Deze nieuwsbrief leert je sneller podcasts en video's monteren
Podcasts monteren door te knippen in een tekst? Dat is net zo handig als het klinkt. In deze nieuwsbrief laat ik je zien hoe je dat doet. Daarnaast vertel ik je over kunstmatige intelligentie die bonnetjes van politici napluist en lees je waarom we vooral niét blij moeten zijn met Facebooks virtuele wereld Horizon.
Facebooks onzalige horizon
Facebook heeft weer iets bedacht: Horizon, een virtueel sociaal netwerk waar je met behulp van een VR-bril afspreekt met vrienden, samen films kijkt, games speelt, eigen werelden bezoekt én bouwt. In de loop van 2020 gaan de digitale poorten van Horizon open. En kan iedereen die in het bezit is van een Oculus-bril er avonturen beleven.
Ondanks het gebruikelijke hosanna van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg is het idee van een virtuele wereld niet nieuw. De afgelopen 25 jaar doken er al tientallen VR-werelden op. Maar zo eng als Horizon waren ze nog nooit.
Facebook heeft op zijn zachtst gezegd geen al te beste geschiedenis met het beschermen van zijn gebruikers. En nu Zuckerberg vorige week aankondigde ooit hersenimplantaten te willen maken die je gedachten kunnen lezen, voelt Horizon al snel aan als een eerste aanzet tot de Oasis, de VR-wereld uit Ready Player One.
In dat magnifieke boek wonen, werken en leven mensen in een virtuele wereld, die volledig in handen is van het bedrijf IOI. Wie ook maar iéts wil doen in de Oasis moet geld omzetten in digitale credits van het naar later blijkt malafide IOI. En laat Facebook nou net ook bezig zijn met een eigen virtuele munt…
Facebook wil overal zijn. En met een virtuele wereld als Horizon zou die wens zomaar eens werkelijkheid kunnen worden. Genoeg redenen om alarmbellen af te laten gaan. Want afgaand op de lange lijst schandalen van de afgelopen maanden (zie ook Days Since Last Facebook Scandle.com), is Horizon wel de laatste plek waar we ons leven moeten willen gaan voortzetten.
Podcasts monteren met een tekstverwerker
Video en audio monteren is vaak een nogal tijdrovende klus. Maar met kunstmatige intelligentie wordt het een eitje. De tool Descript laat je snel podcasts en video’s monteren door te knippen in een getranscribeerde tekst. Je monteert daarmee als het ware in een tekstverwerker. Met de gratis versie van Descript kun je iedere maand drie uur aan materiaal bewerken. Wil je meer monteren? Dan kost je dat tien dollar per maand. In de video hierboven zie je hoe Descript werkt.
Bonnetjes napluizen met AI
Wat doe je wanneer je wil achterhalen voor welke privékosten politici de belastingbetaler laten opdraaien? Dat bouw je een robot die bonnetjes door spit. Braziliaanse journalisten van Operação Serenata de Amor deden dat in 2017 met hun kunstmatige intelligentie Rosie. Journalisten en het publiek kunnen de door Rosie gepubliceerde data sindsdien gebruiken om de uitgaven van politici te controleren. Een mooi, inspirerend voorbeeld van een manier waarop kunstmatige intelligentie helpt journalistieke verhalen te vinden. Ook voor het team achter Operação Serenata de Amor zelf trouwens: de makers willen in de nabije toekomst ook uitgaven van gemeenteraadsleden gaan controleren.
Deze artikelen zijn ook nog de moeite waard:
Het tijdschrift Quest gooide het op Twitter over een andere boeg: door tweets op te hangen aan een redacteur en niet aan het merk levert het microblog nu veel meer interactie op
De Zweedse all-you-can-read app Readly zit in de lift en is een van de snelst groeiende techbedrijven in Europa
De dienst Podfan laat je abonnementen op je podcasts verkopen, zodat ze mogelijk eens geld gaan opleveren (via de nieuwsbrief van Fast Moving Targets)
Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek bestaat 45 jaar en blikt terug op hoe het allemaal begon