De toekomst van de journalistiek
Deze nieuwsbrief viert haar vijfjarig jubileum. Terwijl we de kaarsjes uitblazen blikken we in gedachten terug naar het jonge verleden.
Collega Nick Kivits kwam er recentelijk achter dat in het studiejaar 17-18 zo'n 466 journalisten aan de verschillende Hogescholen voor Journalistiek afstudeerden.
Hoeveel nieuwe vakgenoten we aan het einde van dit studiejaar zullen verwelkomen is nog niet duidelijk, maar de opleidingen namen voor het nieuwe studiejaar samen meer studenten aan dan ooit.
Ons vak leeft dus nog steeds. En de banen liggen voor het oprapen, schreef, alweer, collega Nick Kivits eerder: op de hele arbeidsmarkt waren er per honderd werklozen in het eerste kwartaal van het jaar 133 banen beschikbaar. Ook in de journalistiek heerst krapte. Hoofdredacties hebben grote moeite geschikte journalisten aan zich te binden.
‘Het aantrekken van de juiste nieuwe journalisten is een kwestie van verleiden geworden', zei hoofdredacteur NU.nl Gert-Jaap Hoekman daar bijvoorbeeld over.
Laat je tijdens workshops inspireren door ervaren sprekers uit het journalistieke vak en maak persoonlijk kennis met werkgevers als RTV Utrecht, het ANP, de NPO en Villamedia.
Of misschien heb je wel een vraag aan een van de juristen of belangenbehartigers van de NVJ? Loop bij ze langs tijdens het spreekuur en laat meteen je cv checken.
Tot die tijd kun je je laten prikkelen met de beste loopbaanartikelen die Villamedia recent heeft gemaakt.
Er is krapte op de journalistieke arbeidsmarkt: Waar blijft iedereen?
De banen liggen voor het oprapen: per honderd werklozen waren er in het eerste kwartaal van het jaar 133 banen beschikbaar. Ook in de journalistiek heerst krapte. ‘Het aantrekken van de juiste nieuwe journalisten is een kwestie van verleiden geworden.’
Transfer Thursday: Een terugkeer naar de journalistiek én een nieuw gezicht bij Villamedia
Het Binnenhof in Den Haag heeft een nieuwe bewoner, maar liefst twee terugkeerders naar de journalistiek én bij Villamedia is er een nieuw - vast - gezicht. Dit en meer in de Transfer Thursday, waarin Villamedia de laatste ontwikkelingen op de journalistieke arbeidsmarkt volgt.
Hoe de oorlog in Oekraïne het leven van Pjotr Sauer (29) als journalist en mens overhoopgooide
Voor Pjotr Sauer (29) is het een bevreemdende situatie, zegt hij als hij plaats heeft genomen in een café in Amsterdam. Terwijl het leven in Amsterdam doorgaat en er ogenschijnlijk niets aan de hand is, woedt een paar duizend kilometer verderop een oorlog. Diezelfde oorlog zorgde ervoor dat Sauer Moskou, de stad waarin hij opgroeide, noodgedwongen met twee koffers moest verlaten. Maar het was juist ook de oorlog die ervoor zorgde dat Sauer sinds begin dit jaar verslaggever is van de Britse kwaliteitskrant The Guardian.
Moeten startende freelancers wel of niet specialiseren?
‘Ik ben een generalist, maar ik wil me specialiseren.’ Met die reden geeft journalist Arjan van der Linden (26) zich op voor de freelancerstraining die ik geef. Zijn ‘probleem’ is alleen: hij kan niet kiezen. Loopbaanadviseur en journalist Jolan Douwes helpt Arjan met het maken van die keuze.
Waarom zijn er nog maar weinig mentoren in de journalistiek?
Mentoren in de journalistiek. Ze zijn in opkomst nu er meer traineeships worden aangeboden. Bij Trouw, Omroep Brabant en NRC zijn de ervaringen positief. Al voelt een enkele mentor zich wel eens tekortschieten.
Hoe maak je een glorieuze start in een nieuwe baan?
Na vier maanden in zijn nieuwe baan kijkt tv-researcher Vincent terug op een spannende tijd. Behalve successen had hij ook tegenslagen. Met loopbaanadviseur en journalist Jolan Douwes maakt hij de balans op. Een van haar adviezen: ‘Het helpt om een paar zinnen paraat te hebben waarmee je jezelf onvergetelijk maakt.’