Deze nieuwsbrief leert je snel toffe infographics maken
Infographics laten je snel informatie overdragen aan je lezer. En dankzij tools op internet hoef je allang geen volleerd designer meer te zijn om er een te maken. Deze nieuwsbrief leert je hoe je snel een infographic maakt. En verder lees je alles over een bril die live gesprekken transcribeert en vertaalt én zie je een mooi voorbeeld van hoe robotjournalistiek tot scoops leidt. Veel leesplezier!
Dít is de toekomst van transcriptie-tools
Audio is hot. En dat uit zich onder andere in een enorme hoeveelheid apps en tools die beloven je audio te transcriberen. De afgelopen weken gaf ik daar workshops over bij de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en -communicatie en bij de Volkskrant. Maar tussendoor mocht ik ook al een kijkje nemen in de toekomst van audiotranscriptie.
Die toekomst wordt gebouwd bij de Rotterdamse start-up Zoi Meet. Daar werkt een team van drie personen en zes freelance techjongens aan een wel heel uitgebreide transcriptietool. Zoi Meet kan namelijk niet alleen opgenomen audio omzetten in tekst, maar kan dat ook live doen. En kan live een gesprek voor je vertalen. Van Duits naar Nederlands bijvoorbeeld. Of van Chinees naar Engels. En alles daar tussenin. In twaalf talen.
Een praktijktest met mede-oprichter Nick Yap liet zien hoe goed dat kon werken. Mijn uit Singapore afkomstige voornaamsgenoot stak zonder pardon een gesprek af in het Chinees, dat met enige vertraging in het Engels mijn scherm in rolde. Mijn scherm in dit geval: een augmentedreality-bril! Live transcriptie én vertaling. Recht voor mijn ogen!
Lekker futuristisch. En een tool die in potentie enorm veel toepassingen heeft. Vertegenwoordigers van bedrijven kunnen met een dergelijke bril in hun eigen taal communiceren met internationale klanten en slechthorenden krijgen live ondertiteling bij hun gesprekken. Om maar wat voorbeelden te noemen.
Handig voor journalisten: de software van Zoi Meet werkt ook gewoon op een smartphone, houdt bij welke spreker wanneer wat gezegd heeft, slaat ook de audio op en laat je volledige transcripties exporteren, zodat je er zelf verder mee aan de slag kunt. Perfect is Zoi Meet nog lang niet (de tool moet bijvoorbeeld nog wat beter Nederlands leren). Maar de potentie is enorm!
Infographics zeggen soms meer dan duizend woorden. Zeker wanneer je snel informatie wilt overdragen aan je lezers. En dankzij tools als Canva wordt het maken van simpele infographic een eitje. Canva is een designtool waarmee je grafische elementen maakt. Dat doe je middels een ‘drag and drop’-systeem. Met behulp van simpele menu’s kies je achtergronden, afbeeldingen en tekstvakken, die je met je muis op de gewenste plek sleept en van vorm verandert. In deze video laat ik je zien hoe Canva werkt.
Hoe software RTL Nieuws aan een scoop hielp
Wat doe je wanneer je privacygevoelige dossiers wilt doorspitten, maar het vanuit ethisch oogpunt moeilijk aan jezelf te verkopen is die dossiers helemaal te gaan lezen? Dan zet je software in. En dat is precies wat RTL Nieuws deed toen het hoorde dat Bureau Jeugdzorg Utrecht de dossiers van kwetsbare kinderen niet goed beveiligd had. Journalisten Daniël Verlaan en Wouter van Dijke bouwden een computerprogramma dat onder andere uitzocht om hoeveel personen het in de dossiers ging en dat naar de meest voorkomende woorden zocht. “Zo wisten we vrij snel dat het in een groot deel van de documenten om onderwerpen ging als geweld, gamen, verslaving, gezin, misbruik en drugs”, aldus Van Dijke tegen het Stimuleringsfonds van de Journalistiek. Het onderzoek leidde tot deze bijzondere scoop.
Deze artikelen zijn ook nog de moeite waard:
Iedere journalist zou (op zijn minst een beetje) moeten kunnen programmeren. Dan Nguyen vindt dat ook en maakte een gratis, vierdelige programmeercursus voor journalisten
Wat wil de lezer weten? De Volkskrant besloot dat gewoon eens aan de lezer te vragen met het het project Open Redactie
Betalen per artikel leek een grote belofte, maar lijkt toch minder goed te werken dan gehoopt. Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek zet de problemen van dit verdienmodel op een rijtje
En in het verlengde daarvan stopt het online medium Reporters Online met zijn eigen betaalknop. De knop blijft wel bestaan, maar deze wordt vanaf nu niet meer standaard bij artikelen gezet. In plaats daarvan gaat Reporters Online over op een donatiemodel
Een flink deel van de websites die we een paar jaar terug allemaal gebruikten, is nu uit de gratie. De reden waarom is evolutionair te verklaren