De nieuwste hype op social media! (En wat je daar aan hebt)
Rechtstreeks linken naar een passage in een artikel? There is an app for that. En in deze nieuwsbrief lees je hoe hij werkt. Daarnaast vertel ik je aan de hand van voorbeelden over het nut van de social mediahype TikTok én laat ik je kennismaken met een mooi staaltje journalistiek voor alle doelgroepen. Veel leesplezier!
TikTok en de journalistiek
Snapchat is nog niet goed en wel ingeburgerd in de journalistiek of er staat alweer een nieuw sociaal netwerk te wachten om ons leven over te nemen: TikTok. De in China gebouwde app is vooral populair onder jongeren: tweederde van alle TikTok-gebruikers is jonger dan dertig jaar.
TikTok laat je korte video’s maken, waarin muziek een belangrijke rol speelt. Het platform is groot in memes: grappige video’s of afbeeldingen die een hype worden. Een kat door het schermen laten dansen op Mr. Sandman van The Chordettes? Goed voor miljoenen kijkers.
In het kader van gaan waar je publiek zit, beginnen ook nieuwsmedia te experimenteren met het sociale netwerk du jour. De Amerikaanse nieuwszender NBC News uploadt er vier keer per week korte clips van zijn Snapchat- en Instagram-programma Stay Tuned. De clips zijn wat minder serieus dan op Snapchat, maar gaan wel in op belangrijke nieuwsonderwerpen.
The Washington Post, met 185.000 fans een van de grootste nieuwsmedia op TikTok, kiest een andere tactiek. Bij de krant draait op TikTok alles om merkbekendheid. Een TikTok-video van een puppy die de krant komt brengen moet vooral laten zien: wij zijn een krant, maar we zijn ook leuk! Nieuws brengen op TikTok is iets voor de latere zorg, vindt The Washington Post.
Met ruim 3,5 miljoen Nederlandse gebruikers biedt TikTok ook voor Nederlandse media potentie. Wéér een nieuw kanaal waar je je op moet storten? Wel als je bij wilt blijven en die nog altijd lastig bereikbare jongeren aan je merk wil binden. En zonder die jeugd gaan we het naar verwachting nog knap lastig krijgen.
Linken naar een stukje tekst op een pagina
Een van de grote voordelen van online publiceren is dat je naar bronnen kunt linken. Maar soms wil je je lezer enkel op een passage in een stuk tekst wijzen en niet op een heel artikel. In dat soort gevallen komt TLDRify van pas. Deze plugin voor Google Chrome laat je rechtstreeks naar een specifieke plek op een webpagina linken, wat je lezer een hoop tijd kan schelen. Hij hoeft immers niet in de door jou gelinkte bronnen te gaan zoeken naar het deel dat je precies bedoelt. Hoe de plugin werkt zie je in de video hierboven.
De Brexit op vier moeilijkheidsniveau's
Wat het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie betreft ben ik soms een beetje de kluts kwijt. En niet alleen ik: de eindeloze stroom aan nieuws ('Er is een akkoord! O, wacht, nee, toch niet!') maakt het soms moeilijk om door de bomen het bos te zien. Bij de NOS realiseren ze zich dat ook. Daarom bouwde de redactie een interactieve tool, waarin lezers zélf bepalen hoe ingewikkeld ze het nieuws willen maken. Op vier moeilijkheidsniveau's legt de NOS helder uit hoe het zit met de Brexit. De redactie spitte voor de tool 224 Teletekst-berichten met het woord ‘Brexit’ in de kop door. Maar het resultaat is een mooi staaltje journalistiek. Voor alle doelgroepen!
Deze artikelen zijn ook nog de moeite waard:
De BBC gaat net wat verder met zijn nieuwsuitzendingen voor slimme speakers: luisteraars kunnen met stemcommando’s vooruit- of terugbladeren en het archief induiken
Elementen bedenken die een verhaal op zich zijn, maar die ook bijdragen aan het grotere verhaal. Strateeg Gonnie Spijkstra vertelt erover in Online Lessen
Media-ondernemers in Gouda willen de lokale gemeenschap versterken en tuigden daarom een lokale onderzoeksredactie op
In Litouwen hebben ze aardig last van Russisch nepnieuws. Maar met behulp van software – Demaskuok – gaan de Litouwers de strijd aan met desinformatie
De internationale technieuws-website Mashable opent een tak in de Benelux. “We willen de tech-verhalen maken die je nergens anders leest”
The Guardian lanceert een betaalde app, zonder reclame. Voor lezers die niet gehinderd willen worden door advertenties. De website blijft vooralsnog gratis
Een mooi voorbeeld van hoe augmented reality je helpt een verhaal vertellen: RTL Nieuws laat het beroemde schilderij De Nachtwacht ermee tot leven komen