Een nóg handigere tool om audio geschikt te maken voor sociale media
Virtuele werelden waarin je jezelf kunt onderdompelen hebben altijd al mijn interesse gehad (het was in 2007 niet voor niets het onderwerp van mijn eerste boek). En ook de evolutie van virtuele werelden, de metaverse, vind ik mateloos interessant. Maar ik houd ook een beetje mijn hart vast voor dat ‘internet waar je in kunt’. Waarom? Dat lees je in deze nieuwsbrief. Met daarin ook een tool waarmee je audio geschikt maakt voor sociale media en een archiefwebsite die meer draait om betaalmuren omzeilen dan om archiveren. Veel leesplezier.
Het metaverse: internet waar je ‘in stapt’
Facebook heeft er sinds kort weer een speeltje bij: VR Workrooms. Dat zijn virtuele vergaderzalen waarin je samen met teamgenoten aan niet-bestaande tafels overlegt over een project, en je ideeën uitwerkt op gedeelde digitale whiteboards. Een soort Zoom of Teams, maar dan in virtual reality. Alsof je bij elkaar aan tafel zit.
VR Workrooms past perfect in een vergaand plan dat Facebook onlangs bekendmaakte. Het bedrijf wil zich gaan toeleggen op het bouwen van een metaverse, een virtuele, driedimensionale ruimte op het internet. Het idee is dat we in de toekomst straks niets meer het internet opgaan via een scherm, maar dat er een nieuwe versie van het internet komt waar we als het ware ín kunnen stappen met behulp van diverse onderdompeltechnieken, waar VR er maar één van is.
Facebook is niet het enige bedrijf dat inzet op zo’n metaverse. Ook de makers van gamewerelden als Roblox en Fortnite zien zo’n wereld waar je niet naar kijkt, maar waar je ‘in stapt’ als de toekomst. Fortnite is bijvoorbeeld al uitgegroeid van een game naar een online wereld met een eigen digitale valuta.
Als het aan Facebook-oprichter Mark Zuckerberg ligt, heeft zijn bedrijf binnen vijf jaar zijn eigen metaverse uit de digitale klei getrokken. Volgens ‘Zuck’ werken we er straks niet alleen, maar vieren we er feestjes en bezitten we er ook digitale eigendommen.
Dat het juist Facebook is dat een nieuw soort internet wil bouwen, zou genoeg reden moeten zijn om talloze alarmbellen te laten rinkelen. Want ook al vindt Zuckerberg dat zijn metaverse niet in handen moet zijn van één bedrijf, je kan er donder op zeggen dat Facebook in dat nieuwe internet minstens net zo’n grote rol wil spelen als het nu op het reguliere internet speelt.
Audio geschikt maken voor sociale media
Sociale media maken het je nog steeds niet makkelijk om audioclips te delen. Een tijd geleden liet ik daarom al zien hoe je visuele audioclips maakt met de tool Headliner. In deze video laat ik je een wavve zien. Dat is een tool waarmee je hetzelfde doet als met Headliner, alleen dan nog sneller en gemakkelijker.
Archiveren of botweg betaalmuren omzeilen?
Onlangs kwam ik in een discussie terecht rondom Archive. Dat is een website waar iedere internetgebruiker verhalen van websites kan opslaan, ook als ze achter een betaalmuur staan. Anders dan bijvoorbeeld The Internet Archive speurt Archive het web niet zelf af op zoek naar pagina’s om op te slaan (voor de mede-nerds: vandaar dat er geen bestand met de naam robots.txt op de server staat). Webpagina’s worden alleen gearchiveerd als iemand ze actief aan Archive toevoegt. Hoewel het doel van de site nobel lijkt, is het een vergaarbak van auteursrechtenschendingen. Zo staan er ruim 2300 artikelen van de Volkskrant op, 2400 van het Algemeen Dagblad en 2900 van Trouw. Archiveren is goed, maar een site die actief de betaalmuur van nieuwsmedia omzeilt zou wat mij betreft snel offline gehaald moeten worden.
PS: Ik plaats expres geen link naar Archive. In de eerste plaats omdat ik een site als deze niet wil promoten (en jullie kunnen natuurlijk prima zelf googelen) en in de tweede plaats omdat de site met regelmaat van url wisselt.
Ook nog de moeite waard
Een tijd geleden schreef ik al in een column over het belang van de bodycam. Maar welke moet je dan hebben? En kun je niet gewoon een actiecamera aan je kleren vastmaken? Dat zocht ik voor je uit
Goede deal met de transcriptie-tool Amberscript (waar ik je hier meer over vertel ): voor zo’n 60 euro koop je een leven lang twee uur automatische transcriptie per maand. Deze vermelding is overigens geen sponsoring
Facebook werkt samen met Ray-Ban aan slimme brillen en gaat daarmee Snap achterna
Laurens Vreekamp zet in de tweede editie van zijn nieuwsbrief (aanrader) uiteen wat je als journalist kunt hebben aan natural language processing (NLP). En daar heb je meer aan dan je misschien denkt
5G is de nieuwe generatie van telefoonnetwerken en belooft hypersnel mobiel internet. Maar heb je daar ook wat aan? Volgens dit onderzoek van Tweakers nog niet zoveel…
Kan een chatbot de oplossing zijn voor het verspreiden van nepnieuws via WhatsApp? Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek zocht het uit
The New York Times zet Wirecutter, een website waar consumentenproducten worden besproken, achter de betaalmuur. Wéér een kanaal waarop de krant digitale abonnementen kan verkopen