Dilemma, wat doe je als het gesprek een wending neemt? En journalisten bereid te brommen voor hun werk
Goedemorgen, welkom bij de nieuwsbrief over je vak. Tanja van Bergen bezocht de internationale conferentie over onderzoeksjournalistiek in Hamburg en praat je met drie verhalen helemaal bij. Hans Jaap Melissen vertelt hoe hij en collega's bereid zijn de cel in te gaan als ook de Eerste Kamer het werk van oorlogsverslaggevers moeilijker maakt. Frits van Exter heeft een nieuw dilemma voor je: wat als de hoofdpersoon in je verhaal ineens niet de held blijkt waar je vanuit ging? Alsof dat nog niet genoeg is, hebben we ook nog een video over het werk van fotograaf Duco de Vries. Veel lees- en kijkplezier!
Hans Jaap Melissen over nieuwe wet: ‘Sluit mij dan maar op!’
Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde onlangs in met een wetsvoorstel dat journalisten verplicht toestemming te vragen bij het ministerie van Justitie, alvorens af te reizen naar ‘terroristisch gebied’. De NVJ en oorlogsjournalisten reageren verontwaardigd. Hans Jaap Melissen is bereid tot een proefproces. ‘Sluit mij dan maar op!’
Dilemma: het gesprek neemt een andere wending. En dan?
De journalist werkt met open vizier, stellen zo’n beetje alle gedragscodes. Het is de regel waarop, onder voorwaarden, uitzonderingen mogelijk zijn. Maar daar gaat het nu niet om. De vraag is wat je te doen staat als je tijdens de rit informatie krijgt die het verhaal doet kantelen: wanneer bijvoorbeeld je hoofdpersoon geen held blijkt maar een boosdoener. Doe je een interview dan opnieuw of ga je gewoon publiceren? Frits van Exter pakt er een uitspraak van de Raad voor de Journalistiek bij en adviseert je.
Leeuwarden heeft met Andries Veldman zijn eigen luis in de pels
Zoals in heel Nederland staat ook in Friesland de regionale journalistiek onder druk. Opvallend lichtpunt is het kleine Liwwadders.nl, van de Leeuwarder luis in de pels Andries Veldman. ‘Ik ben een ouderwetse journalist: ik verbaas me over dingen en ik schrijf ze op, meer is het niet.’ Menno van den Bos zocht hem op.
Online research-specialist Paul Myers: tandje erbij
Online research-specialist Paul Myers is lead consultant bij de BBC Academy, deelt daarnaast zijn kennis op zijn eigen Researchclinic.net en reist de wereld rond als trainer in en pleitbezorger van open source intelligence. Het enorme aanbod van nepnieuws en ook mogelijkheden dat aan te tonen, verplicht de journalistiek een tandje hoger te schakelen. Te vaak ziet hij collega’s nog potjes veredeld googelen in secundaire bronnen, in plaats van doelgericht researchtechnieken en -strategieën toe te passen. Te vaak worden ook nieuwe technieken oppervlakkig aangeleerd. Lees zijn verhaal, opgetekend door Tanja van Bergen, hier.
CSI heeft een journalistieke pendant bij The New York Times
Met zes open source reporters (een soort digitale spoorzoekers), twee video-editors en een graphics-specialist maakt het Visual Investigations Team van The New York Times nauwgezette reconstructies van gruwelijkheden als het bloedbad dat de Las Vegas Gun Man aanrichtte. Malachy Browne vertelt aan Tanja van Bergen waarom dat belangrijk journalistiek werk is.
Craig Silverman: Waarom factchecken dweilen met de kraan open is
Craig Silverman is de mediaspecialist van Buzzfeed. Hij geldt wereldwijd als een van dé specialisten op het terrein van nepnieuws, misinformatie en contentverificatie. Dus even opletten graag. 'Na de drugshandel is de online advertentiehandel de meest lucratieve criminele industrie ter wereld', zegt hij. En daar zouden meer journalisten zich druk over moeten maken. Tanja van Bergen sprak hem in Hamburg. Meer rake opmerkingen van hem lees je hier.
En dan nog even dit. Fotograaf Duco de Vries heeft een film over zichzelf laten maken. Met enige schroom, zegt hij zelf, want een film over jezelf... Overbodige twijfel. Het is gewoon een mooi portret van een bevlogen fotograaf. Je kunt de rolprent van 5 minuten hier bekijken.