De veiligheid van journalisten, daar ligt een grens. En het is hard werken in Gouda
Goedemorgen en welkom bij de nieuwsbrief over je vak. Daarin oner meer de dilemma's van NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff. Dat politici de NOS aanvallen is tot daaraan toe, maar als dat een inspiratiebron wordt voor mensen die de NOS-verslaggevers op straat lastigvallen, dan is een grens overschreden. Dus spreekt hij zich uit in de hoop dat politici en publiek dat ook inzien. En hoe is het om journalist in Gouda te zijn als je in je eentje de krant moet volschrijven? Nou dat is aanpoten. Lees dus vooral ook het verhaal van Marianka Peters.
NOS Nieuws-hoofdredacteur Marcel Gelauff: ‘Soms moet je je verdedigen’
Als hoofdredacteur van NOS Nieuws loopt Marcel Gelauff al negen jaar op eieren. Eén ‘verkeerd’ woord en zijn critici zien hun oordeel opnieuw bevestigd. Ondertussen krijgen zijn plopkappers het steeds moeilijker. Een gesprek over veiligheid, solidariteit en diversiteit. ‘Als wij niet om bronnen van kleur mogen vragen, hoe moet het dán?
Remko de Bruijne: ‘Wat zwart-wit was, is nu grijs geworden’
In de serie Lessen voor de Pers komen mensen van buiten de journalistiek aan het woord over hun ervaringen met journalisten en media. Deze keer Dutchbat-veteraan Remko de Bruijne. Na 25 jaar is eindelijk sprake van een zeker evenwicht in de berichtgeving over de rol van de Nederlandse militairen tijdens de val van Srebrenica, vindt hij.
Marianka Peters is het geweten van Gouda. En dat is hard werken
Er gebeurt vrijwel niets in Gouda zonder dat Marianka Peters ervan af weet. De freelancer is als hoofdredacteur, eindredacteur, verslaggever én fotograaf de drijvende kracht achter het huis-aan- huisblad Goudse Post. ‘Ik word soms best moe van mezelf.’ Nick Kivits ging bij haar langs.
Trouw-freelancers vragen hoofdredactie om gesprek
Een groep van 93 freelance journalisten die met regelmaat voor Trouw werkt, wil met de hoofdredactie van die krant in gesprek over de arbeidsvoorwaarden waaronder freelancers werken. Afgelopen dinsdag stuurden de groep de hoofdredactie een mail met dat verzoek.
Voor in je agenda: Het derde Podcastfestival wil het onzichtbare zichtbaar maken
Onzichtbaar. Dat is het thema van het derde Podcastfestival dat coronaproof op 18 september begint. Het is de eerste aflevering met een thema en de eerste keer dat het tweedaagse festival in maar liefst vier plaatsen is bij te wonen; Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Groningen.
En nu we er toch zijn: