Ein-de-lijk: een tool waarmee je weer telefonische interviews kunt opnemen
Bijna wekelijks vraagt wel iemand me of ik apps ken waarmee je fatsoenlijk telefonische interviews opneemt. En iedere keer moet ik de vrager teleurstellen: telefoongesprekken opnemen kan (bijna) niet meer sinds de privacywet in 2018 is aangepast. Maar ik heb ein-de-lijk een goed werkende omweg gevonden. Daar lees je alles over in deze nieuwsbrief. Met daarin ook het nut van robotcamera’s en de risico’s van softwarerobots. Veel leesplezier.
Een cameraman van metaal en motortjes
Het jaarlijkse goededoelenkerstfeestje van radiozender 3FM, Serious Request, vond in 2020 vanwege het coronavirus plaats in een loods. Maar het virus had op nóg een manier invloed op de goededoelenactie: in de loods was het geen komen en gaan van allerhande cameramensen. In plaats daarvan werden videobeelden geschoten met robots.
Zulke robotcamera’s bestaan al langer, maar worden langzaam maar zeker ook gemeengoed in het Nederlandse televisielandschap. Zo zet Fox Sports (inmiddels ESPN) ze in om bij voetbalwedstrijden onder andere beelden te maken van het kop-of-muntspel waarmee een wedstrijd begint en filmde BNNVARA er een (hele toffe) promotievideo van Matthijs Gaat Door mee.
Dat robotcamera’s zich steeds meer laten zien is niet zonder reden. Ze kunnen namelijk dingen die een cameraman of -vrouw van vlees en bloed niet kan. De robots zitten vol motoren, die de camera super precies en razendsnel laten draaien, kantelen, rollen en pannen, zoomen en focussen.
En met snel bedoel ik snél: robotcamera Kira beweegt met een maximum snelheid van 3 meter per seconde, terwijl de snelste variant van concurrent Bolt snelheden tot 14 meter per seconde haalt. Geen mens op aarde die zo snel van A naar B draait, terwijl hij of zij tegelijk het diafragma van de camera aanpast.
Al wil dat niet zeggen dat cameramannen en -vrouwen straks zonder werk zitten. De shots die een robotcamera maakt, moeten immers vooraf geprogrammeerd worden. Wat moet de camera filmen, met welke snelheid, hoe ver moet er ingezoomd worden en wanneer draait de camera weer weg? Zelf een shot bedenken, dat kan een robotcamera immers niet. Althans, nóg niet.
Telefooninterviews opnemen doe je zo
Sinds er in 2018 nieuwe privacywetten zijn ingevoerd, is het opnemen van telefoongesprekken een stuk lastiger geworden. Erg onhandig als je een telefonisch interview wil opnemen om het op een later moment uit te werken. Met Cleanfeed, een website die belooft je gesprekken op te nemen in studiokwaliteit, lukt het opnemen van telefonische interviews wél. Ook prettig: de website werkt ook goed op smartphones, mits je gebruik maakt van de browser Google Chrome. In deze video laat ik je zien hoe Cleanfeed werkt. (Let op: interviews opnemen met Cleanfeed werkt het best als je een koptelefoon of oortjes gebruikt)
Risico’s van robotjournalisten
Software die artikelen kan schrijven wordt steeds beter. En er wordt inmiddels ook in Nederland flink mee geëxperimenteerd, onder andere bij de NOS. De potentie is immers groot: softwarerobots kunnen bijvoorbeeld verhalen maken waar journalisten vanwege drukte geen tijd voor hebben, zoals berichten op maat over bepaalde regio’s of werkgebieden (denk maar even terug aan ADAM van RTL Nieuws). Maar het gebruik van robotredacteuren is niet zonder risico’s, beschreef Innovation Origins vorige week treffend. Zo kunnen robotredacteuren leiden tot filterbubbels, waarin lezers alleen dat nieuws zien dat bij hun gedachtengoed hoort. Een mogelijke oplossing: schrijfrobots alleen inzetten ter ondersteuning en niet als vervanging van mensen (Ik heb het over jou, Microsoft).
Deze linkjes zijn ook nog de moeite waard:
LinkedIn heeft wereldwijd 75 journalisten in dienst. Mijn collega Frans interviewde Nederlandse LinkedIn-journalisten over de ‘can do’-mentaliteit bij het medium
Google dreigt zijn zoekmachine onbereikbaar te maken in Australië als het moet gaan betalen voor het doorlinken naar media en bouwt daarom aan zijn eigen nieuwsplatform. Microsoft speelt daar slim op in
Om meer inzicht te krijgen in de inhoud van filmpjes over complottheorieën ontwikkelde Erik Van Zummeren de tool RadiTube
Een beetje meta: Twitter neemt het Nederlandse nieuwsbriefplatform Revue over. Precies het platform waar deze nieuwsbrief mee wordt verzonden
Kunstmatige intelligentie kan al foto’s maken van mensen die niet bestaan, maar kan ook bestaande mensen van geslacht laten veranderen of een baard geven. Bijzonder onderzoek, uitgelegd door het YouTube-kanaal Two Minute Papers
Zowel Facebook als Twitter zijn projecten gestart waarbij onderzoekers toegang krijgen tot enorme hoeveelheden data over content, advertenties en aanbevelingen.
Kunnen journalisten op sociale media hun persoonlijke en politieke standpunten beter voor zich houden? Onderzoek stelt: bij twijfel, niet tweeten