Deze nieuwsbrief laat je je data beveiligen
In deze editie van Villamedia's innovatienieuwsbrief vertel ik je over een start-up die internetters voor content laat betalen met hun data, laat ik je een gadget zien waarmee je je internetverkeer afsluit voor pottenkijkers én presenteer ik je een initiatief dat artikelen die van internet dreigen te verdwijnen redt voor het nageslacht. Tips of opmerkingen? Geef onderaan deze nieuwsbrief een duimpje omhoog (of omlaag).
Toegang tot artikelen betalen met data
Niets op internet is écht gratis. Betalen we niet in keiharde euro's voor een dienst, dan betalen we wel met onze data. Niet de website, maar de gebruiker is in zo'n geval het product. Internetreuzen als Google en Facebook harken zoveel mogelijk gegevens van ons bij elkaar om gericht advertenties te verkopen. En dat werkt: de twee kolossen hebben samen inmiddels 20 procent van de wereldwijde advertentiemarkt in handen.
Ook de klassiekere mediabedrijven zien inmiddels in wat een goudmijn gebruikersdata kan zijn. Maar tegelijkertijd vinden internetters het steeds belangrijker de controle over die data te houden, blijkt uit onderzoek van Pew Research. Trendwatchers verwachten daarom een tegenbeweging. Zo vertelde futurist Marcel Bullinga me een paar jaar geleden (toen ik probeerde Google uit mijn leven te verbannen): “In de toekomst gaan we onze privacy inzetten als betaalmiddel. Zo bepaal je zelf wie wat van jou weet.”
Privacy inzetten als betaalmiddel is precies wat de Nederlandse startup The Playwall wil faciliteren. Het jonge bedrijf belooft media een interactieve betaalvorm, die online lezers de keuze biedt voor content te betalen óf een klein spelletje te spelen. Met het spel – een quiz – geven lezers wat van hun data weg, in ruil voor toegang. Media kunnen die data vervolgens gebruiken om gerichte advertenties te verkopen.
Of de markt daar nu al klaar voor is betwijfel ik (er zal eerst iets gedaan moeten worden om de macht van Google en Facebook in te dammen, en zoals ik vier weken geleden al schreef zijn betaalmuren op sterven na dood), maar initiatieven als The Playwall bieden wel potentie. Ik zou zeggen: dit is er een om in de gaten te houden.
Veiliger internetten met Keezel
Anno 2018 hoef je maar een koffietentje binnen te lopen en je hebt gratis toegang tot internet. Maar zulke openbare wifi-netwerken zijn vaak niet zo veilig als ze lijken. Voor een beetje hacker is een openbaar wifi-netwerk afluisteren peanuts. En pottenkijkers kun je niet gebruiken als je je bronnen wil beschermen of gelekte documenten aan het doornemen bent. Daarom ben ik zo blij met Keezel. Dat is een VPN-dongel (VPN staat voor 'virtual private network') die je tussen je computer en een wifi-netwerk plaatst en die al je internetverkeer door een afgeschermde tunnel stuurt. Zo houd je pottenkijkers buiten de deur. Handig voor thuis, maar vooral ook voor onderweg. Meer weten? In bovenstaande video geef ik tekst en uitleg.
PS: Excuses voor het wat scheve beeld. Mijn statief gaf er de brui aan. Er is een nieuw statief naar me onderweg :-).
Het recht om niét vergeten te worden
Het idee dat alles wat op internet staat daar voor eeuwig is terug te vinden, gaat allang niet meer op. Dankzij rechtszaken, het Europese Vergeetrecht en het verwijderen van websites ontstaan er gaten in de digitale geschiedschrijving.
In eigen land werd dat duidelijk toen TMG in oktober de stekker uit het lokale platform Dichtbij.nl trok en daarbij het archief naar de prullenbak verwees. En in Italië gebeurde in januari vorig jaar hetzelfde toen de nieuwssite Diáro Digital om financiële redenen de nek werd omgedraaid.
Ondanks het feit dat het internet vol zit met tools die automatisch pagina's archiveren (zogenoemde crawlers) ging een flink deel van Diàro Digital alsnog verloren. Crawlers kunnen nu eenmaal niet overal tegelijk zijn. Maar dat artikelen verdwijnen, dat moet niet kunnen, vinden de oprichters van The Offshore Journalism Project.
Het door Google's Digital News Initiative gesteunde initiatief moet media de mogelijkheid bieden een noodsignaal af te geven als artikelen dreigen te verdwijnen. Dat noodsignaal moet als een soort lokaas voor crawlers dienen en hen vragen een pagina en zijn inhoud (zoals video's en tekst) zo snel mogelijk te archiveren. De pagina kan vervolgens meteen gepubliceerd worden op sites als The Internet Archive, of bewaard worden om daar later gepubliceerd te worden.
The Offshore Journalism Project bevindt zich nog in de testfase, maar moet uiteindelijk voor iedereen toegankelijk worden, schrijft NiemanLab. Wie tot die tijd wil voorkomen dat zijn digitale werk verloren gaat, doet er goed aan deze 9 tips van J•Lab te bekijken.
Lees ook
Deze artikelen vielen me onlangs ook nog op:
Alle handige tools ten spijt, échte journalistieke innovatie begint elders. Een mooi betoog van Elger van der Wel
BNR Nieuwsradio en Het Financieele Dagblad zijn begonnen met een nieuwe podcast waarin journalisten en specialisten ingaan op de nieuwsverhalen van de dag. Het beluisteren waard
Een combinatie van Blendle en De Correspondent, maar dan alleen vóór en óver de Achterhoek. Dat is het idee achter de digitale kiosk Trikker
Mag je foto's en video's die inbreuk maken op het auteursrecht embedden? Internetjurist Arnoud Engelfriet legt uit
In Duitsland moeten haatzaaiende berichten op Facebook sinds 1 januari binnen 24 uur verwijderd worden. Maar helemaal goed gaat dat nog niet
Mondiale problemen zó klein maken dat ze geen ver-van-mijn-bedshow meer zijn voor lezers. De journalistieke non-profitorganisatie Orb doet het
De Innovatieregeling van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek verdwijnt en wordt vervangen door een acceleratieprogramma. Binnen de SVDJ Accelerator ligt de focus minder op geld en meer op begeleiding
Over de macht van Facebook is de laatste tijd veel te doen. Journalist Peter Olsthoorn schreef al in 2011 een boek over het onderwerp. Op zijn blog Netkwesties plaatste hij onlangs een aantal nog altijd actuele aanbevelingen uit zijn boek