Een baan voor het leven, of maar even? En waarom we niet alles over Baudet lezen wat relevant is
Goedemorgen en welkom bij de nieuwsbrief over jouw vak. Dat volgens de een te mooi is om te lang bij een baas te blijven (Hella van der Wijst) en voor de ander juist te mooi om weg te gaan bij die beste baas (Marcel Haenen). Frits van Exter leidt ons lang een bekend dilemma, waarom schrijven we niet alle relevante dingen op en alleen dat wat op dat moment in ons nieuwsbericht past? Zou journalistiek niet veel spannender en relevanter worden als we het al nieuws zouden brengen? Kortom, goed leesvoer voor een mooie start van je weekeinde!
Het leven is te kort voor één baan
Met haar vele werkzaamheden is Hella van der Wijst de ultieme klussenverzamelaar. Ze is presentator, moderator, columnist, auteur en binnenkort ook nog docent. Een loopbaaninterview met een journalist die op haar Twitter-bio zichzelf omschrijft als presentator-journalist-columnist-schrijver-moderator-coach-wandelaar-tuinvrouw. ‘Het leven is te kort voor één baan.’
Wat we niet te horen kregen over Baudet, maar misschien wel hadden moeten weten
Frits van Exter denkt met je mee over dilemma’s. Dit keer: waarom biedt de berichtgeving vaak zo’n slecht zicht op de werkelijkheid op het moment dat dat er het meeste toe doet? Frits luisterde naar de politieke podcast van Joost Vullings en Xander van der Wulp en hoorde dat dingen over Baudet die hij liever veel eerder had gehoord. Wat doe je als journalist met informatie die wel relevant is, maar niet in je nieuwsverhaal past?
Marcel Haenen, een old skool tegellichter. Liever de kroeg in dan een Wob-verzoek indienen
Hij is de schrik van malverserende opsporingsambtenaren en heeft een lange trits primeurs op zijn naam. Tot zijn vreugde is hij nimmer gevraagd om chef te worden. Wel is NRC-veteraan Marcel Haenen nog altijd verontwaardigd over de verhuizing van de krant naar Amsterdam. ‘Daar zitten we dan tussen de hasjluchten zogenaamd hip te wezen.’ Op bezoek bij een old skool tegellichter.
Waarom zitten jongeren niet vaker aan de talkshowtafels?
In de serie Lessen voor de Pers komen mensen van buiten de journalistiek aan het woord over hun ervaringen met journalisten en media. Dit keer Lyle Muns, de voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond LSVb. Jongeren en studenten stonden de afgelopen maanden in het brandpunt van het coronanieuws. Muns vindt dat studenten ten onrechte als asociaal zijn afgeschilderd en pleit voor meer jongeren aan de talkshowtafels.
Fotograaf en schrijver Rob Huibers over ‘Een Stralend Verleden’
In deze rubriek schrijven journalisten zelf over de totstandkoming van hun boek. Dit keer: fotograaf en schrijver Rob Huibers over ‘Een Stralend Verleden’. Een boek waarin hij poogt duidelijk te maken dat de atoomindustrie zoveel onoplosbare problemen met zich meezeult, dat we ons nageslacht daarmee niet mogen opschepen. En dat begon met een fotoreportage waarvan alle foto's werden gewist.
Nu we er toch zijn..
Fotografen kunnen niets met nieuwe tarieven van Mediahuis
Geeft Google alleen maar geld aan lokale journalistiek, of wil het er wat voor terug?
Europese Commissie presenteert actieplan met ruime aandacht voor de journalistiek
ACM geeft goedkeuring aan overname van NDC mediagroep door Mediahuis