Een nieuwsbrief over twijfel. Bij The New York Times, Sandrina Hadderingh, Anouk Turkenburg en Jean-Pierre Geelen, maar niet bij De Telegraaf
Een nieuwsbrief over twijfel. Een waardevol en ondergewaardeerd journalistiek instrument. De hoofdredacteur van The New York Times riep de redactie bijeen over zijn twijfel hoe de krant over Trump schrijft. Sandrina Hadderingh, hoofdredacteur van Omroep Gelderland en Anouk Turkenburg, chef van FD Persoonlijk, twijfelen. Over zichzelf. Jean-Pierre Geelen twijfelt. Of de Volkskrant nog wel een nieuwe ombudsman nodig heeft. En Frits van Exter twijfelt over wat De Telegraaf schreef over de zoon van Femke Halsema. De Telegraaf? Die twijfelde niet.
Het talent om geen talent te hebben is een bijzonder talent
'Ik heb lang gedacht dat ik geen talent heb, maar dit is ook een talent.’ Zegt Anouk Turkenburg, chef van de zaterdagbijlage van het FD. Wie haar googelt, vindt maar twee korte interviews. Ze is vijf jaar chef van het magazine dat volgens de website 111.000 lezers per week trekt. Als bladformule hanteert ze dat er verhalen in te vinden zijn over mensen, cultuur, lifestyle, werk en geld. Ze leidt een redactie van zes vaste krachten en ongeveer 150 freelancers. Jolan Douwes zocht haar op en sprak over de kracht van twijfel.
Frits van Exter twijfelt: Hoe zou hij het nieuws over de zoon van Halsema hebben gebracht?
Hoe zou jij het nieuws over de puberstreek van de zoon van Halsema hebben gebracht? Niet, of alleen de feiten, of vaak het woordje 'zou' zoals De Telegraaf deed of als een poging van de politie Halsema te beschadigen? Frits van Exter vroeg het op Twitter aan collega's en onderzoekt zijn eigen twijfel op dit punt. Hij wenst zichzelf geduld en wijsheid toe in zo'n zaak.
Je kunt het niet, je kunt het niet’. Maar ze kan het.
‘Je kan het niet, je kan het niet.’ Dat zei het stemmetje in het hoofd van Sandrina Hadderingh (47) toen ze op het punt stond om hoofdredacteur te worden bij Omroep Gelderland. Ze luisterde er niet naar. Twijfelen mag, maar uiteindelijk neem je een besluit. Lisanne van Sadelhoff zocht haar op en vroeg wat dat stemmetje nu zegt.
En The New York Times? Die twijfelt over de Trump-verslaggeving
Schrijf je dat je president een racist is, of schrijf je op wat hij zegt en laat je het oordeel aan de lezer? Kies je positie als krant of wil je ver weg blijven bij het ene of andere kamp? En kan dat? Vragen waarover hoofdredacteur Dean Baquet is gesprek ging met zijn redactie. Aanleiding: na twee bloedige schietpartijen, waarvan er een duidelijk getint door rassenhaat, kopte de New York Times na een toespraak door de president enkel Trump Urges Unity Vs. Racism - een gortdroge weergave van een toespraak. Een deel van de redacteuren wil ook in de verslaggeving klip en klaar melden hoe de uitspraken van president Trump begrepen kunnen worden, anderen willen vooral niet dat de krant 'de leider van het verzet' wordt.
Jean-Pierre Geelen twijfelt over het nut van een nieuwe ombudsman
Vandaag neemt Jean-Pierre Geelen afscheid als ombudsman van de Volkskrant. Na twee jaar zit zijn termijn er op. Wie volgt hem op? Geelen: 'Mijn opvolging is nog onderwerp van discussie binnen de nieuwe hoofdredactie, maar ik heb ervoor gepleit te stoppen met de huidige manier van werken. Ik ben gaan twijfelen aan nut en effectiviteit. Een wekelijkse rubriek in de zaterdagkrant was ruim twintig jaar lang een geschikt middel voor reflectie en zelfkritiek, maar tijden zijn veranderd'. Meer over zijn twijfel in zijn laatste rubriek als ombudsman.
En dan nog even dit, een worsteling van geheel andere aard. Je bent op zoek naar een nieuwe baan en frist je cv eens op. Wat komt er op en vooral wat niet? Bijvoorbeeld je werk voor de Ondernemingsraad. Houd je daar je mond over? Loopbaancoach Jolan Douwes geeft advies.