is gemaakt door een computer en welke door een mens?
Wil je zelf met dergelijke text-to-image-technologie stoeien? Er is nu ook een Wordpress-plugin voor
Geen Wordpress? Experimenteer dan eens met Stable Diffusion