De toekomst is audio, maar…
Audio is hot. Maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Reuters-onderzoeker Nic Newman geeft tips hoe je daarmee om kunt gaan (en stelt dat de nu zo populaire podcast niet het eindstation is). Je leest erover in deze nieuwsbrief. Met daarin ook een tip die je veiliger helpt mailen en een gratis minicursus visueel verhalen vertellen.
Podcastpaddenstoelen
De smart speaker heeft in nog geen vijf jaar tijd een enorme opmars doorstaan. Na een wat trage start in 2014 vliegen de muziekspelers met ingebouwde spraakassistenten inmiddels overal ter wereld de toonbank over. Dat gaat zo hard dat later dit jaar al het 200 miljoenste exemplaar van hand tot hand gaat.
Ook de journalistiek sluit de slimme speakers in het hart. Niet gek ook, vindt hoofdonderzoeker Nic Newman van het Reuters Institute for the Study of Journalism. Audio was lange tijd puur en alleen het speelveld van radiomakers. Maar nu techbedrijven als Google en Spotify zich ermee bemoeien, is het veel makkelijker geworden om je eigen audio naar de luisteraar te brengen. Vrij vertaald: de toekomst van het vak is audio, in ieder geval deels.
Die opmars van audio uit zich momenteel nog vooral in een wildgroei aan podcasts, die ook in ons land als paddenstoelen uit de grond schieten. Maar die podcastpaddenstoelen bij de luisteraar krijgen is volgens Newman voor veel media nog een uitdaging. Podcasts laten zich immers lastiger 'ontdekken' dan tekst, omdat ze niet makkelijk doorzoekbaar zijn. Al komt daar mogelijk snel verandering in, nu Google heeft aangekondigd podcasts te gaan indexeren in zijn zoekresultaten.
Nog belangrijker dan zulke technische oplossingen is volgens Newman de inhoud van de podcast. Want wil een podcast succes hebben, dan moet de doelgroep ervan heel erg duidelijk zijn. “Maak je audio voor willekeurige luisteraars? Dan loop je de kans dat niémand zich aangesproken voelt”, aldus Newman. “Niches bedienen werkt beter. Maar het bepalen van je doelgroep is denk ik de grootste uitdaging voor de toekomst.”
De nu zo populaire podcast is volgens Newman niet het eindstation wat audio-innovatie betreft. De brede adaptatie van slimme speakers gaat leiden tot allerlei nieuwe audio-toepassingen, waarbij de interactie tussen luisteraar en zender centraal komt te staan. Waar audio nu vooral nog zenden is – inbelgesprekken met luisteraars op de radio daargelaten – daar wordt de audio van de toekomst veel interactiever. Zodat we van alleen maar zenden naar een heus gesprek gaan.
Zo helpt Gmail je veiliger mailen
Tools die je helpen veiliger te mailen, daar zijn er nogal wat van. En ook Gmail begeeft zich op die markt. De maildienst van Google heeft een ingebouwde optie die berichten voor je versleutelt. De ontvanger kan mails die jij verstuurt met die zogenoemde ‘vertrouwelijke modus’ alleen lezen met behulp van een extra code die per sms wordt toegestuurd. En dat verkleint de kans dat pottenkijkers mee kunnen spieken aanzienlijk. In deze video laat ik je zien hoe de vertrouwelijke modus van Gmail werkt.
Een minicursus visueel verhaalvertellen
Internet is een visueel medium. Als je er een verhaal wilt vertellen, zul je dus op zijn minst deels in beelden moeten denken. Dat doen we met zijn allen steeds beter. Maar Vincent Andriessen ziet dat het nog best vaak misgaat. Daarom bracht hij vorige week een gratis minicursus 'visual storytelling' uit, ter promotie van zijn boek over hetzelfde onderwerp. De starterscursus leert je wanneer je moet beginnen met nadenken over visuele aspecten van je verhaal (spoiler: zo vroeg mogelijk), hoe je aan beelden komt, tipt handige infographictools en gaat in op mogelijkheden om je verhaal te publiceren. Een handig vertrekpunt als je nog niet zo thuis bent in visueel verhaalvertellen.
Deze artikelen zijn ook nog de moeite waard:
Wat waren de belangrijkste momenten in de geschiedenis van het internet? En, belangrijker: hoe gaat het internet er in de toekomst uitzien? Nesta zette het op een rijtje in een prachtige visualisatie (link via de nieuwsbrief van Fast Moving Targets)
De Vlaamse journalist Jago Kosolosky stelde een uitgebreide lijst samen van tools waar je als journalist echt wat aan hebt. Als er nou één link is dat je vandaag bij je Favorieten moet zetten…
Hoe kan techniek de vertrouwensband tussen publiek en journalistiek versterken? Op die vraag belooft de Grote Expertisedag Nieuwe Media (18 juni in Amsterdam) antwoord te geven. Journalisten uit binnen- en buitenland komen hun tips delen
Een goede digitale beveiliging begint bij jezelf. Om precies te zijn: bij je wachtwoorden. En wat dat betreft is er goed nieuws: de wachtwoordkluizen van 1Password zijn vanaf nu namelijk gratis voor journalisten
Voor echte nerds: decennia voor de opkomst van Alexa en Siri probeerde Microsoft ons al door zijn Office-pakket te leiden met een persoonlijke assistent. 'De ongeautoriseerde biografie van Clippy' (video) vertelt het idee achter de door velen gehate paperclip