De nieuwsbrief waar je heel veel tijd mee bespaart
Daar is-ie weer: Villamedia's tweewekelijkse nieuwsbrief over innovatie. Dit keer vertel ik je alles over chatbots (en waar je die zelf kunt maken), laat ik je een dienst zien die automatisch je interviewbandjes voor je uitwerkt en duik ik in de Nederlandse startup Newschain. Ben je blij met de keuze van deze week? Beloon me dan onderaan de nieuwsbrief met een duimpje omhoog
De opmars van de chatbot
Een chatbot is een klein programmaatje waarmee je geautomatiseerde gesprekken kunt voeren met je lezers. En die zijn in de journalistiek met een opmars bezig. Zo lanceerde de NOS in januari de bot NOS Update. Die geeft niet alleen iedere dag via Facebook Messenger een overzicht van het belangrijkste nieuws, maar laat gebruikers ook extra informatie over een onderwerp opvragen. Het bijna gelijknamige NRC Update doet hetzelfde, maar dan met stukken van NRC.
En zo'n simpele chatbot kun je ook steeds makkelijker zelf in elkaar knutselen, bijvoorbeeld met de gratis software van het Nederlandse Flow.ai. Heel high-tech is het allemaal nog niet. Maar met de juiste creatieve inspanningen kunnen chatbots veel meer worden dan simpele vraagbaken die informatie delen. Het Amerikaanse Mya Systems bewijst dat. Het bedrijf ontwikkelde een chatbot – Mya – die sollicitatiegesprekken voert en sollicitanten ook meteen beoordeelt op hun antwoorden.
Het idee: een robot kan sollicitanten veel objectiever beoordelen, omdat hij niet kijkt naar uiterlijk, geslacht of afkomst. Dergelijke intelligentie chatbots zouden in de journalistiek gebruikt kunnen worden om nieuws te personaliseren. Bijvoorbeeld door nieuws te presenteren op basis van interesses of locaties. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Automagisch van gesproken woord naar tekst
Bandjes uitwerken na een interview is een van mijn minst favoriete bezigheden. En dus besteed ik dat steeds vaker uit. Niet aan een persoon, maar aan software. De afgelopen weken dompelde ik me onder in de wereld van de transcriptie-apps. Ik testte er vijf, en moet zeggen dat ik in sommige gevallen blij verrast was. Het oordeel van die test lees je hier. Spoiler alert: het meest onder de indruk was ik van het Nederlandse AmberScript. In de video hierboven laat ik je zien hoe die software werkt en laat ik je hem in actie zien. Misschien is het ook wel wat voor jou.
Hapklare brokken extra informatie
Context toevoegen aan complexe verhalen. Dat is het idee achter Snippets, een in oktober door The Guardian gelanceerde dienst die online verhalen voorziet van blokken met extra informatie. Lezers krijgen in nieuwsartikelen 'plusjes' voorgeschoteld, waar bijvoorbeeld een samenvatting van eerdere gebeurtenissen of een profiel van een belangrijke politicus achter verborgen zit.
Maar een goed idee heb je nooit alleen. Het Nederlandse Newschain doet namelijk precies hetzelfde. De door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek gesteunde start-up (35.000 euro subsidie) werd onder meer getest bij BN De Stem, en eind oktober was het werkende prototype een feit.
De dienst kan in potentie het digitaal verrijken van verhalen een stuk makkelijker maken. Blokken met informatie kunnen namelijk steeds worden hergebruikt. Newschain meet welke blokken gebruikers aanklikken en hoe lang ze de inhoud van die blokken bekijken. Zo krijg je ook onmisbare informatie over het gedrag van je lezers. Meten is weten.
Wil je een beetje op de hoogte blijven? Lees dan eens deze artikelen:
• Nepnieuws kan het internet in potentie kapot maken, stelt Tim Berners-Lee in gesprek met The Guardian. En hij kan het weten: Berners-Lee was een van de grondleggers van het web.
• Het datajournalistiek platform LocalFocus bedacht iets nieuws: een robotje dat helemaal automatisch gegevens uit verschillende bronnen binnen harkt.
• Nepnieuws maken is niet moeilijk, bewijst de tool Slecht Nieuws. Daarmee maakt iedereen in no time zelf fake news.
• Firefox lanceerde een nieuwe browser: Quantum. Die belooft twee keer zo snel te zijn als de vorige versie (en dat was ook hard nodig).
• De betaalmuur van NRC.nl was lange tijd gewoon te omzeilen, maar de zogenoemde 'incognito-route' is nu definitief dicht.
• Interesse in datajournalistiek, maar geen idee waar je moet beginnen? NOS-journalist Winny de Jong bouwde een (Engelstalige) website om je op weg te helpen.
Dat was hem weer voor vandaag. Nog niet alles gelezen? Dat lukt dan later vandaag nog wel, want we krijgen natte sneeuw :-(.
Goed weekeinde.
PS: De app van Villamedia is de moeite waar. Download hem hier voor Android en hier voor Apple.