De nieuwsbrief over ons vak: Wat vindt ex-treitervlogger Ismail Ilgun van jou?
Goedemorgen! De Elfstedentocht is verder weg dan ooit met 14 graden in de loop van de week. Ondertussen in deze nieuwsbrief over journalistiek houdt ex-treitervlogger Ismail Ilgun je een spiegel voor en bespreekt Frits van Exter nut en noodzaak van wederhoor. En wanneer vloog jij voor het laatst business class naar een interview?
Is wederhoor meer dan een laf telefoontje op het laatste moment?
Tja, dat verdomde wederhoor. Je weet wat de feiten zijn en dan op het laatst een telefoontje voor een reactie. En als die bron dan de telefoon niet opneemt, kun je toch publiceren. Je hebt het immers geprobeerd. Niet doen, zegt Frits van Exter. Juridisch valt je misschien niet altijd wat te verwijten, journalistiek wel. 'Het belangrijkste argument voor goed wederhoor is niet dat het nu eenmaal moet om gedonder achteraf te voorkomen, maar dat het van belang kan zijn voor de waarheidsvinding', betoogt hij. Lees zijn hele column hier.
Ismail Ilgun leerde vooral met vallen hoe journalisten werken
Hij is bekend als ex-treitervlogger. Twintig jaar is hij nog maar en heel Nederland heeft een mening over hem. Maar wat vindt Ismail Ilgun van de journalisten met wie hij het afgelopen jaar te maken kreeg? Nou, hij kende in elk geval de media waarvoor ze werken niet. Wat is dat de Telegraaf, hoezo Nieuwsuur en is Metro een krant? Inmiddels weet hij wel beter. Lees zijn verhaal en tips hier.
Business class naar je interview gaat ook vervelen
Met zes collega's tegelijk een wereldster interviewen waarbij de vooraf ingediende vragen niet over haar vriend mogen gaan en wel over haar nieuwe parfum. Is dat nog journalistiek? Freelance journalist Sara Madou kijkt in de spiegel en terug op tien jaar als entertainment-journalist. Alles verveelt uiteindelijk, zelfs dat te dure hotel.
Freelancer opgelet: gratis geld!
Gratis geld bestaat niet. Toch wel. Althans voor freelancers. En alleen voor wie zich aansluit bij de Lira of Pictoright (fotografen). Die slepen auteursrechten voor je binnen waar je zelf niet aan toe komt. Kwestie van je rechten overdragen. Klinkt eng, valt mee en levert altijd iets op, legt Kees Schaepman uit. Hij is bestuurslid bij Lira en journalist. Dus te vertrouwen.
De hoofdredacteur vergadert minder
Zie of spreek jij je hoofdredacteur wel eens? Of zit zij alleen maar te vergaderen over zaken die toch nooit gaan gebeuren? Louis van der Geijn beschrijft de hoofdredacteur door de jaren heen en constateert dat de vergadercultuur wat is teruggedrongen. Oordeel zelf nadat je zijn stuk hier hebt gelezen.
Donderdag 8 februari maken we bekend wie Journalist van het Jaar 2017 wordt. We doen dat 's middags in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Wil je erbij zijn, meld je dan hier aan.
Geniet van je weekeinde en tot volgende week met een nieuwe aflevering over innovatie.
De app werkt nog steeds. Download hem voor Android of Apple.