De keerzijde van het succes bij LINDA.; deel II van het vaccinatiedebat; het bijzondere verhaal van Ton F. van Dijk
Welkom bij de nieuwsbrief over het mooiste vak, de journalistiek. Lees het bijzondere verhaal van de zieke Ton F. van Dijk en ook het verhaal over de schaduwzijde van het succes bij LINDA. Duik in het vaccinatiedebat en stof je oude idee af. Want daarvoor ligt nu 5 miljoen euro subsidie klaar. Ik wens je een prachtig weekeinde met deze en nog meer mooie verhalen!
Ton F. van Dijk. Zijn ziekte houdt hem niet tegen
Journalisten heb je in soorten en maten. Ton F.van Dijk is van het bijzondere soort. Vanaf zijn ziekbed bedrijft hij journalistiek. En met succes. Mark Koster ging bij hem langs en luisterde naar zijn bijzondere levensverhaal.
LINDA. was 15 jaar succesvol. Maar tegen welke prijs?
Na een jaar van bezinning is LINDA. weer helemaal terug. Het magazine viert deze maand uitbundig het 15-jarig bestaan. Mijn collega Linda Nab sprak met hoofdredacteur Jildou van der Bijl over het grote succes en de keerzijde ervan. ‘Terugkijkend kun je zeggen: het was onvermijdelijk dat het een keer mis ging.’
Deel II in het vaccinatiedebat. Dat de aarde plat is, weten we nu wel
In de vorige aflevering van de rubriek Lessen voor de Pers in Villamedia kwam Anne-Marie van Raaij, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken aan het woord. Het interview kwam ons op de nodige kritiek te staan. Iemand als Van Raaij mag geen podium krijgen, was een veelgelezen reactie. Zelf vonden we ook dat we haar veel ruimte lieten om haar ideeën voor het voetlicht te brengen. Desalniettemin blijven de dilemma’s voor de journalistiek bestaan. Daarom besteden we nog een keer aandacht aan dit onderwerp, nu met Ruud Coolen van Brakel, directeur van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik. Hij praat over de rol die media in zijn ogen moeten spelen in het verhitte vaccinatiedebat.
Pas op wat je tekent als je een opdracht aanneemt!
Pas op waar je voor tekent als je een opdracht aanneemt van een uitgever. Freelance journalist Nick Kivits heeft de inkoopvoorwaarden van 8 uitgevers in begrijpelijke taal opgeschreven. Wat blijkt, de wet overtreden ze niet, maar je bent wel heel veel rechten kwijt als je wat voor ze doet.
De journalistieke fondsen zitten er klaar voor; nu nog de aanvragen
Wat het kabinet met de ene hand neemt (btw-verhoging op abonnementen en bezuiniging op de publieke omroep) geeft het met de andere hand voor een klein deel terug. Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (2,9 miljoen) en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (1 miljoen) mogen de (regionale) onderzoeksjournalistiek een ruggensteun geven van 4 miljoen euro. Dat betekent voor nu vooral op zoek naar projecten en journalisten die aanvragen willen indienen.
Een leestip tot slot. De Correspondent bestaat 5 jaar. Ter gelegenheid daarvan verschijnt het boek ‘Dit was het nieuws niet’. Uitgever Ernst-Jan Pfauth schrijft in het nawoord over de ambitie om het platform uit te breiden met een Engelstalige versie. Lees over dat avontuur hier.