Een robot die reacties beoordeelt en een tool die bijhoudt wie er over je werk praat
Toegegeven, ‘spatial journalism’ klinkt als een enorme hype-term. Maar toen ik in deze relatief nieuwe vorm van journalistiek dook, bleek hij mateloos interessant. In deze nieuwsbrief vertel ik je wat spatial journalism is en hoe je het kunt inzetten. Daarnaast lees je over kunstmatige intelligentie die online reacties beoordeelt en laat ik je een tool zien die bijhoudt wie er op sociale media over je werk praat. Veel leesplezier.
Een oerwoud op je bureau
De grootste en belangrijkste gebeurtenissen overal ter wereld meemaken alsof je erbij bent. Dat is kort door de bocht de belofte van ‘spatial journalism’ (‘ruimtelijke journalistiek’). Door de directe omgeving, plaats en locatie van de lezer of kijker onderdeel te maken van het verhaal, geef je het verhaal een diepere laag. En die diepere laag draagt – hopelijk – bij aan nieuwe inzichten en meer begrip van een onderwerp.
Spatial journalism staat nog in de kinderschoenen. Maar de opkomst van technieken als augmented reality, 3D-projectie en virtual reality schept een hoop meer mogelijkheden voor spatial journalism. Zo kan augmented reality in theorie platte videobeelden uit tv-journaals omvormen tot 3D-projecties van het nieuws. En daarmee kun je bijvoorbeeld het nieuws laten afspelen op je badkamerspiegel, terwijl je je tanden poetst.
Spatial journalism gaat nog een stap verder als mediabedrijven virtual reality gaan gebruiken om lezers en kijkers een verhaal te laten beleven vanuit het oogpunt van de journalist. Anders dan bij gewone VR-ervaringen speelt de eigen omgeving hierbij een belangrijke rol. Een gebruiker moet daadwerkelijk rondlopen om zich ook in de virtuele wereld te verplaatsen. Alsof hij zich midden in een gebeurtenis bevindt…
Door lezers en kijkers gebeurtenissen te laten ervaren, laat spatial journalism hen zelf conclusies trekken. Daardoor leren ze het nieuws en de achterliggende informatie beter begrijpen. Klinkt dat als toekomstmuziek? Zeker. Maar wel een toekomst die – mocht hij ooit realiteit worden – de nieuwsconsument kan helpen om de wereld en gebeurtenissen daarin beter te begrijpen. En dat is iets waar we allemaal bij gebaat zijn.
Deze tool vertelt je wie er over je artikel praat
Wanneer ik online een artikel publiceer wil ik graag weten wie erover praat op sociale media. Gelukkig zijn er tools die dat precies voor je kunnen achterhalen. Een van die tools is CrowdTangle Link Checker. Dat is een plugin die werkt met de browser Google Chrome en die automatisch voor je kijkt waar en door wie een link wordt gedeeld op sociale media als Facebook, Twitter, Reddit en Instagram. Hoe die plugin werkt zie je in deze video.
Een robot die reacties beoordeelt
Wat doe je als het goed- en afkeuren van reacties van bezoekers op je website te veel werk wordt? Dan delegeer je dat aan een robot. Dat is althans wat NUjij, het reactieplatform van NU.nl, onlangs heeft gedaan. Door historische data te analyseren (welke reacties zijn afgekeurd en welke niet) heeft de kunstmatige intelligentie Maura zichzelf geleerd welke reacties door de beugel kunnen op NUjij en welke niet. Gewapend met die kennis beoordeelt Maura bij 80 procent van alle achtergelaten reacties of ze online mogen verschijnen of een enkeltje prullenbak verdienen. De tijd die redacteuren van NUjij daardoor overhouden, wordt besteed aan het maken van journalistieke verhalen. Van zulke collega’s moet je het hebben!
Deze artikelen zijn ook nog de moeit waard:
Jongeren in de middelbare schoolleeftijd bereiken? De NOS slaagt daar sinds enige tijd aardig in met NOS Stories. Collega Raymond Krul ging op reportage
Hoe zorg je ervoor dat lezers je journalistieke werk onder ogen krijgen tijdens de coronacrisis? Twipe zet zes tips op een rij en geeft talloze voorbeelden van manieren waarop nieuwsmedia inspelen op de crisis
Aan videodiensten geen gebrek. Maar de eerder deze maand gelanceerde dienst Quibi doet het wel wezenlijk anders dan zijn concurrenten. Series worden speciaal ontwikkeld om op een smartphone te bekijken
De reMarkable 2 is een tablet die zich het best laat omschrijven als digitaal papier. Mijn collega Lars schreef er deze bespreking over en als gevolg daarvan heb ik hem besteld (mijn recensie volgt in augustus, zodra hij binnen is)
Een Japanse krant laat zien hoe augmented reality de krant tot leven kan wekken
Omroep Venlo zet Instagram in om zijn jongere doelgroep te bereiken en een hart onder de riem te steken ten tijde van corona