De mooie kanten van AI
Je kunt genoeg kritiek hebben op kunstmatige intelligentie. En dat hebben we bij Villamedia ook regelmatig. Maar in deze editie van mijn nieuwsbrief, wil ik me vooral richten op de mooie kanten van AI. En die mooie kanten vind je vooral terug in je broekzak. Hoe? Dat vertel ik je hieronder. Daarnaast laat ik je een tool zien die voice notes voor je samenvat, vertel ik je over een tool die het monteren van (video-)podcasts sneller maakt en geef ik je een alternatief voor sociale media. Veel leesplezier.
De mooie kanten van AI zitten (nu en straks) in je smartphone
Beeld: Unsplash
Doorgaans sla ik niet meer zo aan wanneer er een nieuwe smartphone wordt gepresenteerd. Zeker de laatste jaren is het meestal weinig nieuws onder de zon. Snellere processor. Betere camera. Een net wat scherper scherm. O, en natuurlijk weer net een hogere prijs.
Maar bij de presentatie van de Pixel 8 en Pixel 8 Pro van Google begint oktober, ging mijn hart wel sneller kloppen. Niet vanwege het scherm, de processor of de camera. Maar vanwege de keur aan toffe AI-tools die Google in zijn nieuwe smartphone heeft gepropt.
Zo kan Google Assistant voortaan webpagina’s samenvatten en laat de optie Audio Magic Eraser je achtergrondgeluid uit video’s filteren, zodat je geen last meer hebt van die hond die door je gesprek heen blaft. Video Boost past automatisch kleur en licht aan in video’s en maakt filmbeelden die zijn geschoten in het donker beter.
En wil je een groepsfoto maken, dan zorgt de optie Best Take in Google Photos ervoor dat iedereen er goed op staat. Best Take maakt meerdere foto’s, kijkt bij die foto’s wie er goed op staat en wie niet en combineert alle goéde stukjes foto in één foto. Ge-ni-aal!
Google is lang niet de enige die steeds meer kunstmatige intelligentie naar de gebruiker toebrengt. Zo gooide Adobe kort geleden hoge ogen met de tool Generatief Vullen (Generative Fill) in de nieuwste versie van zijn fotobewerkingsprogramma Photoshop. Die tool laat je elementen aan foto’s toevoegen. Heb je een foto van zandduinen genomen, maar had je ook graag net wat meer van de lucht erbij gehad? Generatief vullen denkt hem er gewoon bij.
Ook Apple zette bij de recente release van zijn nieuwe iPhone 15 in op AI. De smartphone kan in foto’s automatisch mensen, honden en katten herkennen en laat je gewone foto’s omzetten naar portretfoto’s. De iPhone 15 leert daarnaast je stem herkennen en kan daardoor automatisch het volume van achtergrondgeluid terugschroeven tijdens telefoongesprekken.
De nieuwste versie van Apple’s iOS-software laat gebruikers ook hun stem klonen, zodat ze tekst in hun eigen stem kunnen laten voorlezen. Ook handig: de beeldbewerkingssoftware van Apple laat je met een paar tikken voorwerpen uitsnijden uit foto’s.
Begrijp al mijn enthousiasme niet verkeerd. Er valt genoeg op te merken aan AI. Op het moment gaat het credo move fast and break stuff dat zo normaal is in de startup-wereld, nergens harder voor op dan voor kunstmatige intelligentie. Maar los van alle kritiek die je kunt hebben, maakt AI ook een hoop dingen makkelijker. En dat zien jij en ik vooral snel terug in onze smartphones. Ik kan nu al niet wachten op alweer de vólgende generatie telefoons.
Tooltip: Deze tool schrijft je voice notes uit én vat ze samen
Hersenspinsels neerkrabbelen zou zomaar eens verleden tijd kunnen zijn. Dankzij de tool AudioPen. Dat is een app die je gesproken berichten opneemt, deze voor je uitschrijft én samenvat. En dat is heel handig, bijvoorbeeld wanneer je notities wil maken of wanneer je een gedachtegang wil laten samenvatten.
Mini-Tooltip!
Wanneer twee hele toffe tools samenkomen, ontstaat er soms magie. En dat is zeker het geval bij de samenvoeging van Descript en Squadcast. De eerste schrijft video- en audiobestanden uit en laat je ze monteren door het uitgeschreven transcript te bewerken. De tweede was vooral handig om video-gesprekken op te nemen als podcast. Sinds kort zijn Descript en Squadcast aan elkaar gekoppeld. En dat betekent dat je nu razendsnel podcasts kunt opnemen en die vervolgens heel rap monteert, door geschreven woorden, zinnen of alinea’s te bewerken. In deze Engelstalige video zie je hoe dat werkt.
En nu allemaal van X naar WhatsApp-kanalen
Beeld: Unsplash
Nieuwsredacties merken dat het bezoek en de interactie via sociale media als X (voorheen Twitter) terugloopt. Erg hoeft dat niet te zijn. WhatsApp biedt inmiddels een best aardig alternatief. De chat-app laat gebruikers nu kanalen maken, waar iedereen zich op kan inschrijven. Via zo’n kanaal deel je bijvoorbeeld je belangrijkste verhalen van de dag. Onder andere Voetbal International, Hart van Nederland, Schuttevaer, Bright, Follow the Money en AD Utrechts Nieuwsblad hebben al hun eigen kanaal. Jaap van Zessen, voormalig chef digitaal bij het Algemeen Dagblad, legt hier uit hoe je zo’n kanaal maakt.
Ook de moeite waard:
We zijn bij Villamedia begonnen met ons eigen AI-project. We willen kijken of AI een behulpzame zoekmachine voor Villamedia kan maken. Collega Lars vertelt over het project
Laurens Verhagen (de Volkskrant) en Stijn Bronzwaer (NRC) proberen de lezers van hun krant zo goed mogelijk te informeren over artificiële intelligentie (AI). Hoe doen ze dat en welke gevolgen heeft AI eigenlijk voor de journalistiek?
Experimenten met kunstmatige intelligentie hoeven bij de Finse publieke omroep Yle niet altijd ergens toe te leiden. Maar doen dat vaak juist wel. Hoofd techniek Samuli Sillanpää van Yle's News Lab: 'Met alleen journalisten red je het niet'
Beeldredacteur Theo Audenaerd liet zijn Foto DNA-blik los op beelden die collega Lars maakte met met behulp van Midjourney
ChatGPT kan sinds kort ook overweg met foto’s en audio. Upload je een foto in de tool, dan kun je hem vervolgens vragen stellen over die foto. Maar andersom kan ook: ChatGPT kan, dankzij een koppeling met plaatjesmaaksoftware DALL-E 3, ook afbeeldingen voor je maken. En dat alles is dan weer geïntegreerd in Microsofts zoekmachine Bing. Daardoor kun je het ook gratis gebruiken
In de journalistieke game Can you break the algorithm? probeer je als journalist te achterhalen hoe het algoritme van een nieuwe app werkt. En dat is verdraaid informatief (en uitgebreid)
Hoewel AI prima afbeeldingen kan genereren, zit het ook vol vooroordelen en stereotypen, zocht Rest of World uit (oeps, dus toch wel kritiek op AI in deze nieuwsbrief)
Heb je ook zo’n moeite met steeds maar je wachtwoorden onthouden? Dan is er goed nieuws. Want dankzij zogenoemde ‘passkeys’ is dat straks niet meer nodig
Van alle nieuwsmedia die actief zijn op TikTok, mag de Britse krant The Daily Mail zich de grootste noemen. Press Gazette kijkt naar het succes
Het internet is niet leuk meer. En hier lees je waarom (excuus voor de clickbaitkop)
Trouw-columnist Ilyaz Nasrullah is er duidelijk over in zijn nieuwe reeks essays en podcasts: aan AI worden veel kwaliteiten toegekend die kunstmatige intelligentie helemaal niet heeft
Kijktip: Afgelopen week verscheen de eerste aflevering van Sander vs The Socials, een reeks waarin journalist Sander Schimmelpenninck de verregaande invloed van sociale media onderzoekt