Een duimpje omhoog voor transparantie
Hoe bereik je mensen die niet uit actief het nieuws bijhouden? De Indiase start-up Glance heeft daar een interessante oplossing voor: het bedrijf maakt software die berichten direct op het thuisscherm van een smartphone kan plaatsen. Hoe dat werkt, lees je in deze nieuwsbrief. Met daarin ook een tool waarmee je hele handige todo-lijstjes maakt. Maar we beginnen met media die werk maken van transparantie. Veel leesplezier.
Transparantie, digitale spreekuren en deepfakes
Hebben jullie weleens een artikel gepubliceerd waar jullie niet achter stonden? Waarom doen jullie je best om nieuws te duiden? Is het niet beter om alleen de feiten op te schrijven? Het zijn zomaar een aantal van de vragen die een paar weken voorbij kwamen in het digitale spreekuur van NU.nl.
In die nieuwe maandelijkse rubriek beantwoordt hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman lezersvragen over journalistieke afwegingen die de NU.nl-redactie maakt. Het doel: meer binding met de lezer krijgen en meer inzage geven in de manier waarop NU.nl werkt.
Het digitale spreekuur past perfect in een trend van de laatste jaren, waarin journalistieke redacties naar buiten toe steeds transparanter zijn over hun werk. Ook de recent verschenen Scenariostudie Journalistiek 2035 erkent die behoefte aan meer transparantie. Het was een van de zestien trends die de studie op een rij zette.
“Consumenten verwachten meer journalistieke verantwoording”, aldus de scenariostudie. Die wens van de consument zorgt ervoor dat redacties en journalisten meer inzicht geven in hun werkwijze, in hun geraadpleegde bronnen en in de totstandkoming van hun content.
Het digitale vragenuur van NU.nl is daar niet het enige recent voorbeeld van. Toen De Correspondent eind oktober een deepfake-video publiceerde waarin minister-president Mark Rutte ‘het eerlijke verhaal over klimaatverandering’ vertelde, verscheen daar direct een artikel met een verantwoording bij. (Minder fortuinlijk was dat die verantwoording op sociale media veelal over het hoofd werd gezien.)
Die hang naar transparantie van verschillende media is alleen maar toe te juichen. Sterker nog: van mij mag er nog wel een tandje bij. Laten zien hoe journalistieke keuzes tot stand komen, zorgt voor meer vertrouwen in de journalistiek. En het helpt de facto ook nog eens bij de strijd tegen nepnieuws.
Betere todo-lijstjes maken met Trello
Ik ben groot fan van todo-lijstjes. Ze bieden me structuur en laten me precies zien wat ik op een dag of in een week moet doen. Maar mijn eigen lijstjes konden wel wat beter. Daarom ben ik onlangs Trello gaan gebruiken. Dat is een digitaal prikbord voor je todo-lijstjes. De kracht van die tool zit hem in zijn eenvoud. Maar hij zit ook nog eens vol handige extra’s. Wat die zijn en hoe Trello werkt, vertel ik je in deze video.
Nieuws op je thuisscherm
In de strijd om aandacht zou het thuisscherm van je smartphone weleens het volgende ‘slachtoffer’ kunnen worden. Het scherm dat je ziet voordat je je pincode intoetst, is namelijk een prima plek om korte content te laten zien, vinden diverse start-ups. En die content gaat verder dan de pushberichten die je al gewend bent te krijgen. Zo maakt de Indiase start-up Glance software die onder andere de uitslagen van sportwedstrijden, kleine spelletjes, lollige feitjes of reclame op het thuisscherm laat zien. Irritant? Misschien. Maar het kan ook een kans zijn om mensen die uit zichzelf weinig nieuws lezen of bekijken, in ieder geval de belangrijkste nieuwsberichten van de dag voor te schotelen.
Ook nog de moeite waard
Om video’s te monteren heb je allang geen gigantische computer meer nodig. Want dat kan inmiddels ook prima op een smartphone. Ik zette vier montage-apps op een rij en vertel je welke de beste is.
Een interessant experiment: schrijvers die zich aanmelden bij het platform Mirror.xyz krijgen een belang in het hele platform: ze mogen stemmen over nieuwe auteurs die zich willen aansluiten en delen mee in de winst.
Op papier doet Donald Duck het nog altijd ontzettend goed. Maar het weekblad van de beroemdste eend ter wereld was lange tijd digitaal niet prettig te lezen. In Online Lessen vertelt hoofdredacteur Ferdi Felderhof over de geslaagde digitalisering van Donald Duck.
Een mooi gevalletje dienstverlening: NU.nl stuurt lezers pushberichten wanneer ze aan de beurt zijn voor hun boostervaccinatie tegen het coronavirus.
De Franse start-up FACIL’iti helpt mensen met een medische aandoening gemakkelijker websites lezen.
De Europese Commissie wil dat alle gadgets verplicht worden uitgerust met usb-c. Apple, altijd al een van de meest dwarse kindjes in de tech-klas, voelt daar weer weinig voor.
Business Insider Nederland laat artikelen op zijn website voorlezen door de software van start-up XS2RADIO.
Over spraak-naar-tekst-software gesproken: Disney heeft samen met TikTok een aantal toffe digitale stemmen ontwikkeld, waarmee je personages als Stitch en C-3PO alles kunt laten zeggen wat je wil. Ik ben vooral benieuwd naar de variant met Star Wars-personage Chewbacca.