Een tool die online journalistiek transparanter maakt
Een paar jaar geleden liet ik voor een artikel een digitale kloon van mijn stem maken. Inmiddels is die kloon een stukje slimmer, want hij kan nu ook Nederlands. In deze nieuwsbrief vind je het resultaat. Daarnaast vertel ik je over een tool die journalistiek transparanter maakt en laat ik je een plugin zien waarmee je artikelen op het web annoteert. Handig voor gezamenlijke eindredactie. Veel leesplezier.
Wie wijzigt wat?
Een van de voordelen van online publiceren is dat een verhaal nooit ‘gesloten’ is. Waar artikelen in kranten en tijdschriften op een bepaald moment niet meer aangepast kunnen worden, zijn verhalen op het web tot in het einde der tijden te wijzigen. Tikfout ontdekt? Extra informatie toevoegen? Of een vergissing herstellen? Het is gefixt met een paar klikken en tikken.
Die vrijheid brengt een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee. Want eindredactie achteraf kan de journalistiek ook minder transparant maken. Als je al je kleine en grote vergissingen op een later moment nog kunt aanpassen, hoef je in theorie ook nooit verantwoording af te leggen over je fouten.
Sommige media gaan goed om met die verantwoordelijkheid. De NOS en NU.nl (en ook een aantal andere titels) plaatsen bij noemenswaardige correcties een korte uitleg bij het aangepaste verhaal. En op Twitter waren er robotjes rond, die automatisch wijzigingen in koppen van artikelen melden.
Dat soort robots kun je ook prima bouwen voor hele artikelen. Crowdfundingplatform BackMe deed dat en lanceerde rewrited.news. De website inventariseert artikelen van zo’n twee dozijn nieuwssites uit binnen- en buitenland en laat zien op welke plekken die verhalen zijn gewijzigd.
Heel schokkend zijn die wijzigingen doorgaans niet. Een extra tussenkopje, een herstelde tikfout, een inhoudelijke aanvulling… Andere keren laat rewrited.news zien hoe de insteek van een artikel is gewijzigd.
Ook die wijzigingen zijn vaak prima te verklaren. Een verhaal omschrijven kan allerlei valide redenen hebben. En we hoeven van media niet te verwachten dat ze op hun eigen site iedere gewijzigde komma communiceren. Maar in de huidige tijdsgeest waarin het vertrouwen in de media afneemt is meer transparantie nooit een slecht idee.
Online artikelen annoteren doe je zo
Wanneer je online eindredactie doet, wil je teksten natuurlijk het liefst meteen kunnen aanpassen. Maar wanneer je geen toegang hebt tot het cms, is commentaar leveren op stukken best een opgave. Met de gratis Google Chrome-plugin Hypothesis voeg je gelukkig snel en gemakkelijk annotaties toe aan websites, die je vervolgens met anderen kunt delen. Hoe die tool werkt, laat ik je zien in deze video.
Bonus-tooltip: Word je ook zo gek van websites die vragen of ze je notificaties mogen sturen? In Google Chrome zet je dat heel gemakkelijk uit (deze tip ontdekte ik via Klikdingessen)
Een kloon van mijn stem
Afgelopen dinsdag werd ik deels naar aanleiding van een stukje in een eerdere editie van deze nieuwsbrief voor de televisie geïnterviewd over voice cloning. Dat is technologie waarbij kunstmatige intelligentie de stem van een mens nabootst op basis van een korte audioclip.
Vaste lezers van deze nieuwsbrief herinneren zich misschien nog dat ik een paar jaar geleden zelf zo’n stemkloon liet maken (je beluistert hem hier). Die kon echter alleen maar Engels. Maar het bedrijf dat me hielp met het maken van die kloon, Resemble, werkt inmiddels hard aan stemklonen in andere talen.
Speciaal voor het interview bouwde Resemble een Nederlandse stemkloon voor me. Perfect is hij niet. Maar als je hoort wat de techniek kan na slechts vijf minuten naar mijn stem te hebben geluisterd, dan is het niet moeilijk jezelf voor te stellen dat hele goede stemklonen niet lang meer op zich laten wachten.
Het interview in kwestie wordt waarschijnlijk in juli uitgezonden. Ik houd jullie in deze nieuwsbrief op de hoogte.
Deze linkjes zijn ook nog de moeite waard:
Once on the internet, always on the internet. Maar dat is dus eigenlijk helemaal niet waar. Mijn Villamedia-collega Lars schreef een uitstekende stuk over de paradox van het korte geheugen van het internet
Het hing al een tijdje in de lucht: Twitter is begonnen met het uitrollen van een donatie-optie, waarmee gebruikers hun volgers kunnen vragen om een financiële bijdrage
Wat je misschien niet wist: Nederland was het eerste land ter wereld met een eigen ‘top level domain’. Dat is alles achter de punt in een internetadres. Het .nl-internetadres bestaat inmiddels al 35 jaar
De app Readwise (beschikbaar voor iOS en Android) laat je highlights in teksten opslaan en laat deze op gezette tijden tevoorschijn springen. Dat helpt je dingen beter onthouden. Martijn Aslander schreef een uitgebreide bespreking
Het gaat YouTube aardig voor de wind. Het videoplatform is hard onderweg om de omzet van Netflix te evenaren
En tot slot een gratisleeslink naar een van de meest persoonlijke verhalen die ik ooit heb geschreven. Over hoe ik ‘goedbedoelde’ reacties van boze lezers helemaal zat ben