Een tweeluik over de Haagse kaasstolp en de afscheidsbrief van Reyer Boxem maakt indruk
Goedemorgen, en welkom bij de nieuwsbrief over jouw vak. Het met afstand best gelezen verhaal op Villamedia was de afgelopen week de afscheidsbrief van fotograaf Reyer Boxem aan de hoofdredacteur van Het Dagblad van het Noorden. Bij mij maakte het verhaal van Boxem indruk omdat hij aan de ene kant heel nauwgezet de ontwikkeling beschrijft die we allemaal al jaren aanschouwen, de teloorgang van regionale fotografie en daarmee deels gelijk opgaande toegenomen druk op de schrijvende collega's. En aan de andere kant waakt Boxem er voor een schuldige aan te wijzen en neemt hij niet zijn toevlucht tot bittere verwijten. Maar wat moet je met zijn verhaal? Hoe kunnen vergoedingen omhoog? Misschien moet lokale journalistiek wel in een coöperatief model worden gegoten, zoals in Het Dagblad van het Noorden werd bepleit door een onder andere hoogleraar Marcel Broersma. Of misschien moet de overheid de lokale journalistiek in de benen houden. Ik houd toch nog hoop dat ook commerciële bedrijven blijven meedoen aan de wedstrijd. Maar dat wel door iedereen in het proces fatsoenlijk te betalen. Als dat structureel niet lukt, dan lijkt mij het tijd verder te kijken. Tot die tijd in deze nieuwsbrief ook aandacht voor lokale journalistiek in Rotterdam en een tweeluik over journalistiek en politiek. Kortom, genoeg stof voor een onstuimig Pinksterweekeinde.
Vers Beton: met de poten in de Rotterdamse blubber
Alleen met je poten in de modder kun je écht goed over Rotterdam berichten. Dus als je voor Vers Beton werkt, dan woon je in de Maasstad. ‘Het werkt een beetje zoals wanneer internationale media over Nederland schrijven: ze doen hun best, maar het klopt nooit helemaal. Zo ervaren wij het ook als een landelijke krant over Rotterdam schrijft', zegt Teun van den Ende, die voor het platform schrijft. Sara Madou ging langs in Rotterdam en sprak ook met hoofdredacteur Eeva Liukku en zakelijk leider Hilde Westerink.
Deel 1 van een tweeluik over de Haagse kaasstolp: Renske Leijten
SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten heeft niet zoveel met het spel dat politici en media onder de Haagse kaasstolp spelen. Maar ze heeft groot respect voor onderzoeksjournalisten. Haar advies aan journalisten: kijk eens wat vaker op straat dan in de Tweede Kamer en pas op met anonieme bronnen. Deel 1 in een tweeluik over de Haagse kaasstolp.
Deel 2: Frits van Exter jaagt journalisten onder de kaasstolp vandaan
Er moet meer dualisme komen tussen kabinet en Kamer, maar misschien ook wel tussen journalistiek en politiek, schrijft Frits van Exter in een essay in de Volkskrant van zaterdag 8 mei. Maar hoe bereik je dat? Van Exter ziet hoe groot de invloed van talkshows is op het debat en heeft suggesties voor de journalisten die er aanschuiven. Villamedia publiceert zijn essay ook. Over afstand, afstand, afstand. En hoe moeilijk het is die te bewaren.
En lees vooral ook nog deze verhalen:
Recensie: nieuwe media vragen ook om nieuwe ethiek
Auteursbond erkent probleem bij aanvragen coronasteun door freelance journalisten
World Press Photo jaarboek: Ver van hier en toch dichtbij
Een nieuwe app voor gepersonaliseerd nieuws zoekt als eerste investeerders en daarna lezers