Deze nieuwsbrief bevat minstens één goed idee voor maandag
Een congres is voor mij geslaagd als ik minstens één keer wordt verrast en twee goede ideeën mee naar huis neem. En dat voor een hele dag. Ik denk dat deze nieuwsbrief jou minstens één idee oplevert of een opdracht aan jezelf. En dat in tien minuten. Beneden in de nieuwsbrief graag een duimpje omhoog als het is gelukt. Deze week moet je het trouwens zonder Nick Kivits stellen, de vertrouwde samensteller van deze nieuwsbrief. Die had ook een goed idee. Hij is op vakantie.
De beste ideeën komen meestal van een ander
En in deze nieuwsbrief is dat niet anders. Ter voorbereiding las ik een paar recente artikelen over innovatie in de journalistiek. Meestal zijn die stukken wat langdradig en abstract. Het is zoeken naar het antwoord op de vraag: wat kan ik er morgen mee? En meestal zeggen de auteurs dat ze over innovatie in de journalistiek schrijven. Maar doorgaans gaat het stuk over uitgeven; over hoe je journalistiek verkoopt. Niet onbelangrijk, journalisten worden er steeds vaker bij betrokken. Toch is aan het einde van de dag een verhaal maken niet hetzelfde als een verhaal distribueren of verkopen.
In de verhalen waar ik je aandacht voor vraag, staan zeker dingen die jij maandag anders kunt doen, zodat jouw werk beter wordt. Ik begin met Alexander Klöpping van Blendle. Die publiceerde via Medium het stuk Vijf dingen die mij opvallen over journalistiek anno 2019. Dat artikel gaat eigenlijk helemaal over uitgeven en nauwelijks over journalistiek. Super sympathiek, maar de kop had beter kunnen zijn 'Vijf dingen die mij opvallen over uitgeven anno 2019'. Toch betrek ik zijn eerste observatie maar even op journalisten. Klöpping schrijft: 'Als de journalistiek mij zou helpen m’n levensproblemen op te lossen, zou het een veel belangrijker rol innemen in mijn leven'. En even daarvoor: 'In de Nederlandse journalistiek wordt de servicerubriek helaas schromelijk verwaarloosd'. Ik ben het wel met hem eens, ook al zijn er goede voorbeelden. De Volkskrant is bijvoorbeeld met De Gids begonnen die precies doet wat Alexander wil en Elsevier maakt al jaren lijstjes van van alles en nog wat. Toch de eerste opdracht voor maandag; hoe kun jij het leven van jouw lezer vandaag iets makkelijker maken?
Stuk twee is van Rob Wijnberg, oprichter van The Correspondent, de Engelstalige versie van De Correspondent. Hij zoekt nieuwe journalisten voor de Engelstalige versie en beschrijft waar zijn correspondenten aan moeten voldoen. Ik vertaal het naar een idee/opdracht voor maandag: wat is jouw missie in de journalistiek? Een helder, beknopt antwoord op die vraag helpt je niet alleen de week door, maar ook een flink stuk van je loopbaan.
Laatste stuk is van Pieter Zwart, lid van de hoofdredactie van Voetbal International, ook al via Medium gepubliceerd. De titel Het verhaal achter 10.000 leden. Voetbal International heeft het online abonnement VI PRO en dat heeft de grens van 10.000 betalende abonnees gepasseerd. De vlag ging uit en Pieter deelt zes Cruijffiaanse wijsheden. Die gaan deels over uitgeven, maar gelukkig ook over wat jij maandag kunt doen. Het komt er kortweg op neer dat je vooral kwaliteit moet leveren in je werk. Als het niet onderscheidt, kun je het beter laten. Opdracht voor maandag: hoe onderscheid jij je met je volgende stuk, video-item, nieuwssamenvatting of wat je maandag ook doet?
'De kracht van herhaling' of 'De waarde van het archief'
Als Nick Kivits op vakantie is, komt er geen nieuwe Villamedia Tooltip. Dat is de ideale kans om een tip van Alexander Klöpping in praktijk te brengen: waarom moet alles nieuw zijn? Je kunt ook je archief omkeren en de mooie dingen die je gemaakt hebt nogmaals in de etalage zetten. Dus ga alsjeblieft eens kijken bij de ruim 40 (!) tooltips die Nick heeft gemaakt voor Villamedia. Zeker weten dat er minstens drie bijzitten die je meteen gaat gebruiken. Elke tooltip is een uitlegvideo van een paar minuten.
Hardcore innovatie: een 3D-project in de regio
Nieuwssite BredaVandaag heeft samen met Omroep Brabant en de Breda University of Applied Sciences aan het virtual reality-project VIRGiN gewerkt, dat onderzoekt welke toepassingen en toegevoegde waarde vr-technologie kan hebben binnen de journalistiek. Er rolden diverse praktische tips uit. Ze moesten er wel het riool voor in.
Deze artikelen zijn ook nog de moeite waard:
Wat kan journalistiek met theater? Een vraag waarop bij De Nieuwe Reporter een antwoord wordt gezocht.
De Spinawards zijn uitgereikt en onder meer de NOS won. Nu zijn er zo ontzettend veel categorieën en per categorie minstens één keer goud, zilver en brons, dat de prijs wel aan inflatie onderhevig is (wie won hem niet is de vraag), maar winnaars zijn blij en wie weet doen ze iets dat het kopiëren waard is. Met die bril op loont het wellicht de winnaars een langs te lopen.
Facebook excelleert in innovatie waar je niets mee te maken wilt hebben. Bits of Freedom waarschuwt dat verkiezingsmanipulatie via Facebook nog steeds appeltje eitje is.
Nog even aandacht voor een stukje over media-politiek. Uitgevers en publieke omroepen lobbyen bij de overheid om steun voor zichzelf en in het geval van de uitgevers minder voor de ander. Een overzicht van wat mogelijkheden voor de overheid om het medialandschap te steunen.
De Britse krant The Times gebruikt een Vlaams product om nieuws te personaliseren. En dat begint zijn vruchten af te werpen. Ook al blijven vooral journalisten bevreesd dat hun publiek in een filterbubbel belandt en alleen maar leest waar het in geïnteresseerd is (ook al doet het dat altijd al).
Dit was hem voor dit weekeinde. Geniet van de zon. Duimpje omhoog?