Deze onderzoekstool had je veel eerder willen kennen
Voor mijn hobbyproject Freelancevoorwaarden.nl besloot ik een tijd geleden eens verbanden tussen de inkoopvoorwaarden van uitgeverijen en omroepen te gaan zoeken. Die helse klus werd gelukkig een stuk minder ingewikkeld dankzij DocumentCloud. Die tool laat je (net als Google Pinpoint) in één keer een hele berg documenten doorzoeken. In deze nieuwsbrief laat ik je zien hoe dat werkt. Daarnaast vertel ik je over een 'bijzondere' oproep van NDP Nieuwsmedia en leer je hoe The New York Times zijn betaalmuur afstemt op de individuele bezoeker. Veel leesplezier.
Big Tech als stok om mee te slaan
Het aantal spelers op de journalistieke markt is het afgelopen decennium in rap tempo geslonken. Veel media zijn in die periode in handen gekomen van een handvol grote bedrijven. Een van de ideeën achter die consolidatie: hoe groter een mediabedrijf, hoe beter het zich kan wapenen tegen de macht die Big Tech op de online advertentiemarkt heeft bedongen.
Dat die schaalgrootte ten koste gaat van de pluriformiteit en de onderhandelingspositie van kleine spelers (waaronder freelancers) lastig maakt, is de andere, duistere kant van de medaille. Toch gaat die consolidatie niet ver genoeg, vindt NDP Nieuwsmedia. De brancheorganisatie voor mediabedrijven vroeg de overheid half augustus juist ruimer baan te geven aan de mediaconcentratie. Weer met Big Tech als belangrijkste stok om mee te slaan.
In de Verenigde Staten vliegen ze het anders aan. Daar moet een nieuwe wet Google en Facebook een jaarlijkse miljoenenbelasting opleggen, die richting de nieuwsmedia moet gaan. Nieuwssite Politico noemt dat plan lachwekkend. Het is oneerlijk om de ene industrie te bestraffen, omdat een andere industrie gefaald heeft.
Politico draaft wat door. Google en Facebook hebben op zijn minst een deel van hun publiek (en dus ook van hun advertentiemacht) te danken aan de koppen en fragmenten van nieuwsmedia die er te vinden zijn. Daar mag (of: moet) voor worden betaald. Ook in Nederland.
De oproep van NDP Nieuwsmedia is dan weer minder logisch. De machtsverhoudingen op de journalistieke markt zijn scheef en groeien jaar na jaar schever, zeker met de voorgenomen fusie tussen RTL Nederland en Talpa. Met alleen een paar grote spelers wordt het voor nieuwe partijen steeds moeilijker er tussen te komen en een boterham te verdienen. De markt slopen ten faveure van een aantal grote bedrijven… dát is pas lachwekkend.
In één keer stapels documenten doorzoeken
Wanneer je een hele hoop documenten wil doorspitten, kost je dat al snel veel tijd. Gelukkig zijn er tools zoals DocumentCloud, die documenten omzetten in data en ze zo makkelijk doorzoekbaar maken. In deze video laat ik je zien hoe dat werkt.
Iedereen zijn eigen betaalmuur
Op het gebied van betaalmuren is The New York Times al jaren een pionier. En als je naar de huidige paywalls kijkt is dat niet anders. Het nieuwsmerk gebruikt namelijk kunstmatige intelligentie om zijn betaalmuur te verbeteren. Waar vroeger iedere bezoeker dezelfde hoeveelheid artikelen gratis kon lezen voordat de betaalmuur zich liet zien, daar heeft het nieuwsmerk nu een dynamische paywall die voor iedere bezoeker anders is. Nadat je een profiel aanmaakt, kun je een aantal artikelen gratis lezen. The New York Times kijkt vervolgens naar je gedrag, vergelijkt dat met het gedrag van anderen en bepaalt vervolgens wat het ideale moment is om jou de betaalmuur voor te schotelen. Ik vermoed dat dit voor veel media de standaard gaat worden.
Ook de moeite waard:
De Hogeschool Utrecht kreeg een paar jaar terug een prachtige website vol historie van de School voor Journalistiek in haar schoot geworpen. En liet die vervolgens verdwijnen. Kom op nou!
Omroep West was van plan te gaan stoppen met Teletekst. Totdat er ruim duizend reacties binnenkwamen met de vraag dat niét te doen
De NPO wil in de nabije toekomst meer wisselwerking tussen televisie, NPO Start en online, blijkt uit de Seizoenspresentatie Video 2022-2023
De kunstmatige intelligentie DALL-E 2 kan op basis van tekst toffe beelden maken. Maar de kwaliteit van het resultaat is wel erg afhankelijk van de tekst die je hem voert. Wie liever niet zelf experimenteert, koopt op deze marktplaats de juiste opdrachtzin voor DALL-E 2. Interessante ontwikkeling
Google Chrome is een fantastische browser, maar kan je computer wel trager maken. Met deze zeven tips maak je ‘m weer sneller
Beter laat dan nooit? Twitter gaat beginnen met het aanbieden van podcasts
Voor de leuk: deze tool genereert huiveringwekkend slechte LinkedIn-posts om je netwerk mee te irriteren (alleen in het Engels)