Dit kun jij leren van YouTubers
Ook in tijden van corona gaat het journalistieke leven door. Net zoals deze nieuwsbrief. In de editie van deze week lees je wat journalisten kunnen leren van YouTubers, leer je hoe je een website archiveert en laat ik je zien hoe het eerder in deze nieuwsbrief genoemde XS2RADIO in de praktijk werkt.
Wat journalisten van YouTubers kunnen leren
Op YouTube buitelen ‘contentmakers’ over elkaar heen om aandacht van de kijker. Maar achter wat lijkt op zomaar wat doen gaat vaak veel tactiek schuil. Daar kunnen klassieke media nog wat van leren. Zeker als ze zelf ook video op het web aanbieden.
Succesvolle YouTubers zijn bijvoorbeeld stipter dan stipt wat publicatie betreft. Het alom gevierde #BOOS, waarin presentator Tim Hofman kijkers helpt hun gelijk te halen bij bedrijven of instanties, komt tijdens zijn seizoen iedere donderdag om 16.00 uur met een nieuwe aflevering. En YouTuber van het eerste uur Dylan Haegens plaatst iedere zondag een nieuwe video.
Een vaste programmering hebben is eerder oud dan nieuw, want op televisie doet men niet anders. Maar online is die vastigheid bij veel media vaak zoek. Nieuws publiceer je nou eenmaal zodra het er is. Maar YouTube-kijkers willen weten waar ze aan toe zijn (en tegelijk de optie open houden om iets later te bekijken). Wat ze ook willen: authenticiteit. Succesvolle creators op YouTube smeden een persoonlijke band smeden met de kijker. Door toegankelijk te zijn, of door te luisteren naar de wensen van hun fans.
Voor dat laatste is YouTube de plek bij uitstek. Crowdsourcen is al jaren een succesvolle strategie om kijkers aan je te binden, variërend van directe vragen stellen (‘Wie zal ik hierna interviewen?’) tot input die rechtstreeks in video’s gebruikt kan worden. De exacte vorm zal voor veel media even zoeken zijn, maar het directe contact met de kijker loont. Helemaal voor wie ook jongeren aan zich wil binden. Want zij verkiezen YouTube allang boven de traditionele media.
Websites online opslaan voor later gebruik
Het internet vergeet nooit wat. Dat is althans een veelgebruikt gezegde. Maar soms zijn webpagina’s die offline gehaald worden ook echt weg. Onhandig als op die website net informatie stond die jij nodig hebt. Gelukkig is er een trucje om websites online 'op te slaan'. Op de website van The Internet Archive worden om de zoveel tijd van talloze websites back-ups gemaakt, die dienen als online archief. Maar The Internet Archive laat je ook zelf pagina’s opslaan in zijn archieven. En daarmee bewaar je dus een kopie van een website zoals hij op dat moment is. In deze video laat ik je zien hoe dat werkt.
Even spelen met XS2RADIO
Vier weken geleden schreef ik op deze plek al kort over XS2RADIO, een Nederlandse start-up die nieuwsberichten op websites automatisch voorleest en in een radiovormgeving zet. Inmiddels heb ik de software even mogen uittesten en ik ben aardig onder de indruk. Niet per se van de spraaksynthese (er zijn wel meer programma’s die geschreven tekst omzetten in spraak en XS2RADIO koopt die techniek gewoon in), maar wel van de filters die het bedrijf gebruikt. Die filteren onder andere tussenkopjes uit artikelen en laten je de uitspraak van woorden aanpassen. Door ze fonetisch uit te schrijven in de tool. Hoe dat klinkt hoor je hier (klik op de playknop).
Deze artikelen zijn ook nog de moeit waard:
Heb je nog wat moeite met het vinden van de juiste tools om thuis te werken? Dan is dit overzicht van Fast Moving Targets-oprichter Erwin Blom een goed startpunt
Facebook blijkt nog altijd een goede manier om verhalen onder de aandacht te brengen, vindt Annelies Arendsen, social media coördinator bij RTL Nieuws
Reporters sans Frontierès opende vorige week een persvrijheidsbibliotheek. Geen fysieke, maar een digitale in de videogame Minecraft
De Universiteit Gent werkt aan een algoritme dat lezers uit hun bubbel moet halen en hen meer diversiteit biedt
Klokhuis-items op TikTok? Experimentele dialogen via de smartspeaker? Bij de NPO zijn ze met best wat innovatieve projecten bezig. Deze hebben ze onlangs op een rijtje gezet
The Washington Post heeft zijn homepage aangepast in de hoop er meer lezers naartoe te lokken
Nepnieuws rondom het coronavirus tegengaan? De podcast Reset legt uit hoe je dat doet
Dit handige stappenplan leert je hoe je zelf uitzoekt hoeveel geld politici uitgeven aan advertenties op Facebook