Een wijze les uit onverwachte hoek
De afgelopen week gaf ik op een festival voor tekstschrijvers een aantal workshops over tools die het leven van schrijvers makkelijker maken. En meteen kreeg ik weer een hoop inspiratie voor nieuwe tools om jullie te laten zien. Je vindt dan ook een kersverse tool in deze nieuwsbrief. Daarnaast roep ik op tot uitgeschreven podcasts en vertel ik je wat wij kunnen leren van… een worstelaar?! Veel leesplezier.
Wat we kunnen leren van een showworstelaar
In het wereldje van de soap die ‘professioneel worstelen’ heet, is de Amerikaan John Cena een van de aller grootsten ooit. Anderhalf decennium lang stond hij aan de top van de grootste worstelbond ter wereld. Een groot deel van de bezoekers van de sportgala’s-met-vooraf-vastgestelde-winnaars-en-verliezers kwamen voor hem. Of om hem te zien verliezen.
Maar zijn eerste optreden voor het grote publiek (deze zaterdag exact twintig jaar geleden) ging helemaal niet zo soepel, aldus Cena in een terugblik op die ‘wedstrijd’. “Ik was alleen maar bezig met mijn ‘moves’ en of ze er wel goed uitzagen. Maar ik keek niet naar het publiek en wat zíj interessant vonden.” Het resultaat: na een paar minuten verloor het publiek de interesse in het optreden. En een paar maanden later kreeg Cena zelfs te horen dat hij op het hakblok lag: word beter of pak je biezen.
Wat de bewegingen in de worstelring betreft, werd Cena nooit de beste. Maar in luisteren naar de wensen van het publiek, daarin schitterde hij. En dat is iets waar de journalistiek nog wat van kan leren. Dankzij internet krijgen we meer dan ooit (semi-)live reacties van lezers en kijkers op ons werk, die ons met hun clicks en (vooral) hun reacties vertellen wat ze van ons willen zien. Toch wordt daar bij veel media nog altijd relatief weinig mee gedaan. Uitzonderingen als De Correspondent, NU.nl (met reactieplatform NUjij), Pointer en enkele anderendaargelaten.
Journalistiek moet – net als Cena leerde aan het begin van zijn carrière – meer dan nu draaien om wat het publiek wil. Die ivoren toren waarvan we soms beticht worden, moeten we nog veel vaker uit. De beste worstelwedstrijden zijn die waar het publiek uitvoerig in opgaat en bij wordt betrokken. Dat geldt – vind ik – voor journalistiek net zo.
Van video naar Twitter-draadje
Als je de aandacht wil pakken op Twitter, doe je er goed aan video toe te voegen aan je tweet. Uit onderzoek dat het sociale medium in 2019 deed, blijkt dat tweets met video gemiddeld op tien keer meer interactie kunnen rekenen dan tweets zonder beeld. Maar Twitter is natuurlijk geen medium waar gebruikers uren lang video kijken. Daarom doe je er goed aan je video’s op te knippen in hapklare brokken. De tool clippost helpt je daarbij, door video’s van YouTube, TikTok, Vimeo of Instagram automatisch in stukken te knippen en deze onder elkaar te posten in een Twitter-draadje.
Doorzoekbare podcasts, wanneer?
Tijd voor een betekenis: ik ben geen fan van podcasts. Ik snap de aantrekkelijkheid wel, maar heb te weinig rust in me om op mijn gemak een podcast te gaan beluisteren. En tijdens het werken op de achtergrond een podcast aanzwieren, haalt me uit mijn flow. Wat zonde is, wat podcasts kunnen een hoop nuttige informatie bevatten. Gelukkig zie ik steeds vaker podcasts verschijnen, waarbij ook meteen een volledig transcript van de uitzending gepubliceerd wordt. Zoals bij deze aflevering van Constant Variables. Of bij deze verzameling afleveringen van Een podcast over media. Hoog tijd dat Nederlandse podcasts dit ook (vaker) gaan doen!
Ook de moeite waard
In een serie van vijf artikelen duikt Laurens Vreekamp in de wereld van journalistieke innovatie. Deze keer gaat het over creativiteit
Blacklight is een online tool die je vertelt op welke manier een specifieke website je volgt. Ter illustratie: de tool vindt op Villamediatwee advertentietrackers en één third party cookie (allebei minder dan gemiddeld)
Nederlandse nieuwsmedia zijn de afgelopen decennia met een realistischere blik gaan schrijven over kunstmatige intelligentie. Dat blijkt uit een interessant onderzoek van SETUP en Fontys-docent en -onderzoeker Jessy de Cooker
Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth gaan wel lekker met hun Een podcast over media (POM) en breiden hun portfolio uit met een derde serie: Goed Verhaal
Nu we het toch over podcasts hebben: het Nederlandse podcastbereik is sinds januari met een derde gestegen
Google, Microsoft, Twitter, Meta en andere techbedrijven beloven harder op te treden tegen desinformatie. Niet per se omdat ze dat nou zo belangrijk vinden: ze volgen daarmee een richtlijn van de EU