'Een van de meest radicale dingen die je kan doen.'
Afgelopen donderdag ontving Tim Hofman de prijs voor Journalist van het Jaar 2022. Hij maakte gebruik van het moment om een nieuwe lichting te werven voor het vak.
Tijdens zijn speech, afgelopen donderdag op de uitreiking van Journalist van het Jaar, sprak winnaar Tim Hofman onder meer over ‘een verharde samenleving waarin journalisten targets worden’.
“Dat ervaar ik zelf ook zo. Dat voelen misschien meer mensen in deze zaal. Het is geen verhaal om zielig over te doen, maar wel iets waar we kien op moeten blijven”, aldus Hofman.
Later voegde hij daar nog een mooie functieomschrijving van de hedendaagse journalist aan toe: “Een moeilijke vraag stellen is een van de meest radicale dingen die je kan doen om een systeem te breken, macht te controleren of mensen zonder stem hoorbaar te maken. Trap de macht, breek constructen, plaats een vraagteken.”
“En voor wie nog zoekt naar een toekomst, zingeving of gewoon een baan: word journalist! De tijd heeft je nodig.”
Ik sluit me daarbij aan. En laten we het ook wat luider, zichtbaarder en duidelijker opnemen voor onze collega’s, ook als we het in essentie niet met ze eens zijn.
Maar laten we vooral blijven genieten van ons mooie vak. Dat lukte donderdag uitermate goed. De theaterzaal in de Centrale Bibliotheek in Den Haag was lekker vol. En tijdens de borrel zag ik oude rotten in gesprek met beginnende journalisten en concurrenten en collega’s zij aan zij eten en drinken.
Radicaal is dat misschien niet, wel heel belangrijk.
Goed weekend,
Chris
Tim Hofman neemt prijs voor Journalist van het Jaar in ontvangst
Tim Hofman heeft donderdagmiddag in een stampvolle theaterzaal van de Centrale Bibliotheek van Den Haag de prijs voor Journalist van het Jaar 2022 in ontvangst genomen. Ook ontving hij traditiegetrouw het bronzen beeldje van beeldhouwer Loek Bos. Hofman volgt wetenschapsjournalist van de Volkskrant Maarten Keulemans op. Bekijk het fotoverslag van het evenement in het artikel.
Luister naar Wederhoor: een nieuwe podcast van Villamedia
Villamedia heeft een nieuwe podcast gelanceerd: Wederhoor. Een podcast waarin we praten over zaken die de journalistieke media raken. We doen dat via interviews, gesprekken en debat. In de eerste aflevering: onderzoeksjournalist Ton van der Ham (Zembla) en voorlichter Wouter Keuning debatteren over de vaak moeizame verhouding tussen voorlichters en journalisten, met voorbeelden waarin die verhouding ontspoorde en met tips over hoe die kan verbeteren.
Gert-Jan Dennekamp: ‘Met tranen in mijn ogen laat ik Oekraïne soms achter’
Gert-Jan Dennekamp (1966) verslaat al sinds 2014 de Russische oorlog in Oekraïne, met 2022 als dieptepunt. Als verslaggever van Nieuwsuur probeert hij zo feitelijk mogelijk verslag te doen. Hij voelt zich geen oorlogsverslaggever. ‘Ik heb de pech dat er nou eenmaal vaak oorlog is in het gebied waarin ik geïnteresseerd ben en dat mij aan het hart gaat.’
Transfer Thursday: Sander Hulsman gaat mensen ontroeren en Elles Lenssen gaat van het radiostation naar het treinstation
Sander Hulsman gaat met zijn schrijftalent mensen ontroeren, en Elles Lenssen stapt van het zendschip over naar de trein. Dit en meer in de Transfer Thursday, waarin Villamedia de ontwikkelingen op de journalistieke arbeidsmarkt volgt.
Deze journalisten komen (toevallig) allemaal uit Hoogeveen
Hoogeveen is een middelgrote gemeente met zo’n 55 duizend inwoners. Toch viel het ons op dat er een lange lijst bekende journalisten vandaan komt. Villamedia reisde naar de Drentse gemeente af, samen met een gezelschap journalisten die er hun roots hebben.
Frits van Exter: ‘Waarheid is niet het eerste slachtoffer in Oekraïne’
Frits van Exter denkt in de rubriek De Mores met je mee over journalistieke dilemma’s. Deze keer: Openbare bronnen brengen ons dichter bij de werkelijkheid van de oorlog in Oekraïne want oorlogsverslaggeving is nu vooral de kunde van Open Source Intelligence (Osint). Het brengt dilemma’s met zich mee, waar journalisten een antwoord op hebben.