Zo bouw je in twintig minuten een AI-agent
Een onafhankelijk platform dat 15.000 tools met elkaar vergelijkt, tips voor de overstap van X naar BlueSky en een step-by-step guide om in twintig minuten een AI-agent te bouwen.
Generatieve AI betreden je zoekmachine, schreef ik in mijn vorige nieuwsbrief. Je stelt een vraag en een chatbot formuleert voor jou het antwoord op basis van online bronnen. Het klinkt handig, maar brengt ook zorgen met zich mee. Want hoe betrouwbaar zijn de samenvattingen? Klikken gebruikers nog door naar websites als alle informatie al voor ze wordt samengevat? En wat betekent dit voor het verdienmodel van media? Florent Daudens roept op om niet machteloos toe te kijken hoe techbedrijven online zoekgedrag beïnvloeden, maar om als mediapartij vooral ook zélf aan de slag te gaan met de mogelijkheden.
Washington Post doet precies dat in de net gelanceerde tool Ask The Post AI. Je stelt een vraag, de tool graaft door artikelen van de Washington Post sinds 2016 en formuleert op basis daarvan een antwoord. Ask The Post laat zien op welke artikelen het zijn antwoord baseert én roept op om de informatie te verifiëren, omdat AI nu eenmaal regelmatig fouten maakt (zoals ook de Misinformation Monitor of Leading AI Chatbots laat zien).
Onlangs kwam ook de app Particle News live in de VS. Met hulp van AI biedt de tool nieuwssamenvattingen in bulletpoints onder vermelding van de originele bron, desgewenst op kinderniveau of in een andere taal. Eigenlijk wat GPT Search, Perplexity en Google Overview ook doen, maar dan met meer mogelijkheden.
Zo helpt de app je om nieuws beter te begrijpen door de optie opposite sides, die laat zien hoe een onderwerp in internationale media van uiteenlopende signatuur wordt belicht. Dit wordt gevisualiseerd, zodat je kunt zien of berichtgeving gebalanceerd is of meer naar een specifieke kant neigt, vertelt mede-oprichter (en voormalig Twitter-medewerker) Sara Beykpour. Een belangrijk doel van Particle News is namelijk om meerdere perspectieven te bieden en daarmee bubbelvorming te voorkomen. En: wat je te zien krijgt, bepaal je zelf. Geen ondoorzichtige algoritmes, belooft Particle. Fouten zal ook de AI achter Particle maken, omdat dat nu eenmaal inherent is aan een technologie die zijn eigen woorden niet ‘begrijpt’. Uitglijders kun je als gebruiker daarom rapporteren (maar je moet ze natuurlijk wel eerst opmerken).
Partners van Particle News zijn onder andere Reuters, AP en Time. Particle doet de afspraken die met hen gemaakt zijn niet uit de doeken – en juist daar ben ik erg benieuwd naar. Komen nieuwsmedia er bij Particle minder bekaaid vanaf dan bij de grote techbedrijven?
Weg van X
Villamedia zegt X vaarwel, schrijft hoofdredacteur Chris Helt. ‘De kernwaarden van onafhankelijke journalistiek en democratische besluitvorming zijn volgens ons niet meer verenigbaar met de manier waarop X door zijn eigenaar wordt bestuurd, gebruikt en misbruikt. Daarom hebben we besloten niet langer op X actief te zijn’. Villamedia is niet de enige. In een jaar tijd daalde het aantal X-gebruikers van 250 naar circa 162 miljoen.
Ondertussen groeit het aantal gebruikers van Bluesky (een alternatief voor X van de oprichter van Twitter) hard sinds de overwinning van Donald Trump. Voordeel van BlueSky is volgens VRT onder meer dat je als gebruiker meer controle hebt over wat je te zien krijgt op je tijdlijn. Voor wie ook wil overstappen, heeft de Volkskrant drie tips voor een soepele transitie. Journalisten Peder Hamerskovv en Just Vervaart bieden starterspacks met een lijst van interessante (onderzoeks)journalisten die je direct kunt volgen op BlueSky.
Lezen, luisteren, kijken..
..als je tien minuten hebt:
De Noorse app nieuwsapp DJINN van het lokale medium iTromsø vat dagelijks overheidsdocumenten samen, zodat informatie toegankelijker wordt voor journalisten. Journalist Lars Adrian Giske vertelt hoe de tool inmiddels bij 35 media en 130 gemeenten werkt en wat daarvoor nodig is.
WAN-IFRA blikt terug op twee jaar experimenteren met chatbots én kijkt vooruit. Jane Barrett, head of AI bij Reuters: “Stel je voor dat je een Waymo bestelt voor een autorit van 22 minuten en dat je in die tijd een podcast voorgeschoteld krijgt die precies 22 minuten duurt, afgestemd op jouw persoonlijke interesses. Dat is de toekomst waarop we ons moeten voorbereiden.”
Hoe kun je als schrijvend journalist zorgen dat je werk geen trainingsmateriaal voor AI-bedrijven wordt? Laurens Vreekamp geeft raad in zijn rubriek Vraag Het Vreekamp, inclusief tips van juristen. Ook op de vraag of er alternatieven zijn voor de modellen van big tech geeft Laurens antwoord.
Met vragen kun je trouwens ook terecht op de website IkhebeenvraagoverAI.nl. Je krijgt daar antwoord van wetenschappers met verschillende expertises. Goed idee, zeker gezien het aantal ongenuanceerde hypeverhalen die AI-bedrijven de wereld in helpen.
The Scope Boston gebruikt een taalmodel om te onderzoeken hoe hun nieuwsvoorziening functioneert. Wie komen er aan het woord en welke plekken en onderwerpen krijgen de aandacht? Een laagdrempelig en helder beschreven onderzoek.
De metaforen die we gebruiken, bepalen voor een belangrijk deel hoe we AI bekijken, gebruiken en aan wetgeving onderwerpen. Belangrijk dus om ons bewust te worden van manieren waarop we AI vermenselijken, schrijft Science.
Nu we het toch hebben over de invloed van taal op onze perceptie van AI: Onderzoekers van de Universiteit van Malaga ontwikkelden een AI Anxiety Index om na te gaan hoe sterk berichtgeving over AI om angst draait. Ze onderzoeken onder meer El País, Le Monde, New York Times en The Guardian en zien daar een sentimentverschuiving: sinds de opkomst van ChatGPT is de berichtgeving steeds negatiever.
Veel redacties zoeken nog naar efficiënte en effectieve AI-richtlijnen. Goed nieuws: onderzoek laat zien dat journalisten vaak zelf al goed in staat zijn om chatbots te gebruiken zonder hun professionele waarden uit het oog te verliezen.
iPhones, iPads en MacBooks met Apple Intelligence vatten notificaties sinds kort voor je samen. Misschien wel Apples beste AI-toepassing, vindt de Verge, maar dan vooral vanwege het komisch gehalte. Denk: ‘Apology for subpar communication; life busy; not ready for relationship’.
Dat model o1 (OpenAI) zou kunnen denken als een mens, is een sterk staaltje marketing, schrijft Laurens Verhagen in de Volkskrant. “Een vaak genoemd voordeel van het ‘hardop denken’ van chain of thought-modellen is dat de redenering transparanter en controleerbaar is, omdat de gebruiker de deelstappen ziet. Bij OpenAI is dat anders: de stappen die het taalmodel laat zien zijn niet de échte deelstappen. ‘OpenAI voegt weer een extra laag van onduidelijkheid toe omdat het de denkketen bewust verborgen houdt voor de gebruiker’, zegt Mark Dingemanse, taalwetenschapper aan de Radboud Universiteit.”
..als je iets langer hebt
Alexander Klöpping joeg mensen op de Zuidas de stuipen op het lijf met een AI-bril. “Ik heb mensen gefilmd en een onzinvraag gesteld [..]”, vertelt Klöpping in talkshow Eva. “De software zocht op de achtergrond wie die mensen zijn en daar heb ik ze mee geconfronteerd. Dat is best freaky.” Het fragment begint op 28 minuten.
AI inspireert ook kunstenaars. Bekijk bijvoorbeeld één van deze vier IDF
A-films die met behulp van AI gemaakt werden of bezoek de theatervoorstelling Formerly Known As, over een theatergezelschap dat ChatGPT vraagt een voorstelling te maken over een theatergezelschap dat ChatGPT vraagt een voorstelling te maken met ChatGPT. (Je leest het goed). En in het Boijmans van Beuningen trouwde kunstenares Alicia Framis met een hologram, vertelt Simoon Hermes in Villa VdB.
In Denemarken publiceert JP/Politikens Hus een rapport met vijftien inzichten en vijftien aanbevelingen voor nieuwsmedia op gebied van AI, vanuit technologisch, journalistiek, bedrijfsmatig en gebruikersperspectief.
Tooltips tot slot
Voor wie het leuk vindt om zelf te pielen: Deze step-by-step guide helpt je in twintig minuten om zelf een AI-agent te bouwen met Claude, bijvoorbeeld om informatie van LinkedIn te scrapen of gewoon een nieuwe jas uit te zoeken.
In Miro beschrijf je een proces in tekst, en krijg je een interactieve flowchart terug. Gratis.
AIKO transcribeert je geluidsopnamen direct op je telefoon. Omdat de tool lokaal draait, blijven de data voor jou. Nadeel: enkel beschikbaar voor Apple.
De Hogeschool van Amsterdam lanceert RankMyAI, een non-profit platform dat 15.000 tools met elkaar vergelijkt – met maandelijkse updates. Door objectieve data te gebruiken, wil RankMyAI een tegenwicht bieden aan een groeiend aantal experts dat niet altijd onafhankelijk is.