Een nieuwsbrief over ons vak: waar leg je de grens?
Goedemorgen. Terwijl Hans Nijenhuis bij het AD zelf alle oliebollen proeft voordat een cijfer wordt gegeven, neem ik in deze nieuwsbrief nog een paar andere journalistieke dilemma's met je door. Een aangenaam kerstmaal toegewenst.
Hoe vlieg je niet uit de bocht?
Waar draait het om bij oliebollen-gate en de haringtest-oproer? Om vertrouwen. Dat begint met een eerlijke test. Nepnieuws verspreid je niet. Maar hoe voorkom je dat? Een sterke redactiecultuur helpt bij het elkaar scherp houden, schrijft Frits van Exter in de rubriek De Mores. Hij schreef zijn column overigens zonder het AD in gedachten.
Hoe een irritatie uitdraait op een mediahype
Geerte Piening, het wildplasmeisje, werkt op de redactie van Hart van Nederland en weet dus wel een beetje hoe het werkt. Toch was ze verbaasd hoe de media-aandacht voor haar rechtszaak wegens wildplassen een enorme vlucht nam. En ze leerde er het nodige van. Wat precies lees je in een nieuwe aflevering van de serie Lessen voor de Pers.
Nee, niet weer een mening
Lars Pasveer, redacteur bij Villamedia, ziet het met lede ogen aan. Nee, niet weer een mening, verzucht hij regelmatig. En dus deelt hij zijn mening over het Meningen-paradijs dat Nederland heet. Erger je even mee, of erger je aan zoveel onbegrip voor alle oprechte collega's met een mening.
Wat als een journalist zijn eigen kritikaster is?
Frénk van der Linden is 60 jaar. Een expositie in Zwolle en een vuistdik boek zijn het gevolg. Frans Oremus in zijn recensie van het boek: interessant aan de vorm is dat het boek tegelijk een persoonlijke zoektocht is. Aanvankelijk lijkt dit wat aanstellerig, maar al snel wordt de functie ervan duidelijk. De interviewer en de mens vallen in het geval Van der Linden werkelijk samen. Lees de hele recensie hier.
Je mag er niet op blijven staan
In schreef het in mijn redactioneel in Villamedia magazine en herhaal het hier maar even; je mag er wel tegen schoppen, maar niet op blijven staan. Een les van mijn moeder. Kritiek is prima, maar je hoeft iemand niet te vermorzelen. Zelfs als het om Donald Trump gaat, voeg ik daar aan toe. Edel Rodriguez, een Cubaans-Amerikaanse kunstenaar die een felle oppositie voert tegen de Amerikaanse president, heeft weer een andere levensles. Deze keer van zijn vader: als iemand je slaat, sla je harder terug. Zijn hele relaas lees je hier.
Het vak verandert, maar blijft er nog een vak over?
Natuurlijk. Alles verandert. Ook de journalistiek. Maar is er nog ruimte voor lokale journalistiek? Als ik het interview lees met Jan van Dun, directeur bij de Persgroep, blijf ik niet hoopvol achter. Voor de huis-aan-huisbladen is de journalist de sluitpost op de begroting. Een lesje harde werkelijkheid lees je hier.
En dan nu aan de kersdis. Maar niet voordat je onze app voor Android en Apple probeert en vertelt wat er beter kan. Daar gaan we dan volgend jaar mee aan de slag.
PS: Mis niet de discussie over oude of nieuwe journalistiek, dan wel de kloof tussen de regio en de stad. Dat de meeste journalisten in de Randstad wonen, is dat een zegen of probleem?