Deze nieuwsbrief laat je zien hoe je automatisch video’s ondertitelt
Video's mét ondertiteling scoren op sociale media vele malen beter dan video’s zonder. Dat is ook wel logisch, aangezien een groot deel van de video’s op social zonder geluid wordt bekeken. Wie de tijd mist om zelf zijn video’s te ondertitelen, moet snel verder scrollen. Want in deze nieuwsbrief vertel ik je over een tool die automatisch video’s voor je ondertitelt. Daarnaast lees je in deze nieuwsbrief over een Finse krant die het betaalmuur-slotje van zijn website haalde (maar de betaalmuur wél overeind hield). Maar we beginnen met een discussie op - waar anders - Twitter. Veel leesplezier.
Bitcoin-minnend Twitter was weer eens boos
Het was een discussie zoals die alleen op Twitter los kan barsten. RTL Nieuws-journalist Daniël Verlaan was op 21 oktober te gast bij Jinek om te praten over cryptovaluta. De digitale munt had net daarvoor een nieuwe piek bereikt en was net voor het eerst meer waard dan 66.000 dollar. Verlaan was te gast om dat te duiden en plaatste wat kritische kanttekeningen over de veiligheid van de digitale munten.
Kritiek leveren op Bitcoin en andere digitale munten levert op sociale media zonder uitzondering boze reacties op. Toen Verlaan daags na de uitzending op Twitter aangaf zelf geen cryptovaluta te hebben, werden die boze stemmen nóg luider. Schande, aldus Bitcoin-minnend Twitter. Je moet cryptovaluta hebben als je erover wil kunnen berichten. Anders weet je niet hoe het werkt.
Aperte onzin natuurlijk. Weten hoe een techniek werkt is iets anders dan voor eigen gewin speculeren met diezelfde techniek. Moet een journalist die over sportauto’s schrijft zelf één (of meer) snelle bolides in zijn garage hebben staan? Is het niet belangrijker dat hij weet hoe het onder de motorkap werkt?
Dat er journalisten zijn die bewust geen geld in de digitale munten steken (maar ze wel gebruiken bij bijvoorbeeld onderzoek naar cybercrime) hoort juist bij het aloude adagium dat je niet bericht over iets waar je zelf belang bij hebt. Tech-journalisten die over Bitcoin en andere crypto’s berichten, zouden met hun berichtgeving de koers van diezelfde munt kunnen beïnvloeden. Wat dat betreft laat de discussie prachtig zien dat de Nederland tech-journalistiek een gezonde en volwassen sector is.
Automatisch video’s ondertitelen doe je zo
Wil je dat video’s op sociale media beter worden bekeken, dan doe je er goed aan ze te ondertitelen. Jammer alleen dat dat een tijdrovende klus kan zijn. Gelukkig is er Triple 8 Editor. Dat is een tool die je video’s automatisch voor je ondertitelt en, indien gewenst, ook je ondertitels automatisch voor je vertaalt. In deze video laat ik je zien hoe Triple 8 Editor werkt.
Het slotje de deur uit
Verhalen die achter een betaalmuur staan, worden op nieuwssites vaak vergezeld door een icoon van een slotje. Dat laat meteen zien: ‘Dit verhaal is alleen voor bezoekers die een sleutel hebben.’ En die sleutel krijg je door een abonnement af te sluiten.
Maar dat slotje kan tegelijkertijd ook afschrikkend werken, vinden ze bij het Finse dagblad Helsingin Sanomat. Het slot kan het doen lijken alsof je een deel van je bezoekers wil buitensluiten. Het dagblad deed het slotje daarom de deur uit en verving het door een icoon van een diamant. Het icoon illustreert dat de verhalen achter de betaalmuur waardevol zijn (want: diamanten zijn duur) en dat er hard aan gewerkt is (want: diamanten opgraven is zwaar werk).
Vergezocht? Misschien. Maar feit is wel dat 20 procent van de 5,6 miljoen Finnen een betaald krantenabonnement heeft. En bijna de helft van hen betaalt voor Helsingin Sanomat. Hoeveel het diamant-icoon daaraan bijdraagt is niet bekend. Maar een interessante casus is het wel.
Ook nog de moeite waard
Van congressen organiseren naar video’s maken. In twee weken tijd stampte Emerce een studio uit de grond. Directeur Gijs Vroom vertelt hoe dat is gegaan
In aanloop naar het Eurovisie Songfestival ontwikkelde AVROTROS en de NPO een eigen voice-applicatie binnen Google Assistant. Projectleider Cindy Bake: “Omdat we het klein hielden, konden we de flow mooi rond maken”
Oud-president Donald Trump lanceerde onlangs zijn eigen sociale medium. Maar de eerste blunder van dat nieuwe platform, Truth Social, is al binnen
De Correspondent maakte een geslaagde deepfake van Mark Rutte, waarin wellicht wel wat te laat werd verteld dat het om een deepfake ging
Over deepfakes gesproken: deze start-up maakt gepersonaliseerde deepfakes voor bedrijven
De coronacrisis heeft onze nieuwsroutines in één klap veranderd. De Rijksuniversiteit Groningen zocht uit hoe dat kan
Voor Adformatie zocht ik uit wat bedrijven en merken in potentie kunnen hebben aan de metaverse, het nieuwe virtuele internet. Het antwoord lees je hier (als je een abonnement hebt)
En nu we het toch over de metaverse hebben… Facebook nam deze week een aanloop naar zijn omkat naar metaverse-bedrijf door de naam van zijn moederbedrijf te veranderen in Meta
Deze interessante podcast geeft antwoord op de vraag: hoe leer je journalisten data-onderzoek te doen
Het algoritme van TikTok is al net zo ongrijpbaar als dat van andere sociale media
De betaaldominantie van Apple en Google is tanende. Die laatste halveert de commissie die het rekent op abonnementen die via de Play Store worden afgesloten