Een halve fte’er, een teruggekeerde correspondent en een hoger beroep
Correspondent zijn klinkt als een droombaan. Maar dat is het niet altijd, ervoer Joeri Boom tijdens zijn verblijf in Zuid-Azië. Je leest er meer over in deze loopbaan-nieuwsbrief. Met daarin ook een terugblik op het hoger beroep tussen DPG Media en freelancers Britt van Uem en Ruud Rogier, een inspirerend interview met Tubantia-chef Simon ter Horst en natuurlijk héél veel nieuwe banen.
Schikken of toch een uitspraak?
DPG Media stond de afgelopen weken twee keer voor het hekje bij de rechtbank. In beide gevallen was de inzet in principe hetzelfde: freelance (foto)journalisten menen dat ze door de jaren heen te weinig betaald hebben gekregen voor hun werk bij de regionale kranten. Tijdens het hoger beroep in de zaak tussen DPG Media en freelancers Britt van Uem en Ruud Rogier van afgelopen donderdag, sorteerde het hof al even voor op de mogelijkheid om tot een schikking te komen. Gebeurt dat niet, dan volgt op 21 juni alsnog een uitspraak.
‘Oh ja, Simon heeft geen onderbenen'
Simon ter Horst is, zo grapt hij zelf, de enige échte “halve fte’er” op de redactie van de Twentse Courant Tubantia. De nieuwsmanager online, die vijftien jaar geleden als stagiair begon, is de eerste redactiechef met elektrische knieën. Collega Jolan Douwes interviewde hem over zijn carrière. ‘Ik ben binnen gekomen als Simon, mijn beperking was geen issue.’
Verbogen kanten van het correspondentschap
Joeri Boom heeft de journalistiek al een tijdje geleden verlaten (hij besloot leraar te worden). In zijn boek Ik wil weg – De verborgen kanten van het correspondentschap blikt hij terug op zijn jaren als journalist in Zuid-Azië. Aan de voorkant was hij succesvol, maar op de achtergrond draaide hij zichzelf steeds verder vast.
Een nieuwe rol voor Bas Kromhout
Bas Kromhout had nooit het plan hoofdredacteur worden. En toch is dat precies de functie die de journalist en historicus sinds begin deze maand vervult bij het Historisch Nieuwsblad (en spinoff-titel Maarten!). ‘Er wordt veel over geschiedenis gesproken en gediscussieerd, ook in andere media. Wij hebben daar als Historisch Nieuwsblad een rol in te spelen.’
Nog meer nieuwe banen
Aan angst om over te stappen naar een andere baan doen journalisten momenteel niet. Dat merken we bij Villamedia niet alleen aan de hoeveelheid vacatures die we plaatsen, maar ook aan de berg berichten die we zien waarin journalisten hun overstap bekend maken.
Zo gaat Erwin Schievink, na zijn tijd bij de talkshow M, weer tegels lichten als nieuwe eindredacteur bij Argos. Voormalig AD-hoofdredacteur Christiaan Ruesink is de nieuwe hoofdredacteur bij Veronica Superguide en Michel Abbink keert na zes jaar terug bij NU.nl.
Nog meer? Zeker. Ties Gijzel en Yelle Tieleman verkassen naar FTM, Alex Beishuizen vertrekt als hoofdredacteur bij Rijmond, Wouter van Dijke verruilt RTL Nieuws en de School voor Journalistiek in Utrecht voor NOS op 3 en Ireen Oostveen wordt eindredacteur bij het Jeugdjournaal en het NOS Journaal.