Een editie met (vooral) positief nieuws
Nieuws is per definitie alles wat afwijkt van het normaal. Daardoor komt vooral het negatieve in beeld. Nu het aantal coronabesmettingen alweer een tijd rap oploopt en Nederlandse media-organisaties vaker middelen aanschaffen om journalisten te beschermen tegen geweld, heb ik grote behoefte aan goed nieuws. Daarom dit keer een nieuwsbrief met: positief nieuws.
Een betere, diversere krant
Met diversiteit is het in de journalistiek nog niet heel goed gesteld. Des te meer reden voor Rennie Rijpma om zich expliciet te profileren als de eerste vrouwelijke hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad. “Ik denk dat je uiteindelijk een betere krant en een betere site maakt als die zo divers mogelijk is. We gaan ons bij het AD nu eerst op de vrouwen richten, omdat dat voor ons de makkelijkste eerste stap is. Maar inderdaad: daarna hebben we nog een hele weg te gaan. Want kijk op de gemiddelde redactie rond en dan zie je dat die niet alleen mannelijker, maar ook ouder en zeker: witter is dan je misschien zou wensen.”
Journaal in makkelijke taal
Nu we het toch over diversiteit – en de facto eigenlijk ook over inclusiviteit – hebben: de NOS is een test gestart met een journaal in makkelijke taal (NOS Nieuws van de Week), dat speciaal bedoeld is voor mensen die moeite hebben met het Nederlands. De omroep zoekt al anderhalf jaar naar manieren om die groep mensen beter te bereiken en het nieuwe journaal.
Goed geld verdienen, ondanks corona
De coronacrisis kwam bij RTL Nederland financieel gezien hard aan. Maar inmiddels is het concern weer opgekrabbeld. De advertentie-omzet lag de eerste drie kwartalen van dit jaar bijna dertig procent hoger dan vorig jaar. En ook ten opzichte van het ‘niet-coronajaar’ 2019 is er aanzienlijke groei. Aan de andere kant van de oceaan gaat het met name The New York Times voor de wind. Het dagblad wist het afgelopen kwartaal 455.000 nieuwe abonnees aan zich te binden.
Wij-van-wc-eendje: afgelopen zomer vertelde ik in een column al hoe product thinking heeft bijgedragen aan de abonneegroei van The New York Times.
Big tech komt over de brug
Noodgedwongen of niet, een aantal grote techbedrijven deed de afgelopen weken ook (je zou bíjna zeggen: voor de verandering) een aantal goede dingen. Zo besloot Facebook te stoppen met gezichtsherkenning en zijn database met kenmerken weg te gooien. Google geeft op zijn beurt zijn deel van zijn betaalmonopolie op en laat in Zuid-Korea betalingssystemen van derde partijen toe in zijn appwinkel. Maar het beste big tech-nieuws: Google gaat gebruikers verplichten hun accounts beter te beschermen.
Werk! Word jij onze nieuwe hoofdredacteur?
Met het vertrek van Dolf (hij wordt manager Vakontwikkeling bij de NVJ en in die rol ook uitgever van Villamedia) is Villamedia op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur. Lijkt dat je wat? Je hebt tot zondag 28 november om te reageren.