Een handige truc om te achterhalen wat er in Russische en Oekraïense YouTube-video’s wordt gezegd
Kom je tekst tegen in een taal die je niet kent, dan hoef je hem maar in Google Translate te plakken om op zijn minst de strekking ervan te achterhalen. Maar hoe doe je dat met audio uit een YouTube-video? In deze nieuwsbrief laat ik je daar een handig trucje voor zien. Daarnaast lees je over het belang van de homepage en het begin van het eind voor Blendle. Veel leesplezier.
Vergeet je homepage niet!
De homepage is vaak de minst belangrijke pagina van je hele website. Dat is althans wat UX designers (ontwerpers die zich richten op de gebruikerservaring van een product) al meer dan een decennium regelmatig roepen.
Ergens hebben ze gelijk. Dankzij zoekmachines en sociale media komt een fors deel van het internetverkeer direct binnen bij onderliggende pagina’s. En dat zie je terug in de cijfers: de gemiddelde website dankt meer dan de helft van zijn bezoek aan zoekmachines (PDF).
Maar dat wil niet zeggen dat je de homepage moet laten versloffen. Dat leerde The Seattle Times, toen het abonnees vier jaar terug naar hun mening over seattletimes.com vroeg. Abonnees vonden de site ‘muf’. Ze hadden het gevoel dat er weinig nieuws te lezen was, juist omdat de homepage niet vaak werd ververst.
“Dat was onze eigen schuld”, aldus adjunct-hoofdredacteur Danny Gawlowski en adjunct-marketinghoofd Kati Erwert. “Onze newsroom heeft jarenlang geloofd in de ‘homepage-is-dood-mythe’. Onze data lieten ook zien dat bezoekers vooral via sociale media en zoekmachines kwamen. En dus verversten we onze homepage weinig.”
Maar juist die trouwe klanten, de abonnees, bleken die homepage wél heel belangrijk te vinden. Na de klachten stelde The Seattle Times een schema op. De homepage moest voortaan meerdere keren per dag worden ververst: in de vroege morgen, tijdens de ochtend- en avondspits, rond lunchtijd en ‘s avonds.
Het resultaat loog er niet om. In 2020 daalde het aantal bezoekers dat direct de homepage verlaat naar 9,72 procent. Tegelijkertijd liep het aantal digitale abonnees met 58 procent omhoog (al speelt ook de coronaboost daar deels een rol in). En klachten over de muffe site waren binnen een jaar verdwenen.
Zo vertaal je audio uit video’s
YouTube-video’s in een taal die je niet kent, kunnen alsnog relevant zijn voor je journalistieke onderzoek. Maar beoordelen of de video relevant is, gaat lastig als je de taal niet kent. Gelukkig is er een handige truc om snel te achterhalen waar de video over gaat. In deze video laat ik je zien hoe die truc werkt.
Het begin van het eind voor Blendle
Dit hing eigenlijk al een tijdje in de lucht: DPG Media trekt al zijn titels met ingang van april terug uit Blendle. De uitgeverij hekelt het feit dat Blendle een aantal jaar terug het Spotify-model omarmde, waardoor lezers voor een vast bedrag per maand toegang kregen tot (bijna) alle content.
Voor Mediahuis was dat eerder ook al reden om te vertrekken. Maar wie de sites van DPG Media een beetje volgt, merkt al langer dat de uitgeverij lezers tegenwoordig graag binnen zijn eigen muren houdt. Zo tuigde DPG Media onlangs een inlogsysteem, die websitebezoekers onder andere toegang geeft tot meer artikelen. En abonnees van de ene krant kunnen via hun inlog al langer ook artikelen uit andere kranten online lezen.
Door die stappen heeft DPG Media het relatief kleine Blendle inmiddels niet meer nodig. Voor de online kiosk is de stap wel zuur, want zonder DPG Media-titels blijft er weinig content meer over. Wat dan wel weer een wijze les is voor startups: wanneer je toegang tot de content van anderen verkoopt, moet je niet te afhankelijk worden van één leverancier.
Ook nog de moeite waard
Cleanup.pictures is echt een hele handige tool, die je met behulp van kunstmatige intelligentie voorwerpen en personen uit een foto laat wissen
Podcast-app NPO Luistert wil het luisteraars makkelijker maken om nieuwe titels en genres te ontdekken
Amerikaanse en Britse onderzoekers werken aan een systeem dat bij beweringen in tweets automatisch nagaat of ze al gefactcheckt zijn (via Alexander Pleijter)
De NOS vergeleek beelden van een verwoeste straat in het Oekraïense Bucha met beelden in Google Street View. Een indrukwekkende vergelijking
De pop-ups waarin websites vragen om toestemming cookies op je computer te plaatsen, zijn volgens een Belgische toezichthouder illegaal
Vijf jaar geleden werd LocalFocus hier en daar al gepolst of het mogelijk was het datajournalistieke platform over te nemen. Het antwoord was steevast ‘nee’. Maar onlangs was het antwoord wél ‘ja’
LinkedIn start een eigen podcastnetwerk en gaat shows maken over technologie, mentale gezondheid en human resources